Haid Wanita

7:30 AM

Haid Wanita.
Memang la wanita sebab lelaki tak mungkin haid kan.
dioxin, bio seleza, tuala wanita, sanitary pads, kanser serviks, cervical cancer, byrawlins, vagina, miss v
Selalu MC bila period?
Anyway, tempoh masa untuk kitaran haid setiap wanita adalah berbeza. Dimaklumkan bahawa ketika muda, tempoh kitaran haid adalah agak konsisten dan ia menjadi semakin pendek dan semakin kerap dengan pertambahan usia.

Keadaan wanita ketika mengalami haid juga berbeza.
Ada yang mempunyai 'heavy flow' dan ada sebaliknya.
Ada yang mengalami kekejangan perut (biasa atau teruk sehingga boleh menyebabkan pitam) dan ada yang tidak mengalami sebarang ketidakselesaan langsung.

Bagi yang mengalami ketidakselesaan sepanjang 'that time of the month', mungkin lebih selamat sekiranya rakan-rakan mendapatkan nasihat daripada yang pakar.
When I mentioned 'pakar', I am not referring to your sister, mother or grandmother.
Go and consult a Doctor.

Masalahnya, macam nak tahu bila masa / keadaan yang bagaimana baru perlu merujuk kepada yang pakar? 

Menurut Mayo Clinic, berikut adalah keadaan yang memerlukan nasihat daripada pakar :
  • Tidak mengalami haid lebih daripada 90 hari - and you are NOT PREGNANT;
  • Tiba-tiba kitaran haid anda menjadi sangat pelik (kerap dan banyak);
  • Kitaran melebihi 7 hari;
  • 'Heavy flow' yang melampau daripada biasa;
  • Kitaran haid kurang daripada 21 hari atau jarak di antara keduanya melebihi 35 hari;
  • Pendarahan terjadi ketika kitaran ;
  • Kesakitan yang melampau ketika kitaran haid;
  • Mengalami demam selepas menggunakan tampon.
Oh ya. Bagi anda yang menggunakan tampon dan tuala wanita (ada yang tak pakai ke?), anda dah periksa tarikh luput atau bahan yang digunakan untuk membuat alat-alatan tersebut?

APA?
Anda tidak melihat tarikh luput atau bahan yang digunakan untuk membuat tuala wanita yang anda pakai?
Ok lah. Nak tahu apa yang digunakan untuk membuat tuala wanita?
dioxin, bio seleza, tuala wanita, sanitary pads, kanser serviks, cervical cancer, byrawlins, vagina, miss v
Proses pembuatan tuala wanita

PITAM tak?
So, jangan la pakai tuala wanita yang sebarangan.
Bahaya tau sebab dioxin dari tuala wanita akan terus tersentuh ke bahagian kulit yang paling terdedah iaitu pada Miss V. 
And since dah direct contact and also because dioxin is fat soluble, the dioxin will go straight into the blood stream and will stay in your body for quite some time.
After some time, the accumulated dioxin will caused some cells to mutate and thus, a cancer cell is born.
dioxin, bio seleza, tuala wanita, sanitary pads, kanser serviks, cervical cancer, byrawlins, vagina, miss v
Jangkitan berpunca dari tuala wanita
Ngeri tak?
Jangan risau sebab sekarang dah ada pilihan yang jauh lebih selamat.
dioxin, bio seleza, tuala wanita, sanitary pads, kanser serviks, cervical cancer, byrawlins, vagina, miss v
Bio Seleza - pilihan yang selamat untuk Miss V
dioxin, bio seleza, tuala wanita, sanitary pads, kanser serviks, cervical cancer, byrawlins, vagina, miss v
Apa kelebihan Bio Seleza?
The next time you are buying your box/ pack of sanitary pads, choose your sanitary pads wisely.
Your future (your life too) depends on it!
Haiqal Rawlins
012.280.1977
Facebook RSS Twitter

You Might Also Like

17 GLAM People

  1. wow.. thanks for the good advice!!

    Cheers
    Miriam
    www.miriammerrygoround.com

    ReplyDelete
  2. agree we need the suitable size and shape for the period days.
    night use and day use or slim use. hehe.. so many types.

    ReplyDelete
  3. Menstrual is so scary for me. It hurt me a lot every month. :( btw, thanks for your advice. :)

    ReplyDelete
  4. memang berbeza untuk setiap wanita, ini kejadian tiap bulan yang memang susah untuk difahami haha

    ReplyDelete
  5. thanks for ur infor, I really didnt know that choosing the wrong sanitary pad can harm our health too!

    ReplyDelete
  6. Sebelum saya berkahwin, memang sakit tapi lepas melahirkan anak, felt better now.

    ReplyDelete
  7. I used to worry when my period came twice a month last time and yes, it's important to consult with doctor regarding period

    ReplyDelete
  8. Good info, my period was at one point pretty worrying and irregular and after check up and medication, now back to normal

    ReplyDelete
  9. Thanks for info..kdg2 memamg skt pun..cume tak teruk lah..kalau skt, skt sgt..kalau tak, mcm biasa je.

    ReplyDelete
  10. Bahaya nya dioksin, kena berhati-hati dengan pad yang kita guna la.

    ReplyDelete
  11. My BFF is always in pain during her period , will share your post with her :)

    ReplyDelete
  12. my friend always complain of period pain too.. hmm, and i always thought its normal.

    ReplyDelete
  13. Thanks for sharing. I should try this out too.

    http://www.ranechin.com/

    ReplyDelete
  14. Great info. Pain is always something not right.. Thanks for sharing~

    ReplyDelete
  15. I hate menstrual pain... I always get this every month.

    ReplyDelete
  16. thanks for your detailed writing here, always gain lots of knowledge from your sharing :) keep up your great writing effort! :) cheers, siennylovesdrawing

    ReplyDelete

Thanks for the GLAM write-ups

GLAM Comments

Recent GLAM

Recent Posts Widget

Top GLAM Friends

GLAM Tweet


Click Me To Visit Bargain Shoppe

Subscribe