Respect

7:30 AM

Sedihnya bila membaca berkenaan protes terhadap sebuah gereja di ibu kota yang dimohon untuk menurunkan tanda salib kerana dianggap akan menggoyahkan keimanan dan akidah muda mudi Muslim.

Adakah memang iman dan akidah anda senipis itu sehingga dengan hanya melihat salib boleh memesongkan fahaman kita?
Give Respect to get Respect - Don't Force It!
Saya tidak ingin memberikan komen dari segi agama kerana saya bukannya berpengetahuan luas di dalam bidang tersebut tetapi lebih kepada dari segi hormat-menghormati.

Selama ini Malaysia dikenali  kerana kehidupan harmoni di antara rakyat yang berbilang kaum dan agama tetapi keadaan ini saya akui semakin terhakis dek kerana kurangnya perasaan saling menghormati di antara kita.

Growing up, I saw my family (immediate and extended families) as 1 Malaysia family. 

I have an auntie whose sons and daughters mix-marriage - one married to an Indian, one married to a Chinese, one married to a Malay and one married to a Christian Melanau. 
And amazingly, tak pernah lagi jadi kes protes tak hendak makan bersama di atas satu meja di antara mereka semua. 
Tidak pernah wujud isu tak boleh makan bersama (apatah lagi hidup bersama) kerana kami diajar untuk saling menghormati agama anutan semua ahli keluarga.

The whole family of my late uncle reverted to Islam and my late grandmother was cool about it. The whole family embraced them lovingly.

My cousins, many are reverted, faces no disrespect whenever they are home with their Christian family.

Why?

Because we respect each other and found no need to disrespect others.

Perhaps you would say "Memang lah tak gaduh sebab jumpa sekali-sekala".
NOPE!
You are wrong.

Some of those that I mentioned above even stay in the same district as their family and often socialized together (festivities, funeral etc) and still lives on as family. Masing-masing tahu batas pergaulan dan sensitiviti yakni SALING MENGHORMATI

So, please Malaysia, ada banyak lagi benda kita nak kena fikirkan rather than spending most of our time and started hating each other over another (meaningless???) issue.
Malu bila kena sindir macam nie tau.

Bak kata Faizal Tahir "I believe we are better than this"
Christians protect Muslims during prayer in the midst of the 2011 uprisings in Cairo, Egypt (Source : Pic by Nevine Zaki)

Haiqal Rawlins
012.280.1977
Facebook RSS Twitter

You Might Also Like

4 GLAM People

  1. saya takut dengan pemikiran bumiputra kita sekarang. Islam adalah agama yang senang. Kalau yang genius baca statement tu...tahu statement dinyatakan adalah orang yang tak kuat iman. Tak payah tanda salib lah...bulan puasa berapa banyak orang melayu makan dekat kedai secara terbuka?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Macikz
      Mana perginya semangat 1 Malaysia?
      Takde perasaan hormat-menghormati langsung kan

      Delete
  2. Ini mesti ada pihak2 yang tak bertanggungjawab cuba nak merosakkan keamanan yang ada.

    ReplyDelete

Thanks for the GLAM write-ups

GLAM Comments

Recent GLAM

Recent Posts Widget

Top GLAM Friends

GLAM Tweet


Click Me To Visit Bargain Shoppe

Subscribe