Fat Trouble

8:00 AM


Selingan jap (@faizdickievp pinjam ye)

Ada ke yang berperangai begini?
Nanti nak bertandang raya, mesti korang cari beg yang ala-ala boleh muat almari pakaian kan.
Senang nak sembunyikan segala 'kelebihan' itu.
Masalah kesihatan apabila berlebihan berat badan 

Hallo semua.

Hari nie nak sebut sikit pasal ungkapan yang selalu disebut oleh atau kepada insan yang berbadan 'comel' (kadang-kadang sendiri pun terfikir gak tapi ala-ala denial gitew)
  • Kalau badan cam gajah, kaki cam kancil, memang la belakang ngan lutut tu tak mampu nak menampungnya
  • Kalau kurang berat, paras kolestrol mesti turun
  • Mesti dah kurang dah belanja RM untuk ubat darah tinggi kalau kurus lagi
  • Kau takyah pikir pasal diabetes kalau dah kurus 
  • Kalau slim sikit, mesti kau dah laku dah kan
Tapi biasanya, kita-kita yang 'bobot' aka bersaiz 'comel' nie selalunya malas dah nak ambil pusing pasal berat. 
Kenapa?
Sebab bukan senang nak hilangkan timbunan lemak yang telah kita ternak sekian lama kan. 
Ramai yang suka keluarkan statement 'Mak pasrah dan redha je nyah'.

Kan ada yang tersenyum.
Kau buat gitu kan?

Sebenarnya, masalah berbadan 'bobot' ini bukan sahaja mengganggu kesihatan malah gaya hidup dan sosial korang juga.

Kalau pergi mana-mana doktor pun, individu bersaiz 'comel' akan dinasihatkan untuk mengurangkan berat kerana pengurangan ini boleh membantu memperbaiki gangguan metabolik di dalam badan. Pengurangan berat badan sebanyak 10% boleh membantu menurunkan masalah aras gula dalam darah, tekanan darah dan blood lipids atau aras kolestrol.

Sebenarnya, mencapai tahap kesihatan optimum bukan bermaksud menjadi kurus.
Angka yang keluar di papan penimbang tu hanyalah indikator yang kita semakin menghampiri kehidupan yang sihat.
Kata kunci di situ ialah HIDUP dan SIHAT.

Kalau angka di papan penimbang ala-ala menghampiri nombor maksima, jangan mimpilah nak ada HIDUP dan SIHAT.

So, kak timah, cik joyah, janganlah nak berdiet yang ekstrem sampai tak nak makan nasi belasan tahun (tapi makan lauk berpinggan-pinggan. Eh ada ke gitu? Ada je!)
Amalkan gaya hidup sihat, selalu bersenam dan pantau pemakanan kita.

And jangan lupa untuk menggunakan Premium Beautiful kerana ia akan membantu melancarkan peredaran darah dalam badan kita.
Semakin banyak oksigen beredar di dalam badan, proses metabolisme boleh meningkat dan membantu menambahbaik kesihatan.

Ingat lagi tak bagaimana kesan FIR pada badan?

Rujuk je entry Kesan FIR yang lepas.

Dapatkan Premium Beautiful yang sesuai dengan anda dan mulakan kehidupan yang lebih sihat.

Haiqal Rawlins
012.280.1977
E-mail : rawlins.una@gmail.com | FB : rawlins.ichigo | IG : rawlins_glam


You Might Also Like

0 GLAM People

Thanks for the GLAM write-ups


Click Me To Visit Bargain Shoppe

GLAM Comments

Recent GLAM

Recent Posts Widget

Top GLAM Friends

GLAM Tweet

Subscribe