1/30/2015

MH370 - Hanya Tahlil dan Doa

0

Semalam (29 Januari 2014) kita dimaklumkan bahawa akan ada satu sidang media untuk pemakluman berkenaan status MH370.
Namun sidang dibatalkan pada saat akhir di atas kesilapan tertentu.

Lewat petang itu, kita dimaklumkan berkenaan info tersebut.

Moga semuanya dipermudahkan.

Petikan daripada Merdeka Online seperti berikut :
MO, KUALA LUMPUR, 29/01/2015 - Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) menjelaskan solat jenazah ghaib tidak perlu dilaksanakan kepada semua penumpang dan anak kapal MH370.
Sebaliknya Ketua Pengarah Jakim, Datuk Othman Mustapha berkata semua umat Islam adalah diseru supaya mengadakan tahlil dan doa kepada semua yang terlibat.
“Saya ingin menjelaskan beberapa perkara mengenai kedudukan hukum dan berkaitan dengan tragedi MH370 sepertimana yang telah diputuskan oleh Muzakarah Khas Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan pada 25 Mac 2014 yang lalu telah mengambil beberapa ketetapan bahawa solat jenazah ghaib tidak perlu dilaksanakan,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.
Sehubungan itu katanya, Masjid Negara akan mengadakan tahlil khas sebaik sahaja selesai solat Jumaat pada 30 Januari.
“Manakala, masjid-masjid di bawah seliaan Jakim iaitu Masjid Putra, Putrajaya, Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin Putrajaya serta seluruh masjid di bawah kelolaan Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) juga akan mengadakan Majlis Tahlil khas sejurus selepas Solat Jumaat.
“Dalam masa yang sama, seluruh masjid di bawah pentadbiran Jabatan Agama Islam Negeri-negeri seluruh negara adalah dipohon kerjasama untuk mengambil inisiatif yang sama,” jelasnya.
Dalam pada itu katanya, hal-hal berkaitan pengagihan harta pusaka, pembubaran status perkahwinan mangsa, atau hukum-hukum lain yang bersangkutan daripada tragedi itu hendaklah dirujuk kepada pihak berkuasa.
“Mereka harus merujuk kes berkaitan berasaskan peruntukan undang-undang yang telah ditetapkan setelah pengesahan atau pensabitan kematian diputuskan oleh mahkamah,” ujarnya.
Pada petang Khamis, Ketua Pengarah Jabatan Penerbangan Awam (DCA), Datuk Azharuddin Abdul Rahman dengan rasminya mengisytiharkan bahawa insiden pesawat MH370 adalah satu kemalangan dan kesemua 239 penumpangnya dianggap terkorban.-AWANI
Haiqal Rawlins
012.280.1977
Facebook RSS Twitter Email

1/29/2015

Kau GEMUK

4

Tidak mustahil satu hari nanti ayat berikut akan menjadi awalan yang anda akan ucapkan kepada rakan-rakan kita di Malaysia kan.

"Wah! Gemuknya kau! Tahniah sebab menambahkan statistik untuk meletakkan Malaysia di tangga teratas dalam statistik penduduk paling ramai obes di Asia."
Source : News Strait Times
Hehehe.
Terasa ke?

Mohon la terasa ye.

Dan mohon juga agar berubah agar kita dapat menjadi lebih sihat.
June 16, 2014

Mengerikan apabila dikatakan Malaysia menduduki tangga pertama dalam statistik negara dengan penduduk yang obes.

Adakah ini melambangkan kesejahteraan di kalangan rakyat?
Atau simply, we have LAZY PEOPLE in Malaysia?

Are we not afraid of the diseases and death that awaits?

Wahai kesayangan sekalian,
Obesity is not a disease that is incurable.

It can be prevented and thus made you healthier and happier.
  • Change your life style
  • Watch what you eat
  • Control your weight
How in the world can you do all that with you being SOOOOO busy as it is?

I could suggest a few items that you should use to help you reduce the numbers of obese people in Malaysia.




Do contact me to know more about the packages and wonderful discount for all.

And please, be healthy cause Beauty comes from within.


Haiqal Rawlins
012.280.1977
Facebook RSS Twitter Email

1/26/2015

Aku & Boyce Avenue

0


Siapa Boyce Avenue?

Boyce Avenue adalah sebuah kumpulan rock yang ditubuhkan di Florida oleh 3 adik-beradik - Alejandro Luis, Daniel  Enrique dan Fabian Rafael Manzano. Boyce Avenue mula aktif semenjak 2004 sehingga kini.

Latar belakang ahli Boyce Avenue :
Daniel Enrique - anak sulung dan merupakan pemain basketball  ketika di high school.  Daniel juga memiliki ijazah dari Harvard Law School.

Fabian Rafael - menuntut dalam bidang artikel ketika di kolej dan merupakan pemilik label pakaian sendiri yang dikenali sebagai These Quiet Sounds (TQS) Design.

Alejandro Luis - merupakan adik dalam keluarga dan pernah menyertai kumpulan koir ketika di high school. Dia juga merupakan Mr. Pine View iaitu ala-ala Prom King ketika di high school (no wonder la +Tammy Lim tergila-gilakan dia).

Ok.

Mengapa aku minat GILER kat Boyce Avenue?

Semuanya bermula selepas fenomena Pitch Perfect iaitu acapella singing. Sejak daripada itu, selalu mencari video di You Tube untuk artis yang menyanyikan lagu-lagu acapella.

It wasn't until +Nor Rajaie Hashim tagged me on Facebook to watch this video that I started to know about Boyce Avenue.


After that, I started to look for their songs and started to sing their version of the original hit songs.

Banyak kot lagu-lagu yang diorang buat cover version and to me, better than the original artists too.

Tak ke tergila-gila dengar suara sedap diorang nie?

Everytime pergi karaoke, mesti cuba nyanyi ala-ala versi Boyce Avenue.

Hahahha.
Then, ada suatu kejadian misteri yang terjadi!

BOYCE AVENUE IS COMING TO MALAYSIA!!!

Semestinya harus untuk ku dapatkan tiket ini!

Yes!

I MANAGED TO GET THE TIX TO SING ALONG WITH 

BOYCE AVENUE

IN MALAYSIA

ON 12 FEBRUARY 2015!

Jangan jeles OK!

Cepat dapatkan tiket korang kat sini jika nak pergi gak!

Cepat la korang dapatkan tiket korang tau!

Boleh kita selfie sambil nyanyi sama-sama kat konsert tu kelak.

By the way, kalau kena panggil naik pentas, jaga kelakuan tau!
Kang I sebat dengan rotan kalau nakal-nakal!

Ok!

Sila tambahkan lagi kegilaan korang dengar lagu nie!

Haiqal Rawlins
012.280.1977
Facebook RSS Twitter Email

1/23/2015

Lain-Lain Tidak Relevan

0

Entry nie tiada kaitan dengan #CaliphBuskers atau #AJL29 ye.

Ini berkenaan penggunaan kategori "Lain_lain" #LainLain di dalam borang bagi menentukan bangsa individu yang mengisinya.
Lain-lain No More (source : Internet)
A video posted by Rawlins GLAM (@rawlins_glam) on
Sepertimana disebut di dalam Says.com yang mengisahkan berkenaan kelegaan penduduk Sabah dan Sarawak kerana akhirnya tidak perlu mengisi kotak 'Lain-lain" untuk menunjukkan bangsa mereka.

Being a Sarawakian myself, says juga mengalami kekeliruan ketika mengisi borang (semua borang). But being an Iban (termasuk kategori Bumiputra Sarawak), saya tidak mengalami banyak masalah ketika mengisi borang di Sarawak kerana ada ruangan untuk *Bumiputra Sarawak.
Tapi bayangkan di Sarawak dan Sabah, masing-masing ada lebih kurang 30 kaum etnik! Mesti anak-anak menjadi keliru ketika mengisi borang ketika di sekolah kan.
Happy ((Source : Says.com)
No more Lain-lain (Source : Says.com)
It is demeaning to be categorised as "Lain-Lain" (Source : Says.com)
Namun ketika ke Semenanjung untuk melanjutkan pelajaran sehingga kini, saya masih mengalami sedikit rasa sedih kerana terpaksa menandakan kotak "Lain-lain" sebagai bangsa saya, kerana saya bukan Melayu, India atau Cina.

But that is me.
Am not a second-class citizen (Source : Says.com)
Cuba bayangkan keadaan sepupu saya.
Ibunya Iban, ayahnya Melanau. Kemudian dia berkahwin dengan Cina.

Bak kata Harith Iskandar, sewajarnya diletakkan hanya satu kotak untuk bangsa iaitu "Bangsa Malaysia".
Jika masih dikekalkan "Lain-lain", mesti anak sepupu saya tu menangis sebab dia dianggap Lain-lain = irrelevant!
So, tahniah kepada Sabah dan Sarawak for finally taking the brave act in uniting all the ethnic groups.

Hidup Bangsa Malaysia!
Bangsa Malaysia (Source : Says.com)


Haiqal Rawlins
012.280.1977
Facebook RSS Twitter Email

1/21/2015

Set Kurus Bajet

0

Lately, kalau perasan, dalam Instagram ada sesuatu yang sedang meletups kan.
Cer tengok #GengDietGLAM dan #PBWonders.

Tak caya, cer tengok instagram korang sekarang.
Betul kan?
#GengDietGLAM
#PBWonders
Hangpa nak tau apa rahsia depa?

Hehehe.

Mudah sangat-sangat.

Depa hanya amalkan dua petua nie sahaja.

1) Menggunakan Premium Beautiful Corset

Jika nak tahu apa kebaikan menggunakan Premium Beautiful Corset ini, just pergi kat Instagram dan cari "#PBWonders". Memang saya yakin anda akan terperanjat melihat kesannya pada individu-individu berkenaan.

Takpun boleh baca kat sini >> Premium Beautiful Corset


2) Ambil supplement yang berikutnya.

Set A : Garlic Tablet, Mineral Coffee dan BV Alfalfa 
Set B : Garam Buluh Premier Drink dan BV Alfalfa
Bagi Set A, berikut adalah di antara produk yang akan anda perolehi :
  1. 1 botol BV Alfalfa
  2. 6 kotak Mineral Coffee
  3. 4 botol Garlic Tablet
Set yang dinyatakan di atas adalah untuk pengambilan selama 3 bulan. Kenapa 3 bulan?
Ini kerana anda akan mendapat hasil optimum selepas pengambilan dalam 3 bulan.

Manakala bagi Set B pula, berikut adalah produk yang terlibat :
  1. 1 botol BV Alfalfa
  2. 2 kotak Garam Buluh Premier Drink
Apa kelebihan kesemua produk yang disenaraikan tu?


Mineral Coffee
  • Kaya dengan unsur anti-pengoksidaan.
  • Kaya dengan bahan mineral dan elemen surih seperti magnesium, besi, kalsium dan kalium.
  • Menghilangkan keletihan fizikal dan mental.
  • Melegakan tekanan.
  • Membantu pelawasan 
Garlic Tablet
Garlic Tablet
  • Membantu menurunkan kandungan lemak darah dan kolesterol darah, mencegah penyakit kardiovaskular dan arteriosklerosis.
  • Menghalang pembekuan darah untuk  mencegah berlakunya trombosis.
  • Membantu dalam fungsi penghadaman dan membuka selera, melegakan perut kembung dan ulser peptik.
  • Membasmi kuman dan keradangan serta mencegah jangkitan penyakit.
  • Membantu menyelaras gula darah dalam badan.
  • Menggalakkan peredaran darah dan metabolisme.
Garam Buluh Premier Drink
Garam Buluh
  • Menyingkirkan toksin dalam badan misalnya (logam berat, bahan kimia, bakteria, bahan buangan metabolisme, keracunan asid, radikal bebas).
  • Menguatkan peristalsis saluran usus, menyingkirkan najis yang lama terkumpul dalam usus.
  • Membekalkan bahan mineral dan elemen surih kepada badan manusia.
  • Menyelaras fungsi badan supaya sistem badan dapat beroperasi secara normal.
  • Menyelaras keseimbangan pH badan, mengembalikan susuk badan yang beralkali lemah.
  • Meningkatkan daya pemulihan badan.
BV Alfalfa
BV Alfalfa
1) Menyahtoksid
Bahan beracun dan toksid berlegar di sekeliling kita. Badan kita juga mengeluarkan sisa metabolisme yang perlu dineutralkan dan dinyahtoksid setiap hari. Alfalfa membantu mengeluarkan sisa bahan beracun dan tercemar daripada badan. 

2) Menggalakkan sistem penghadaman yang baik
Alfalfa mengandungi sejenis enzim pencernaan yang dipanggil betaine yang membantu menggalakkan proses pencernaan yang baik.

3) Mengalkalikan badan
Tubuh badan berasid adalah umpama magnet yang menarik penyakit. Terutama kanser. Alfalfa membantu  meneutralkan keasidan badan di samping sifat alkali semulajadinya untuk mencegah atau membantu mengurangkan masalah kesihatan.

4) Menghilangkan bau nafas
Alfalfa mengandungi khasiat yang boleh mencegah masalah nafas dan badan berbau yang diakibatkan oleh masalah penghadaman. Seterusnya, ia membantu meningkatkan fungsi imuniti badan. 

5) Mengurangkan haba badan yang berlebihan
Sesetengah makanan menyebabkan badan berasa panas. Salah satu kegunaan Alfalfa yang paling popular adalah untuk mengurangkan masalah panas badan.

6) Menambahkan darah dan menyampaikan lebih banyak oksigen penting
Klorofil iaitu pigmen hijau yang terdapat dalam alfalfa adalah hampir sama dengan hemoglobin, pigmen  merah dalam sel darah merah yang berfungsi membawa oksigen ke seluruh badan. Khasiat klorofil dalam alfalfa boleh meningkatkan bilangan sel-sel darah merah di dalam badan dan seterusnya  meningkatkan keupayaan membawa oksigen yang diperlukan oleh sistem badan.

Well, there you go, ladies and gents.

Jika anda memang mementingkan kesihatan dan ingin menurunkan berat badan secara sihat, these are the products that will help you gain your ideal and desired weight.

You know how to contact me.

Haiqal Rawlins
012.280.1977
Facebook RSS Twitter Email

1/20/2015

Khas untuk SELFIE

1

Semua orang tahu apa itu SELFIE kan?
Yes, it is a word and already in the dictionary too.

Bagi anda yang suka sefie, mesti kadang-kadang merasa geram apabila gambar yang diambil tidak menjadi ataupun composition gambar kurang menarik kan.
 
Antara selfie yang tak menarik, huhuh
Lagi satu masalah adalah apabila tangan anda tidak memiliki the right length untuk menjadikan selfie anda suatu kejayaan (sepertimana saya).

Worry no more selfie –addicts.
Alcatel Onetouch Flash
Alcatel telah melancarkan satu model baru yang dikhaskan untuk memudahkan anda berselfie – Alcatel Onetouch Flash pada awal Disember 2014 yang lepas.

Bagaimana ia membantu memudahkan anda berselfie dengan jayanya?
  • Memiliki kamera hadapan 5MP dan kamera belakang 13MP. Confirm anda gembira melihat selfie anda yang begitu sharp.
  • Tidak perlu memuatturun aplikasi khas untuk mendapatkan gambar yang cantik kerana telah tersedia dengan Front Camera yang menambah kecantikan anda secara semulajadi.
  • Skrin lebar yang memudahkan kita melihat semula hasil selfie kita – skrin 5.5 inci tau.
  • Pastu ada skin khas daripada HYDRASKINS (https://www.facebook.com/hydraskins ) hanya untuk pemilik Alcatel Onetouch.
Maybe ada yang berkata “Kenapa nak pilih Alcatel Onetouch kan?”

Mind you that Alcatel Onetouch is a French brand smartphone that is the top 10 best selling smartphone brand in 2013 along side Samsung, Lenovo and many more (Best Selling Mobile Phones). Alcatel Onetouch is also a strong contender for Xiaomi that potrays a reasonable priced phone with strong features .

Kalau nak tengok lebih banyak bukti kecantikan selfie oleh Alcatel Onetouch nie, just taip #BEaFlasher and you will be amazed with the results.

Tengok video nie pun best gak.

Haiqal Rawlins
012.280.1977
Facebook RSS Twitter Email