Rasuah Seks Bukan Perkara Baru

7:30 AM

ASKLEGAL, byrawlins, gangguan seksual, habuan seks, perundang, rasuah seks, sexual harassment, sponsored post,
Lelaki dan perempuan pun kena gangguan seksual
Rasuah Seks?
Kita pernah dengar rasuah yang melibatkan $$ tapi macam mana agaknya Rasuah Seks?

Bagi yang pernah menonton wayang 'Legally Blonde' yang popular sekitar 2001, babak berikut merupakan salah satu contoh 'Rasuah Seks' iaitu ditawarkan pekerjaan yang lumayan dengan syarat memberikan pulangan berbentuk seks kepada bakal majikan.

Bukan setakat di dalam movie, malah Rasuah Seks turut berlaku di alam nyata dan di Malaysia (shock? Don't be. Everyone is desperate nowadays).
ASKLEGAL, byrawlins, gangguan seksual, habuan seks, perundang, rasuah seks, sexual harassment, sponsored post,
Elle ditawarkan pekerjaan sekiranya sudi meniduri Prof. Callahan
Di antara kes yang dilaporkan di media massa berkenaan rasuah seks adalah seperti berikut:

1) Petugas Majlis Agama Islam Melaka didakwa minta rasuah seks untuk menyelesaikan kes khalwat (2012)
2) Pegawai Kanan agensi kerajaan meminta habuan seks untuk meluluskan permohonan rumah Projek Perumahan Rakyat Termiskin (2014)

Bagi kes rasuah seks, statistik berkenaan kes sebegini adalah rendah disebabkan kekurangan kesedaran berkenaan rasuah seks. Ini kerana pemahamam umum berkenaan rasuah hanya melibatkan wang.
ASKLEGAL, byrawlins, gangguan seksual, habuan seks, perundang, rasuah seks, sexual harassment, sponsored post,
Menggunakan rasuah seks untuk mendapatkan ganjaran atau kelebihan
Berdasarkan ASKLEGAL, berikut adalah pengertian gangguan seksual dari segi perundangan:
  1. "Quid Pro Quo Harassment" - gangguan seksual di tempat kerja yang melibatkan ancaman seks atau rasuah seks yang dijadikan syarat bagi mendapatkan keistimewaan layanan berkaitan pekerjaan atau digunakan sebagai asas dalam membuat keputusan dalam organisasi, atau
  2. "Hostile Environment Harassment" - merujuk kepada tingkah laku seperti jenaka seksual, komen yang menyentuh dan mengganggu keupayaan seseorang individu untuk melakukan kerjanya sehingga boleh menimbulkan ketakutan, permusuhan atau menyinggung persekitaran kerja.
Di bawah Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009, habuan seks atau khdimat seks dianggap sebagai bentuk suapan dan meliputi sebarang tawaran, akujanji atau janjim sama ada bersyarat atau tanpa syarat bagi mendapatkan habuan atau khidmat seks.

Sungguhpun masalah ini kian meningkat, namun kes yang dilaporkan adalah kecil kerana kesukaran untuk membuktikan pemerasan dan sogokan seks memandangkan tiada bukti kukuh. Menurut SPRM, kaedah pengumpulan bukti yang terbaik adalah dengan 'memasang perangkap' termasuk menetapkan temujanji dengan pelaku secara peribadi dan menahannya setelah tawaran menjurus kepada habuan seks diperolehi.
ASKLEGAL, byrawlins, gangguan seksual, habuan seks, perundang, rasuah seks, sexual harassment, sponsored post,
Dimaklumkan pekerjaan sebagai pelayan (waitress) adalah amat terdedah kepada gangguan seksual
Namun, ramai yang tidak mahu tampil bagi menegakkan hak peribadi ini kerana stigma masyarakat dan juga bagi mengelakkan diri dipecat atau dipindahkan (jika berlaku di tempat kerja).

Jika disabit kesalahan, pelaku boleh dihukum penjara maksimum 20 tahun atau denda lima kali ganda nilai suapan atau RM10,000, mengikut mana yang lebih tinggi.

Bagi maklumat lanjut berkenaan pelbagai permasalahan perundangan, sila rujuk ASKLEGAL.
Haiqal Rawlins
012.280.1977
Facebook RSS Twitter

You Might Also Like

12 GLAM People

  1. nice informaton about something that i didn't know :) really, alot of people are still not brave enough to voice it out

    ReplyDelete
  2. uh got such thing, happened in Malaysia? this is bad, got to share this with friends.

    ReplyDelete
  3. Yup, you are right! This is not a new thing.
    We have to let more ladies aware about their right and protect themselves well.

    ReplyDelete
  4. Sexual harassment also happens to men. It's harder for them to voice out. It's great there is an avenue for everyone to seek legal information privately over the internet.

    ReplyDelete
  5. I agree.. this happens everywhere... especially if you are good looking.. huhuhu.... luckily I not so gorgeous so jarang.. but it happened to me before..

    ReplyDelete
  6. Totally agreed! Those victims should voice out instead of let those jerks take advantage. =)

    ReplyDelete
  7. wow thanks for sharing this useful tips. But I know some of them are just willingness to do it for promotion etc.

    ReplyDelete
  8. omg..ayue mmg hard fan movie Legally Blonde ni. Tak tahu lah berapa puluh kali tgk. mmg bab rasuah seks tu rasa nak lempang je prof die tu. Geli sgt okey! this tips mmg sgt useful for those who needed. thanks rawlins.

    ReplyDelete
  9. Noted that the punishment "offender can be sentenced to a maximum of 20 years imprisonment or a fine of five times the bribe or RM10,000, whichever is higher." is unfortunately kind of light. It really should be imprisonment and fine!

    ReplyDelete
  10. info yang sangat sangat berguna..tau benda ni berlaku, especially zaman sekarang bila semua org terdesak kan...tapi tu la, ramai yg mendiamkan diri..so issue ni susah nak dihapuskan..

    ReplyDelete
  11. I completely agree with you. Voicing it out is much better than keeping silent about the matter. Cheers to the tips Rawlins.

    ReplyDelete
  12. this is a great sharing..sexual harrasment victims really need to be brave & voice out the whole incident to report the jerkssss
    cheers, siennylovesdrawing

    ReplyDelete

Thanks for the GLAM write-ups


Click Me To Visit Bargain Shoppe

GLAM Comments

Top GLAM Friends

GLAM Tweet

Subscribe