No Vacancy Even For Masters and PhD Holders


Wahai adik-adikku yang bakal menamatkan pengajian, NGERI tak tajuk itu?

Inilah yang terpapar di The Star pada 14 Oktober yang lepas.
Maknanya ini adalah kenyataan terkini berkenaan peluang kerjaya di Malaysia.

So, apa yang anda semua nak buat?

Ada beberapa alternatif yang saya boleh pikirkan :

a) Meneruskan usaha dalam mencari pekerjaan dan bersaing dengan ramai lagi pencari kerja yang berpengalaman di luar sana;

b) Sambung belajar lagi senang. Tak payah pikir pasal kerja. Dapat biasiswa/ tajaan, habis cerita. Tapi tajaan kena ganti semula kan? 

c) Memulakan sendiri perniagaan kecil-kecilan yang tidak memerlukan apa-apa pengetahuan kerana semua akan dibimbing secara PERCUMA oleh business moghul yang berpengalaman dan mempunyai track record yang sangat SHINING BRIGHT LIKE A DIAMOND

Jika anda memilih ( a ), saya mengucapkan selamat berjaya kepada anda kerana anda yang baru graduasi dengan pengalaman yang sangat sedikit berkemungkinan tidak mempunyai peluang langsung berbanding pekerja berpengalaman yang sedia menanti di luar sana.

Jika anda pilih ( b ), jangan lupa bahawa tajaan pun kena bayar juga kemudiannya. Apakah ada jaminan bahawa anda akan dapat membayar semula tajaan itu selepas anda selesai pengajian? Jangan lupa, had umur pencen kan dah semakin meningkat. Ini bermakna peluang untuk kekosongan jawatan adalah semakin mengecil kerana perjawatan sedia ada masih penuh.

Jika anda memilih ( c ), saya mengagumi diri anda yang mampu menilai keindahan berlian di dalam himpunan kaca. Perniagaan kecil-kecilan insyaAllah akan menjadi mantap dan membesar sekiranya dipelihara dan dipupuk dengan semaian baja dan air yang sesuai setiap hari. Hubungi saya segera dan akan saya kenalkan anda dengan GLAM yang telah banyak membantu golongan muda mengubah arah hidup ke arah yang lebih terjamin.

Dan hampir kesemuanya bermula dengan hanya mencari pendapatan sampingan atau kecil-kecilan.
Ahli keluarga GLAM menghadiri seminar


GLAM Founder, Hanis Haizi, usahanita muda dan juga seorang ibu yang berjaya membangun empayar perniagaan di kalangan anak-anak muda
Haiqal Rawlins
012.280.1977
E-mail : rawlins.una@gmail.com | FB : rawlins.ichigo | IG : rawlins_glam


Post a Comment

2 Comments

 1. rasanya most compny will opt to hire people with strong working experience, yet to have such qualification is a bonus. yela, nak hire org master mahal kot.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Betul tu @Liza Licha
   Kesian kan
   Diminta pengalaman tapi ada kelayakan tak diberatkan

   Delete

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988. Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging .
For any inquiries, email: rawlins.una@gmail.com