COPY

Chinese Muslim Cuisine Yang Lazat dan Murah - Bukan Kerana Kangkung

8:30 AM

Siapa tak suka makan sila jangan teruskan pembacaan.
Bagi yang sedang berpuasa juga, saya nasihatkan tunggu sehingga Maghrib baru boleh buka. Takut pahala kurang kang.

Terima kasih kepada Mahamahu kerana telah menjemput saya membuat food review  bertempat di Downtown KLIA Seafood Restaurant (DKSR).
Restoran apa nie? 
Tertulis di situ Chinese Muslim Cuisene. Tetapi pemiliknya adalah Bumiputera Islam iaitu Prof. Dr. Abu Talib Othman.
Kami yang tak sabar buat food review
DKSR menyediakan makanan Chinese Muslim yang SEDAP sehingga ke menjilat sudu dan pinggan.
Serius saya cakap!

Hiasan dalamannya pun menarik, berkonsepkan warna merah.
Difahamkan bahawa ia boleh menampung sehingga 180 orang pada satu-satu masa.
Boleh lah nak buat annual dinner sini.
By the way, untuk berbuka puasa juga dimaklumkan ada pakej. Tahun lepas harganya RM35 per pax tapi tahun nie tak tahu lahi sebab ada penurunan harga kangkung dan kenaikan harga bahan mentah yang lain.

Kat mana tempatnya?
No. B 40 - B 48
Jalan KLIA 1/60
Charterfield Commercial Center
64000 KLIA
Tel : 03-87831031
Faks : 03-87831032
Guna Waze dan Google Maps pun boleh
Tempatnya betul-betul berhadapan dengan Concorde Inn.
Lokasinya saya anggap strategik kerana berhampiran dengan lokasi pelancong.
Kami dimaklumkan oleh Cik Siti Masmazliana (Pengurus) bahawa DKSR sentiasa dipenuhi pengunjung, sama ada warga tempatan atau luar negara, pada setiap hari terutamanya di hari bekerja.

Kalau dah terliur selepas melihat gambar- gambar juadah yang saya paparkan kelak, seeloknya pergi di hujung minggu kerana pengunjung adalah kurang di hujung minggu.

Saya memang gemarkan makanan Chinese Muslim nie.
Maybe kerana saya ada darah campuran Cina dan berasal dari Sarawak, masakan Chinese Muslim memang mengingatkan saya kepada corak masakan ibu dan nenek.

Dalam banyak-banyak juadah yang dihidangkan (ada 13 juadah semuanya), yang paling saya gemar adalah Beef with Ginger & Spring Onion! Memang terbaik!
Beef with GInger & Spring Onion - Yummy!
So, di antara lain juadah yang dihidangkan adalah seperti di bawah.
Mana yang tak sempat diambil gambar, maknanya dah diterkam terlebih dahulu.
Hehehehehe.
Salted Egg Squid
Mangolian Chicken
Sizzling Seafood
Buttered Prawn
Spicy Four Vegetables
Volcano Beancurd
Kailan with Oyster Sauce
Kam Heong Clam
Mushroom with Brocolli
Creamer Buttered Crab
Assam Steamed Fish
Lazat tak hidangan kami semua?
Resam blogger - ambil gambar dahulu baru boleh makan
Air kedondong asam boi pun sedap sehingga saya tambah beberapa kali.
Rasa masamnya secukup rasa dan yang penting, sejuk je tekak lepas minum.
Air kedondong asam yang memang superb!
Hehehehe.

Kami difahamkan oleh Cik Siti Masmazliana bahawa sos dan bahan perap yang digunakan adalah dihasilkan sendiri oleh tukang masak dari bahan-bahan semulajadi, maknaya takde bahan perisa tambahan.
Keadaan selepas selesai!
No wonder la kami semua asyik minta Cik Siti Masmazliana tambah hidangan.
Hehehehe.

Terima kasih daun keladi,
Kalau boleh, saya memang nak makan lagi!

Haiqal Rawlins
012.280.1977
E-mail : rawlins.una@gmail.com | FB : rawlins.ichigo | IG : rawlins_glam

You Might Also Like

8 GLAM People

  1. sangat menyelerakan..boleh la pergi nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pegi weekend ye @Ija Rased.
      Orang tak ramai sangat.
      Makanan confirm puas hati!

      Delete
  2. Sedap pic2 u oll.. thanks sudi join nanti kita makan lagi tapi u oll belanja lak wakakakakak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ala..
      @Mahamahu punya lagi la pro shot
      Saya segan
      Thanks sebab jemput yer

      Delete
  3. Nice.... suka sangat tengok gambar menu penuh meja tu.... very tempting siot...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pic yang last tang pinggan kosong tu menandakan betapa sedapnya juadah kan @hazman

      Delete
  4. terbaek sangat menyelerakan tekak yang tengah lapo ni

    ReplyDelete

Thanks for the GLAM write-ups


Click Me To Visit Bargain Shoppe

GLAM Comments

Top GLAM Friends

GLAM Tweet

Subscribe