Being Obese Is Expensive

7:30 AM 21 Comments A+ a-

Orang selalu cakap "Senang hati nampak. Tu yang semakin 'sihat' ye" especially kepada yang baru berkahwin.
Baru berkahwin dan being 'sihat' ada kaitan ek?
premium beautiful, premium beautiful corset, Set Kurus Bajet, byrawlins, obesiti, obesity, kegemukan, zakar, kencing manis, sakit jantung, kolestrol, Malaysia, sihat, health, penis, mahal,
Takutnya nak 'sihat'
My personal opinion adalah gaya hidup je sebenarnya.
Masa bujang, you are too busy to notice yang you tak makan pada masa yang betul dan teratur dan ada banyak kerja nak buat sehingga menjadi seakan-akan tidak terurus dan kurus.

Selepas berkahwin, especially lelaki, dia mula berasa santai dek kerana telah ada yang mula menguruskan hariannya. Makan, pakai dan segalanya. Makan pun dah teratur. Lebih banyak lepak di rumah daripada bermain bola dengan rakan-rakan.

Selepas makan, baring-baring bersama yang tersayang.
No more lepak-lepak atau main futsal dengan rakan-rakan.
In a way, yes - senang hati la menyebabkan 'sihat'.
But kalau berterusan, adakah masih boleh senang hati?
premium beautiful, premium beautiful corset, Set Kurus Bajet, byrawlins, obesiti, obesity, kegemukan, zakar, kencing manis, sakit jantung, kolestrol, Malaysia, sihat, health, penis, mahal,
Kesan kegemukan pada diri kita dan kualiti hidup. Sanggup ke?
Ada banyak implikasi negatif apabila kita mencecah obesity.
Dan sudah tentu, banyak ubat-ubatan dan rawatan yang perlu dijalani/ diambil apabila sudah mencecah tahap kritikal.
Heck!
Even belum kritikal pun dah kena makan macam-macam ubat agar tidak menjadi kritikal kan.

Nak ubati kencing manis, MAHAL
Nak ubati darah tinggi, MAHAL
Nak ubati kolestrol, MAHAL

Terasing kerana susah nak membuat aktiviti bersama rakan-rakan, MENYEDIHKAN 
Perasan segan yang tebal, MENYEDIHKAN

Sudahnya, nak kurus kena masuk gym bagai, MAHAL GAK

So, lebih baik kita mencegah dari merawat kan!

Yang ini berkaitan dengan isu yang lebih dewasa (18SX).

For guys, apabila menjadi semakin boroi atau 'sihat', zakar pun boleh menjadi pendek tau.
Dari segi perubatan, bukannya semakin pendek, tetapi semakin tenggelam dan terlindung!
premium beautiful, premium beautiful corset, Set Kurus Bajet, byrawlins, obesiti, obesity, kegemukan, zakar, kencing manis, sakit jantung, kolestrol, Malaysia, sihat, health, penis, mahal,
Fat buries the penis (Source : Obesity)
premium beautiful, premium beautiful corset, Set Kurus Bajet, byrawlins, obesiti, obesity, kegemukan, zakar, kencing manis, sakit jantung, kolestrol, Malaysia, sihat, health, penis, mahal,
Penis does not get larger with obesity (Source : Obesity)
Almaklum, saiz zakar Asia taklah sebesar atau sepanjang mana.
Jika sudah disembunyikan oleh lemak-lemak di bahagian ari-ari, apakah yang tertinggal?

For the ladies pula, jangan sampai suami keliru mana satu your boobs and your tummy la kan.
Adakah keadaan sebegini akan menyemarakkan kebahagiaan dan keintiman suami isteri?

Oh ye, kegemukan juga menyebabkan jangkitan kuman pada lipatan lemak serta menimbulkan bau-bau yang tidak menyenangkan.
I think that is a major turn-off kan?

So, rakan-rakan, being married is not your license to let yourself go and be 'sihat'.
Take care of yourself and be happily married until your old age claims you (atau sehingga tiba waktunya la kan).

Do not go prematurely just because your obesity causes you your relationship or worst, your life.

A few items that you help you with your 'sihat' problems :
1) Premium Beautiful : Lelaki dan perempuan boleh guna
2) Set Kurus Bajet : Supplement yang membantu mempercepatkan proses penurunan berat badan secara semulajadi

Jika nak tengok testimoni kejayaan, boleh search instagram #SetKurusBajet dan #PBWonders ye.

Memang terangkat!

Haiqal Rawlins
012.280.1977
Facebook RSS Twitter

21 GLAM People

Write GLAM People
Miriam Goh
AUTHOR
Thursday, 26 November, 2015 delete

Obesity is definitely a huge problem in Malaysia nowadays! We should always eat and live healthily :)

Reply
avatar
Thursday, 26 November, 2015 delete

Yup! Better be safe than sorry :) start healthy diet early , friend!

Reply
avatar
Pen My Blog
AUTHOR
Thursday, 26 November, 2015 delete

Cheers to the awareness Rawlins. I do agree, a healthy diet should be started early to avoid obesity in the future. Good tips :)

Reply
avatar
Bella Enveeus
AUTHOR
Thursday, 26 November, 2015 delete

Obesity is no joke. Can cause complications to many organs in the body. Must take good care badan dan kesihatan diri.

Reply
avatar
Sherry
AUTHOR
Thursday, 26 November, 2015 delete

yeah lifestyle today, got to be serious and workouts more often.
Health is important! Lets works out and also eat healthy.

Reply
avatar
Henry Lee
AUTHOR
Friday, 27 November, 2015 delete

Very very good tips! Saya nak buang lemak kat perut tu... badan nampak kurus je tp perut tu tetap berisi :(

Reply
avatar
Friday, 27 November, 2015 delete

Thank you for useful tips as always. I also need to keep fit esp that perut now!

http://www.ranechin.com/

Reply
avatar
Friday, 27 November, 2015 delete

True is very expensive to be obese, that will leads to many sickness also.

Reply
avatar
alizasara
AUTHOR
Friday, 27 November, 2015 delete

Its all about mental strength. Still working hard for a flatter tummy. *flex sikit

Reply
avatar
Friday, 27 November, 2015 delete

We should control our weight. Eat too much will brings more harm than good.

Reply
avatar
Sharon Lee
AUTHOR
Friday, 27 November, 2015 delete

Wow such straight forward and important you have write up! Will take note about this for future use =D Thanks for the sharing!

Reply
avatar
Leona Lim
AUTHOR
Friday, 27 November, 2015 delete

another great post on health, it's not only tough being obese in many areas, it's really a worrying thing for loved ones too.

Reply
avatar
Arisa Chow
AUTHOR
Friday, 27 November, 2015 delete

Exercising isn't expensive unless your motivation needs to be bought la haha! Exercise from home can also prevent obesity from happening.

Reply
avatar
Friday, 27 November, 2015 delete

I very concern about my weight so I plan my weight accordingly. I found is hard to lose weight when age getting older and metabolism slow down. Thank you for sharing this. useful for those that which to slim dwn

Reply
avatar
Ellie Toh
AUTHOR
Saturday, 28 November, 2015 delete

My hubs have this prob too. Time to make a change I guess.

Reply
avatar
Ellie Toh
AUTHOR
Saturday, 28 November, 2015 delete

My hubs have this prob too. Time to make a change I guess.

Reply
avatar
Ayue Idris
AUTHOR
Saturday, 28 November, 2015 delete

b4 kawin pun senang hati ni..how? haha..need to control from now :(

Reply
avatar
Isaac Tan
AUTHOR
Saturday, 28 November, 2015 delete

sigh, i'm getting close to being obese too. Hence, have started running and keeping a close watch on my diet.

Reply
avatar
Jessica Yong
AUTHOR
Sunday, 29 November, 2015 delete

Always important to keep a healthy diet. Am trying to go back to a healthy lifestyle now. So hard to be discipline.

Reply
avatar
Ivy Kam
AUTHOR
Sunday, 29 November, 2015 delete

Few of my friends are struggled with their weight, will share your post with them :)

Reply
avatar
Gillian Ong
AUTHOR
Tuesday, 01 December, 2015 delete

Ahhh i wish i understood malay better. But thanks for the great health tips!

Reply
avatar

Thanks for the GLAM write-ups


Click Me To Visit Bargain Shoppe