COPY

Being Obese Is Expensive

7:30 AM

Orang selalu cakap "Senang hati nampak. Tu yang semakin 'sihat' ye" especially kepada yang baru berkahwin.
Baru berkahwin dan being 'sihat' ada kaitan ek?
premium beautiful, premium beautiful corset, Set Kurus Bajet, byrawlins, obesiti, obesity, kegemukan, zakar, kencing manis, sakit jantung, kolestrol, Malaysia, sihat, health, penis, mahal,
Takutnya nak 'sihat'
My personal opinion adalah gaya hidup je sebenarnya.
Masa bujang, you are too busy to notice yang you tak makan pada masa yang betul dan teratur dan ada banyak kerja nak buat sehingga menjadi seakan-akan tidak terurus dan kurus.

Selepas berkahwin, especially lelaki, dia mula berasa santai dek kerana telah ada yang mula menguruskan hariannya. Makan, pakai dan segalanya. Makan pun dah teratur. Lebih banyak lepak di rumah daripada bermain bola dengan rakan-rakan.

Selepas makan, baring-baring bersama yang tersayang.
No more lepak-lepak atau main futsal dengan rakan-rakan.
In a way, yes - senang hati la menyebabkan 'sihat'.
But kalau berterusan, adakah masih boleh senang hati?
premium beautiful, premium beautiful corset, Set Kurus Bajet, byrawlins, obesiti, obesity, kegemukan, zakar, kencing manis, sakit jantung, kolestrol, Malaysia, sihat, health, penis, mahal,
Kesan kegemukan pada diri kita dan kualiti hidup. Sanggup ke?
Ada banyak implikasi negatif apabila kita mencecah obesity.
Dan sudah tentu, banyak ubat-ubatan dan rawatan yang perlu dijalani/ diambil apabila sudah mencecah tahap kritikal.
Heck!
Even belum kritikal pun dah kena makan macam-macam ubat agar tidak menjadi kritikal kan.

Nak ubati kencing manis, MAHAL
Nak ubati darah tinggi, MAHAL
Nak ubati kolestrol, MAHAL

Terasing kerana susah nak membuat aktiviti bersama rakan-rakan, MENYEDIHKAN 
Perasan segan yang tebal, MENYEDIHKAN

Sudahnya, nak kurus kena masuk gym bagai, MAHAL GAK

So, lebih baik kita mencegah dari merawat kan!

Yang ini berkaitan dengan isu yang lebih dewasa (18SX).

For guys, apabila menjadi semakin boroi atau 'sihat', zakar pun boleh menjadi pendek tau.
Dari segi perubatan, bukannya semakin pendek, tetapi semakin tenggelam dan terlindung!
premium beautiful, premium beautiful corset, Set Kurus Bajet, byrawlins, obesiti, obesity, kegemukan, zakar, kencing manis, sakit jantung, kolestrol, Malaysia, sihat, health, penis, mahal,
Fat buries the penis (Source : Obesity)
premium beautiful, premium beautiful corset, Set Kurus Bajet, byrawlins, obesiti, obesity, kegemukan, zakar, kencing manis, sakit jantung, kolestrol, Malaysia, sihat, health, penis, mahal,
Penis does not get larger with obesity (Source : Obesity)
Almaklum, saiz zakar Asia taklah sebesar atau sepanjang mana.
Jika sudah disembunyikan oleh lemak-lemak di bahagian ari-ari, apakah yang tertinggal?

For the ladies pula, jangan sampai suami keliru mana satu your boobs and your tummy la kan.
Adakah keadaan sebegini akan menyemarakkan kebahagiaan dan keintiman suami isteri?

Oh ye, kegemukan juga menyebabkan jangkitan kuman pada lipatan lemak serta menimbulkan bau-bau yang tidak menyenangkan.
I think that is a major turn-off kan?

So, rakan-rakan, being married is not your license to let yourself go and be 'sihat'.
Take care of yourself and be happily married until your old age claims you (atau sehingga tiba waktunya la kan).

Do not go prematurely just because your obesity causes you your relationship or worst, your life.

A few items that you help you with your 'sihat' problems :
1) Premium Beautiful : Lelaki dan perempuan boleh guna
2) Set Kurus Bajet : Supplement yang membantu mempercepatkan proses penurunan berat badan secara semulajadi

Jika nak tengok testimoni kejayaan, boleh search instagram #SetKurusBajet dan #PBWonders ye.

Memang terangkat!

Haiqal Rawlins
012.280.1977
Facebook RSS Twitter

You Might Also Like

21 GLAM People

  1. Obesity is definitely a huge problem in Malaysia nowadays! We should always eat and live healthily :)

    ReplyDelete
  2. Yup! Better be safe than sorry :) start healthy diet early , friend!

    ReplyDelete
  3. Cheers to the awareness Rawlins. I do agree, a healthy diet should be started early to avoid obesity in the future. Good tips :)

    ReplyDelete
  4. Obesity is no joke. Can cause complications to many organs in the body. Must take good care badan dan kesihatan diri.

    ReplyDelete
  5. yeah lifestyle today, got to be serious and workouts more often.
    Health is important! Lets works out and also eat healthy.

    ReplyDelete
  6. Very very good tips! Saya nak buang lemak kat perut tu... badan nampak kurus je tp perut tu tetap berisi :(

    ReplyDelete
  7. Thank you for useful tips as always. I also need to keep fit esp that perut now!

    http://www.ranechin.com/

    ReplyDelete
  8. True is very expensive to be obese, that will leads to many sickness also.

    ReplyDelete
  9. Its all about mental strength. Still working hard for a flatter tummy. *flex sikit

    ReplyDelete
  10. We should control our weight. Eat too much will brings more harm than good.

    ReplyDelete
  11. Wow such straight forward and important you have write up! Will take note about this for future use =D Thanks for the sharing!

    ReplyDelete
  12. another great post on health, it's not only tough being obese in many areas, it's really a worrying thing for loved ones too.

    ReplyDelete
  13. Exercising isn't expensive unless your motivation needs to be bought la haha! Exercise from home can also prevent obesity from happening.

    ReplyDelete
  14. I very concern about my weight so I plan my weight accordingly. I found is hard to lose weight when age getting older and metabolism slow down. Thank you for sharing this. useful for those that which to slim dwn

    ReplyDelete
  15. My hubs have this prob too. Time to make a change I guess.

    ReplyDelete
  16. My hubs have this prob too. Time to make a change I guess.

    ReplyDelete
  17. b4 kawin pun senang hati ni..how? haha..need to control from now :(

    ReplyDelete
  18. sigh, i'm getting close to being obese too. Hence, have started running and keeping a close watch on my diet.

    ReplyDelete
  19. Always important to keep a healthy diet. Am trying to go back to a healthy lifestyle now. So hard to be discipline.

    ReplyDelete
  20. Few of my friends are struggled with their weight, will share your post with them :)

    ReplyDelete
  21. Ahhh i wish i understood malay better. But thanks for the great health tips!

    ReplyDelete

Thanks for the GLAM write-ups


Click Me To Visit Bargain Shoppe

GLAM Comments

Top GLAM Friends

GLAM Tweet

Subscribe