Usiamu masih muda
Namun bukan itu yang diukur

Usiamu dikira mentah
Namun tidak menghalang sumbanganmu


Kumohon keamanan berkekalan
Jangan diperjudi pengorbanan insan terdahulu
Jangan kerana menang sabung, kampung tergadai


CONTACT ME
RAWLINS 
Facebook : www.facebook.com/rawlins.ichigo
E-mail : rawlins.una@gmail.com
Mobile : 012-2801977
The good people at Nuffnang and AXE has come up with a contest that is SOOOOOO tempting

A holiday in paradise y'all!











Instruction given is as such :
Create a blog post titled “AXE Anarchy Island Getaway” and showcase your best efforts at being suave/ charming to the opposite sex. Also let us know why you deserve to be sent to Anarchy Island!
I am not much of a flirty type of guy

Despite that, I will try to come up with my handbook "Virgins in Dating Handbook"

I think regardless of your sex, one surely would love to be wined and dined to the finest
Somehow (you might think that I am a hopeless romantic), all these fine and exquisite gestures will make you feel like you matter to that dear someone

So, here goes my attempt to create a lil' handbook for y'all out there

1) Smile
    
Be generous with your smile. Smiling conveys confidence, a positive attitude and telling somebody that you are someone fun to be with. It also tells that you are not dangerous.
Too much smile will hurt your lips too!
Do not grin too much though. You might look like The Joker and The Joker is certainly spells Dangerous!

2) Be open and inviting
Don't you just wanna hug him?
Being open and inviting does not necessarily mean sensual body movement here (but if that what  works for you, by all means, just do it)

It means do not simply talk to people with arms crossed in front of you. It reads "BARRIER"
Talk to the other person with arms on either side, with palms possibly facing the other person.

3) Gaze into the eyes
Direct eye contact shows self-confidence. It shows that you are very interested in her and what she may have to say. 
It boosts physiological arousal, both of you, making you seem "un-boring".
And assuming you are talking to the person you are interested in, your pupil will dilate, thus making you more attractive (no need for large pupil contact lenses here). 
Errr....my eyes are way up here, right above the racks!
Don't overdo it though. Too much of it will make people uncomfortable and you might be considered WEIRDO @ PERVERT!

4) Nod the head
Nod too much and you will become this figurine!
Ladies love to tell stories, right? 
Well, learn to nod at the right time and direction will ensure you a healthy relationship.
If you are interested in her, nod at the right story and she will perk up and will direct the conversation to where you want it to go to.
But if it is otherwise, do not nod and she will know that you are not interested.

Nodding tells someone that she/he is interesting, whatever she/he is saying is interesting and they have your undivided attention and you are not a self-centered individual.

Try listening to someone without nodding. The conversation will eventually dies and both will end up feeling uncomfortable.

Heard this somewhere : Learn to nod, people will nod with you. Forget to nod, you will be nodding alone.

5) Get a lil' closer
Too close perhaps?
By getting a little closer or leaning slightly toward her, you are telling her that you are interested in her and to what she has to say.
Getting a little closer is also obvious and helps to boost her arousal level slightly too.

6) Learn to touch
The keyword here is "appropriate". 
Some women will react very negatively if you touch them too soon, too much or even, to touch them at all.
Do it appropriately and you will divert disaster. 
Pay attention to the situation and the mood. Never force if it isn't right.

7) Be clean and smell good
Most of all, I think, be presentable.
Clean yourself good and spray on some body spray.

Use AXE body spray. They have tonnes to choose from that will certainly match your identity.
Unless you are dating a stray dog, then AXE will not be able to help you.


Why I should win this wonderful and luxurious 4D3N trip to a Heaven on Earth location?

So that I could try all the moves I have fore-mentioned and we will see whether it all works!

CONTACT ME
RAWLINS 
Facebook : www.facebook.com/rawlins.ichigo
E-mail : rawlins.una@gmail.com
Mobile : 012-2801977
Pernah dengar tak peribahasa "Never judge a book by its cover"

Mesti pernah kan

So, last week, Nuffnang and ChurpChurp bagi ials tiket untuk menonton wayang Katy Perry : Part of Me
Katy Perry with no make-up : Still pretty!
Well, since ials dah join the contest dan dapat plak tiket free, might as well pergi la kan
Free pun, so paling teruk pun ials akan keluar in the middle of the movie

Itu perancangan ials
Sebab ials rasa, mana-mana cerita yang menceritakan latar belakang artis nie sama je, self-centered and shallow
Ye la, dokumentari pasal individu itu, takkan dia nak feature orang lain plak kan

But was I wrong!

By the end of the movie, I came to realize that each song is based on a piece of her life story
And the movie was so wonderfully done and sculptured that I was able to feel how Katy really felt when she was happy or sad in the movie

Phrase yang paling ials suka adalah "Thank you for believing in my weirdness"

Katy is a fun and weird person 
And Katy suka jemput golongan kurang upaya ke back-stage party after each of her concert
*All together now "Awwwwwww*

Plot : 4.3/5.0. It is a documentary, so takde plot sangat la kan tapi susunan dan garapan memang teratur
Penghayatan : 4.6/5.0. Since it is a documentary, maka semua bukan lakonan la kan but still, meletup!
Will I watch it again : In DVD yes.

CONTACT ME
RAWLINS 
Facebook : www.facebook.com/rawlins.ichigo
E-mail : rawlins.una@gmail.com
Mobile : 012-2801977

Hello uals

How was your raya?
Moga semuanya berjalan lancar

Now, I think kebanyakan kita dah kembali bekerja dah kan

Mesti ada yang start merungut

"Ish, tengok badan aku dah naik balik dah! Hari tu, dah turun, nie cepat je naik balik!"

Ada kan?

Heheheh

Jangan gusar

Ada berita baik untuk semua







CONTACT ME
RAWLINS 
Facebook : www.facebook.com/rawlins.ichigo
E-mail : rawlins.una@gmail.com
Mobile : 012-2801977
Just imagine yourself in both of this pictures, for FREE and 5-STAR TREATMENT all the way!!

Yes, we are going there in 2013 for FREE!

Contact me and I will share the secrets with you.



CONTACT ME
RAWLINS 
Facebook : www.facebook.com/rawlins.ichigo
E-mail : rawlins.una@gmail.com
Mobile : 012-2801977
Hello uals
Baca tajuk berita nie dengan hati tenang
Ramai yang akan lari bajet selepas Raya kan?



Camne boleh lari bajet ye?

Bali baju baru, anak-anak dan keluarga
Bali kuih-muih
Beli persiapan nak masak makanan tradisional
Buat duit raya (al maklum, anak saudara bertambah setiap tahun)
Bagi duit kat mak ayah untuk persiapan di kampung

Mesti berbelanja lebih dari biasa kan
Bagi yang bekerja kerajaan, next gaji adalah pada 25 September
Yang swasta pun mengalami keadaan yang lebih kurang sama kan
Maknanya 6 minggu lagi baru dapat gaji berikutnya
Lambat lagi la kan

So, mesti ada yang tergaru-garu camna nak cover budget sampai next gaji kan?
Terfikir nak swipe segala kad kredit yang uals ada?
Sanggup ke uals?

Ada juga yang dah mula selak buku simpanan ASB and Tabung Haji
Berangan nak keluarkan sikit simpanan tu kan *sikit ke*

Jangan la gitu uals
Sian kat simpanan tu
Bertambahnya lambat, 
Berkurangnya cepat

So, 
Nak bonus RM4500 pada 12 September kelak?
Kalau nak boleh gak dapat RM7,000 atau lebih
Takyah tunggu 25 September

Meh kita jumpa and share
Tak lama, dalam beberapa bulan, bonus tu boleh berkembang jadi RM10K, RM20K, ikut kemahuan anda

Oh ya
Ada FREE TRIP TO LONDON AND PARIS MENANTI ANDA
So, cepat-cepat hubungi ials
CONTACT ME
RAWLINS 
Facebook : www.facebook.com/rawlins.ichigo
E-mail : rawlins.una@gmail.com
Mobile : 012-2801977


Menitis air mata bila menonton iklan ini
Menyebabkan saya nak balik kampung and cium kedua ibu bapa saya

Hargai apa yang kita ada
Sesusah mana kita, ada insan yang lagi kekurangan

Bersyukur atas apa yang kita miliki
Kesihatan, suara, mata, tubuh badan dan sebagainya

Ubah kehidupan kita dengan mengambil peluang yang ada
Jadikan kehidupan kita lebih selesa dan tidak menyusahkan orang di sekitar kita

Kalau nak merasa bonus RM4500 pada 10 September kelak, hubungi saya segera!

Jangan mengeluh tentang kehidupan dan cabarannya
Lakukan sesuatu


SELAMAT HARI RAYA

MAAF ZAHIR BATIN

CONTACT ME
RAWLINS 
Facebook : www.facebook.com/rawlins.ichigo
E-mail : rawlins.una@gmail.com
Mobile : 012-2801977

Di kesempatan ini,
Saya menyusun sepuluh jari,
Memohon keampunan di atas segala kekhilafan diri,
Andai pernah terlanjur kata,
Andai pernah mengguris rasa,
Andai pernah terkasar tingkah,
Andai pernah terlebih minum,
Andai pernah terlampau makan,
Andai pernah melulu senda

Moga Ramadhan yang telah berlalu memberi seribu rahmat kepada kita dan keluarga, moga amal kita menjadi perkiraannya dan bermakna

Moga Syawal kali ini membawa seribu makna kebahagiaan buat semua rakan, sama ada yang mengenali diri ini dan juga kepada pembaca www.byrawlins.com


Just nak sharing sedikit ilmu yang ials perolehi dalam kelas bimbingan yang dijalankan di Green Leaders Academy Malaysia (GLAM)

Bukan berlagak pandai, just because sharing is caring

Sebelum kita memulakan apa-apa perniagaan, franchise ke joint-venture ke atau melabur dalam mana-mana syarikat sekalipun, paling penting buat COMPANY BACKGROUND CHECK

Pastikan syarikat tersebut ada ciri-ciri berikut :
  1. Stabil
  2. Track record yang bersih
  3. Tiada masalah kewangan
  4. Ada ibu pejabat
  5. Mempunyai lesen perniagaan dan nombor pendaftaran perniagaan
  6. Diperakui oleh Bank Negara Malaysia untuk melabur
Tu sebahagian daripada ciri-cirinya
Ada banyak lagi yang uals boleh buat untuk pastikan syarikat tersebut bukan a bogus company

Sebab sekarang nie syarikat pelaburan dan skim pelaburan tumbuh melata bagai cendawan selepas hujan
Dan syarikat-syarikat ini juga akan mati sepertimana embun dipanah matahari
*gitew ayat-ayat jiwang plak*

Saya bersyukur kerana telah membuat pilihan yang tepat dan telah menuai hasilnya, saban bulan

Bukti kekukuhan syarikat


1) Hai-O Marketing Sdn Bhd (anak syarikat Hai-O Enterprise) adalah syarikat yang kukuh dan telah bertapak di Malaysia selama 20 tahun lamanya. Kalau dah masuk Papan Utama BSKL, memang kukuh dan stabil la maknanya kan.


Hai-O Kukuh Kedudukan  @ TV3 @ 6 April 2012


2) Telah meraih pelbagai pengiktirafan, sama ada secara kebangsaan dan antarabangsa. Diantaranya, Malaysian Business Ethics Excellence 2010/2011, Promising Company Award 2010/2011, Forbes Asia's "Best Under A Billion" Award, Outstanding Contribution Towards Developing Bumiputra Entrepreneurs, Superbrand Malaysia 2003/2004 dan macam-macam lagi. Sila kunjungi Laman web rasmi Hai O >> Hai-O Enterprise


Patuh syariah uals
So uals
Hati-hati ye
Jangan sampai terpedaya
Jangan sampai keluar suratkhabar seperti di bawah
Syukur bila syarikat tidak disenaraikan di atas

CONTACT ME
RAWLINS 
Facebook : www.facebook.com/rawlins.ichigo
E-mail : rawlins.una@gmail.com
Mobile : 012-2801977

Kalau sudah berjaya, cantik dan bergaya, mesti ramai yang nak menjadi pengikut kan
Seraya itu terus menjadi trend setter, betul tak?

Mana pernah orang meletakkan insan yang gagal sebagai idola?
Dan mesti kita nak mengikut jejak langkah kejayaan idola kita

Kerana kita tahu,

Kejayaan mesti ada caranya,
Kegagalan mesti ada sebabnya

Tempoh hari, ials ada terjakun sekejap sebab my dearest mentor, Hanis Haisi was featured in Hijabista kan?

Bertemakan Party Favours, Hanis Haizi dipaparkan bersama tiga orang rakan kongsinya yang juga merupakan ibu muda yang BERJAYA, CANTIK dan BERGAYA


Sungguh bangga sebab yang dipilih adalah dari kumpulan Green Leaders Group (GLG)
This is so making a statement bahawa GLG is STRONG and CONSISTENT 

For sure, akan menyebabkan satu gelombang baru bagi golongan muda yang ingin berjaya dalam hidup
Usia dan status bukan penghalang untuk berjaya
And this lovely fashionistas showed everybody that everyone can do it!
Menggenggam pendapatan 5- 6 angka setiap bulan bukanlah suatu yang mustahil
This particular segment, Bual Hijabista menampilkan perkongsian Hanis Haizi, Maisarah, Salha dan Echenta dalam kecenderungan fesyen dan juga jenama pilihan masing-masing
Sudah tentu, keupayaan untuk berfesyen adalah sebagai self-reward selepas berusaha bersungguh-sungguh

Kemampuan berbelanja bukan kerana menunjuk tetapi kerana itu adalah hasil jerih mereka di dalam perniagaan yang diceburi 3 tahun kebelakangan ini
Imagine , in 3 years, boleh membeli barangan berjenama antarabangsa seperti Ellie Saab, Zuhair Murad, Marchesa, Chanel dan Louis Vuitton 
*pada setiap bulan ye, bukannya sekali setahun*
Then pada segmen Jurnal Percutian, Hanis Haizi sekali lagi dipaparkan berkenaan percutian beliau ke Paris bersama suami, Razali Zain

Bersesuaian dengan jiwa Hanis yang dekat kepada jenama-jenama terkenal, Paris adalah syurga barangan idaman Hanis.

Sungguh teruja apabila melihat Hanis membeli-belah di sana, lagi-lagi apabila dimaklumkan bahawa barangan di sana adalah lebih murah daripada di Malaysia.
Wajib pergi!

Yes, sebab 2013, syarikat bagi Free Trip ke Paris dan London!
Sapa nak join, cepat-cepat hubungi saya sebab saya tengah mencari kawan-kawan untuk menemani saya ke sana.
Mana best pergi sendirian kan....

This is not the first time Hanis being featured in magazines
Before this Berita Harian, Nona dah pernah dah memaparkan Hanis dan cerita kejayaan beliau di dalam bisnes ini

So thankful sebab diperkenalkan kepada Leader yang sangat berjaya seperti Hanis
Bukti kejayaan beliau menambahkan kecekalan dan ketabahan hati untuk berusaha menjadi seperti beliau

So, kengkawan
Sesiapa inginkan TIME FREEDOM dan FINANCIAL FREEDOM di usia muda?

Kalau Hanis Haizi berjaya melakukannya dalam tempoh 2 tahun, apakah kekangan pada diri kita untuk melakukan yang sama?

Jum kita sama-sama menjadi seperti Hanis 

CONTACT ME
RAWLINS 
Facebook : www.facebook.com/rawlins.ichigo
E-mail : rawlins.una@gmail.com
Mobile : 012-2801977
Loving ChurpChurp and Astro for the gift
Hello uals
Ingat tak tempoh hari ials join event yang dianjurkan oleh Churp Churp dan Astro, launching of Astro-On-The-Go?
Ala, yang ada party kat The Pool tu 
*Baca post nie kalau tak ingat >> Marvellous Party
Kan ials berangan juga nak dapatkan the new ipad yang jadi hadiah utama untuk best-dressed
Tapi ials kecundang di tangan Redmummy yang voque itu
Harus la kecundang, she deserved it!

It was a GREAT fun meeting friends, old and new

But
Last week
Ials dapat satu perkhabaran gembira
The good news
Yeay! 
Dapat new iPad!

Walaupun ials dah beli sendiri baru beli dalam 2 minggu, kemenangan ini sangat sentimental gitew!

Thanks ChurpChurp and Astro sebab memberikan saya hadiah

Sapa kata blogging tak memberi apa-apa faedah?

Dah lah saya pernah menang TV Sony Bravia 32 Inci (pun Astro gak, baca entry INI)
Dapat tiket wayang untuk premiere screening tak yah cerita le
Yang penting adalah friendship yang tak ternilai bersama rakan-rakan bloggers yang terjalin semasa aktiviti yang diadakan
Thanks to ChurpChurp and Astro for the lovely gifts and friendships too

And to have a post mentioning my name is soooo rewarding too
Read all about it in this post >> Entry About Me
My tweets
So, who says blogging doesn't pay?

Kalau tak, takkan lah leader saya dapat income RM2xx,xxx.xx sebulan dengan membuat rangkaian melalui blogging sahaja kan?

Register here to get all these lovely gifts
TO GET GIFTS FROM CHURP CHURP
CONTACT ME
RAWLINS 
Facebook : www.facebook.com/rawlins.ichigo
E-mail : rawlins.una@gmail.com
Mobile : 012-2801977

Di Sarawak, Kek Lapis Sarawak adalah satu juadah wajib bila tiba hari perayaan
Tak kisah lah Hari Raya ke, Gawai ke, Tahun Baru Cina

Kek Lapis Sarawak pula ada macam-macam jenis
Pelbagai nama pun ada
Nak tau nama-nama Kek Lapis yang ada, rajin-rajin la lawat AzanBakery
Berlambak jenis kek lapis sarawak kat situ

Kek Lapis Masam Manis : AzanBakery

























For me, my all time favorite adalah Kek Lapis Masam Manis
Dah le sedap, tahan lama plak tu

Semua tahu yang nak membuat kek lapis mengambil masa yang panjang kan

Kali ni ials share resipi nak buat Kek Lapis Masam Manis
Resipi nie dari Neena

KEK LAPIS MASAM MANIS

10 biji telur
130 gm gula halus
450 gm mentega
1 sudu teh ovalette
1 tin susu pekat manis (kecil)
50 gm jem raspberry (saya gunakan strawberry)
250 gm tepung Hong Kong
100 gm Horlicks
Secukup Haw Flakes (49 keping setiap lapisan merah)

CARA:

1. Pukul mentega, gula dan ovalette hingga kembang. Masukkan telur sebiji demi sebiji, pukul lagi hingga kembang dan pekat.

2. Kemudian masukkan susu manis dan jem lalu terus pukul dengan kelajuan yang paling rendah saja untuk ratakan bahannya atau boleh juga kacau hingga sebati.

3. Sesudah itu, masuk tepung dan horlicks lalu pukul lagi (dengan kelajuan rendah) atau dikacau hingga sebati.

4. Bahagi adunan kepada 3 bahagian dan warna.

(a) Merah 
(b) Hijau 
(c) Kuning 

5. Loyang 8" x 8" telah digunakan. Kalau nak kurang tebal boleh gunakan 9" x 9". Bakar berlapis-lapis plain (satu warna demi satu warna) dan begitulah seterusnya sehingga habis. Susun haw flakes pada setiap lapisan merah atau mengikut kreativiti masing-masing.

Sekadar berkongsi
Kerana sharing is caring

NAK BONUS RM4500 pada 12 September 2012?

CONTACT ME 
RAWLINS 
Facebook : www.facebook.com/rawlins.ichigo
E-mail : rawlins.una@gmail.com
Mobile : 012-2801977

 Oh My Gucci!
I don't even know where to start on this review!

Should I start with the fact that the choreographs were all SOOOOOO GOOOD
Choreographs features Jamal Sims, Christopher Scott, Chuck Maldonado and Travis Wall

Should I talk about the actors aka SUPERB dancers
  • Kathryn McCormick as Emily Anderson from So You Think You Can Dance (Season 6)
  • Adam Sevani as Robert "Moose" Alexander III, he has been with Step Up since the first installment
  • Stephen "Twitch" Boss as Jason from So You Think You Can Dance (Season 7)
  • Misha Gabriel as Eddie. He is a choreographer and been with so many tours of great artistes such as Janet Jackson, Pussycat Dolls
  • Mia Michaels as Olivia. Well, she is the judge in So You Think You Can Dance.
Alright then
Let's just learn the plot

Emily Anderson is the daughter of a very wealthy businessman, arrives in Miami and wanting to prove to her father that she can go far in dancing. Her father is aiming to take hold of some of the neighbourhoods in Miami and turn it into a sophisticated and luxurious development project. The neighbourhoods that he has in mind belongs to the natives of Miami and the youngsters doesn't like the idea of being evicted from their own neighbourhood.

Meanwhile, Sean, a Miami native, has been living a double live as a waiter and a dance crew director called The Mob. The Mob has been performing their dances everywhere, starting from a very congested road to a restaurant. The Mob will broadcast their performance on the internet in order to get 1 million viewers and win an international contest which will get them a huge cash prize. As they perform illegally, the local media labelled them as terrorist and a menace to the public.
A very innovative way to capture audiences' attention by starting the movie with this mob!
Sean is a waiter in Emily's father hotel and they eventually meet up accidentally, without Sean knowing that Emily is the daughter of the man that is going to take away his neighbourhood. Emily joined The Mob to show her protest to her father's greedy way but eventually, the whole crew and Emily's father learn the truth and all hell break loose.
The best dance scene and so classy!
First appearance of Emily with The Mob, in a fine-dining restaurant!
Protest dance at Emily's father office
Due to a very  provoking move and dance performed by Eddie (co-director of The Mob) during Emily's father party, The Mob was disqualified from the contest and lose their chance of winning the cash. 
The steps are so mesmerizing!
Eventually, The Mob has to stand together as they need to have the native's voices heard. They managed to get hold of other dancers and then perform the biggest and most BAD A*S mob they have ever done just to protest the move of taking over the neighbourhoods!
Moose and his mob


The bad a*s mob ever!
My evaluation of the movie :
Plot : 4.7/5.0. It is just a typical dance movie but I love how they develop the scenes and the dances so well that it flows smoothly. I love the dance scenes so much! This installment serves you with so much dance scenes that lacks during the last installments. Good moves! Less love story, more dance scenes!

Characters : 4.8/5.0 Even though some of them are dancers, the actors managed to perform well. It maybe due to the fact that the love story scenes are next to minimal and the dance scenes took most of the film.

Will I watch it again : Of course! Next I will be seeing it in 3D!
CONTACT ME
RAWLINS 
Facebook : www.facebook.com/rawlins.ichigo
E-mail : rawlins.una@gmail.com
Mobile : 012-2801977