10 sebab kenapa TERLEBIH makan

7:30 AM

Sakit hati tak?
Pernah tak terperangkap dalam situasi ni?
And you are the bigger one.
Mesti rasa cam nak belasah kawan yang kurus tu kan.

You have tried everything to be a bit slimmer.
You did exactly what your friend did.
Dieting, exercising, calorie-counting and everything but still, you are still the fat friend.

Here are some tips untuk jaga pemakanan agar tidak terlebih makan.

1) Sarapan Pagi

Dengan tidak mengambil sarapan pagi, kita akan skip a few calories tapi tanpa sedar, kita akan makan berlebihan ketika makan tengah hari. So, prepare your breakfast atau just makan bijirin atau buah-buahan. Boleh menahan lapar dan tidak merugikan.

2) TV Dinner

Apa tu? Ini adalah tabiat di mana kita makan sambil menonton TV. Oleh sebab kita fokus kepada rancangan TV tersebut, kita makan tanpa sedar dan sudahnya, selesai 3 pinggan nasi. Actually, this is not such a bad habit if you practise the next item.

3) Portion Control
Segenggam nasi
Ada di antara kita yang malas nak mengira kalori. The best alternative is to control the portion of our meal. Sebenarnya kita tidak perlu makan dengan banyak untuk menjadi kenyang, namun kebanyakan masa, nafsu menguasai segalanya. Just stop once you feel full.

4) Haus atau Lapar?

Apabila selepas makan dan masih berasa tidak kenyang, minumlah segelas air dan tunggu 20 - 30 minit untuk mengetahui tahap sebenar kelaparan anda. Biasanya perasaan tidak kenyang selepas makan itu adalah kerana anda haus.

5) Pasangan Suka Makan
I eat what you are eating
Salahkan pasangan anda yang suka makan! Hahaha. 
Jika begini yang anda hadapi setiap hari, kembali kepada perkara no 3 - control your portion. Takkan nak gaduh dengan partner kan. Tapi boleh la ajak dia jaga pemakanan gak. 
Nak stay together sampai ke Jannah kan?

6) Pinggan dan Mangkuk Sebesar Belanga
Pinggan besar tapi isinya sikit kan.
Semua sukakan kecantikan. 
Beli pelbagai jenis pinggan biar meja makan kita cantik. 
Pastu kita tengok Masterchef dan lain-lain rancangan masakan kat AFC tu letak makan ciput je atas pinggan yang lebar dan cantik menjadikan hidangan itu menarik dan lazat. 
Tapi in reality, kalau besar pinggan kita, kemungkinan untuk kita menghimpunkan hidangan sehingga penuh adalah sangat tinggi. 
Maka, beralihlah kepada pinggan dan mangkuk yang lebih kecil (sama seperti perkara no.3). Pinggan cantik tu pakai la untuk special occassions.

7) Jangan Rasa Bersalah Sebab Makan

Fakta: Jika anda rasa bersalah kerana makan, kesudahannya anda akan berulang makan dan makan lebih banyak lagi.  
So, jangan nak simpati pada diri selepas makan banyak sebab everybody does that sometimes. 
The keyword here is SOMETIMES tau, bukan all the time.

8) Makan Snek 
Snek itu bagus
Tidak semua snek itu tidak bagus untuk kesihatan. 
Sebenarnya, pengambilan snek boleh membantu mencapai tahap kesihatan yang optimum, selagi ia ditujukan kepada aspek kesihatan. 
Makan snek pre dan post senaman membekalkan badan dengan nutrien yang diperlukan dan makan snek yang sihat di antara waktu makan membantu dari makan berlebihan.

9) Makan Selepas Senaman

Zumba sejam.
RPM sejam.
Berenang - 10 laps.
Jangan pula lepas tu melantak nasi arab sampai 2 kali.
Post-workout snack should be about 150 calories.
Eat your meals as you would normally.

10) Jangan Jadi Emotional Eater

Saya selalu cakap macam ni. Emosi apa yang membolehkan saya makan? Semua emosi so saya selalu makan.
Change that to "Am I really hungry?" 
Eat a snack instead.
Overeating is harmful to your body!

Source : Why You Overeat

Nak kurus dengan sihat dan tanpa mengganggu $$$$ anda?
Cuba Set Kurus Bajet.
 
Haiqal Rawlins
012.280.1977
Facebook RSS Twitter

You Might Also Like

33 GLAM People

  1. Yg part pinggan besar tu memang betul laaaaa... kat rumah mmg guna pinggan sebesar alam... bile letak nasik sesenduk rasa mcm sesudu jer... ok thanks for the tips... nak share jugakkkkkk plzzzzzz... tq

    ReplyDelete
  2. Once we know the reason, we can keep fit accordingly.. Nice tips!

    ReplyDelete
  3. An informative post. Thankfully, my weight is under control.

    ReplyDelete
  4. Sbb kt msia terlalu byk mknan sedap2 belaka T.T susah nk kontrol nie hahaha

    FiSh @ www.ohfishiee.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu.. Malaysia terlalu banyak makanan yang sedap

      Delete
  5. haha yes.. my partner is love to eat. So I also follow eat.

    ReplyDelete
  6. true to all that. hahaha. great information, and i think after reading, i can tell which category i am in :P

    ReplyDelete
  7. Betul jugak lah..... hahaha... great info Rawlins... Saya ini terikut pasangan, anak, dan lagi.. pantang tengok makanan sedap... LOL

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bahaya kalau pantang tengok nie Miera hahaha

      Delete
  8. rawlins thanks for the great tips! i so understand that girl in the first pic! happens to be like all the time.

    ReplyDelete
  9. Food is good. :p We can always diet after we die. :)

    ReplyDelete
  10. Thanks for the tips Rawlins! I agree especially on the TV dinner lol

    http://waiyee.blogspot.com/

    ReplyDelete
  11. Good advice you give to the bloggers like us :) I easy to get fatter... I need to take care of our diet, and make more exercises. Don't sleep so late always cus it can make us to be fatty.

    ReplyDelete
  12. Kalau i stress, weight i akan yo-yo. Sekarang i tengah in my "kurus phase" tapi kemungkinan besar phase ini takkan bertahan lama. Susah sikit i ni. Haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Macam tak caya je Bella boleh gemuk
      Hahahha

      Delete
  13. I tend to eat a lot but at the same time I will try to exercise to shed off some fats on my body. :)

    ReplyDelete
  14. Thanks for the wonderful tips, will start to take my breakfast and cut down my unhealthy snacks :)

    ReplyDelete
  15. I agree about the emotional eating bro..
    always does it >< must refrain from doing it next time

    ReplyDelete
    Replies
    1. And it is a bit habit to do that right
      I eat all the time, because I have emotions all the time

      Delete
  16. Ya betul jika pasangan suka makan, berat badan kita juga turut akan naik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu
      Bahaya sungguh heheh
      Kena cari pasangan yang suka bersenam la nampaknya

      Delete

Thanks for the GLAM write-ups


Click Me To Visit Bargain Shoppe

GLAM Comments

Recent GLAM

Recent Posts Widget

Top GLAM Friends

GLAM Tweet

Subscribe