COPY

Anda stress?

8:41 AM



Hello uals
Apa khabar?
Sihat semua?
Moga semuanya elok dan sejahtera

Hari ini ials nak share sikit pasal stress
Siapa tak pernah rasa stress sila jangan teruskan pembacaan kerana uals akan jadi stress plak pasni..

Hidup di zaman yang serba maju, cepat dan moden ini, memang sekali sekala mendatangkan stress pada warganya
Kenapa stress?
Sian dia. Meja penuh dengan jobs (Thanks to Google)
Kerja di opis yang tak pernah selesai. Tak sempat siap satu, dah sampai 15 lagi kerja. Sampai bila pun tak siap. Itu kerja orang. Kerja sendiri tak terbuat lagi. Deadline asyik menghampiri je, KPI lagi, balance scorecard plak kejar...aduyaiiii

Tapi kerana sesuap nasi, kita gagahkan diri juga kan.
Day in, day out menahan stress.

Then hari gaji tiba.
Seronok di hati bukan main lagi.
Rancang macam-macam dah nie, semua benda nak beli.
Then, tetiba realization knocks on your conscious
Bills come flying in (Thanks to Google)
You have BILLS to pay, mate!
Just as loyal and punctual as your pay, your bills arrive always at the same time

Then, this happen to you, AGAIN
Stress kerana duit (Thanks to Google)
You jadi stress semula sebab mengenangkan bil yang nak kena bayar
Punah semua harapan
Berkecai segala impian
Mimpi hanyalah anganan

Lepas tolak itu ini, api, air, kereta, telefon, mak, ayah, cuba selidik semula
Berapa ringgit dapat kita simpan setiap bulan?
Adakah begini rupa savings kita? (Thank to Google)
Adakah cukup simpanan kita sekarang untuk menampung di kala kecemasan dan untuk hari tua?
Mesti ramai yang geleng, ye tak

Kadang-kadang, bukan kerana kita tidak berjimat
Tetapi kos kehidupan sekarang memang tinggi
Lagi-lagi kalau hidup di bandar kota raya metropolitan nie
Semua benda nak kena berDUIT
Toilet = Duit
Makan = Duit
Tidur = Duit
Nasib baik bernafas tak kena bayar duit

Nak harapkan bonus, belum tentu dapat
Kenaikan tahunan pada gaji memang ada, tapi dengan kenaikan gaji, harga barang pun seiring naik
So, back to square one la kan

Bagi yang dah berkeluarga, perbelanjaan untuk keluarga sahaja ials berani jamin akan menggunakan hampir separuh dari total pendapatan seisi rumah
Manakala yang balance lagi tu adalah untuk sewa rumah, bayar kereta, bayar loan dan lain-lain lagi keperluan yuran
So, berapa sen yang tinggal untuk tabungan anak-anak?
Berapa sen lagi yang ada untuk memanjakan diri?

Jangankan yang berkeluarga, yang bujang pun tidak kurang banyak masalahnya
Yang bujang pun ramai yang diisytiharkan bankrap sekarang kan (dijauhkan la semua dari jadi cenggini ye)
Mana taknya

Nak ngorat kena ada duit
Nak bertunang, kena ada duit
Nak nikah, lagi kena ada duit
Lepas kahwin, nak cari rumah, kena ada deposit - duit lagi
Pas dapat rumah sewa, kena la beli dapur, ice box, TV, katil, almari, sofa - duit lagi
Takyah la nak fikir almari cantik, sofa empuk, TV LED ke
Amik basic je pun kena duit gak kan
So...tarik nafas panjang-panjang kalau benda nie semua betul ye

Mesti sesekali terdetik di hati kita
BESTNYA KALAU AKU BOLEH BANGUN UNTUK KERJA DENGAN SENYUMAN
BESTNYA KALAU AKU BOLEH BAWA FAMILY AKU MELANCONG TIAP TAHUN
BESTNYA KALAU AKU DAPAT SIMPAN DUIT DENGAN LEBIH BANYAK TIAP BULAN

Banyak lagi lah agaknya nak disenaraikan impian kita masing-masing
Tapi, impian hanya tinggal impian kalau tidak diusahakan, ye tak?
Nak tak kita genggam sekurang-kurangnya RM1K - RM2K extra setiap bulan?
Tapi kalau boleh dapat lebih, kenapa mesti nak kurang?

So, rerakan, marilah sesama kita mengorak langkah baru
Lupakan perasaan malu dan takut
Kita buat sama-sama dalam kumpulan kerana TEAM (Together Everyone Achieve More) lebih baik
Jom kita buat sama-sama, mengubah kehidupan bersama-sama ke arah yang lebih selesa.

Tanya diri anda, ANDA SELESA DENGAN KEHIDUPAN SEKARANG?
Jika tidak...
CONTACT ME, RAWLINS
Facebook : www.facebook.com/rawlins.ichigo
E-mail (loving.hate78@gmail.com)
Mobile : 012-2801977


You Might Also Like

0 GLAM People

Thanks for the GLAM write-ups


Click Me To Visit Bargain Shoppe

GLAM Comments

Top GLAM Friends

GLAM Tweet

Subscribe