Puasa + Raya

8:30 AM

Tak sampai seminggu dah nak puasa kan.

Time-time nie tetiba teringat semula entry lama-lama dalam blog saya yang tak seberapa nie.

Nak share semula mana yang masih relevan.
Mesti ramai dah mula merancang nak bertarawikh kat mana, nak bersedekah, nak berbuka dan bersahur.
Tak kurang juga yang terfikir nak menukar perabot, langsir dan peralatan rumah yang baru kan.

Jangan lupa pasal amal ibadat sudah ye.

Tapi kan, semua yang kita nak buat tu memerlukan duit kan.

Memang bila bulan puasa, perbelanjaan untuk makan adalah kurang sebab kita menahan lapar dari pagi sampai ke senja.
Tapi bila berbuka, kekadang perbelanjaannya lebih daripada perbelanjaan bukan bulan puasa.

Betul kan?

Pernah terdengar ada kakitangan yang mengambil cuti sebulan pada bulan puasa kerana ingin berniaga di Pasar Ramadhan.
Kenapa?
Sebab nak menampung perbelanjaan keluarga sepanjang Ramadhan dan Syawal!

Lagipun, keperluan menyambut Ramadhan dan Syawal memerlukan kewangan kan.

Nak bersedekah - perlu duit
Nak berbuka dan bersahur - perlu duit
Nak beli baju raya - perlu duit
Nak bayar zakat - perlu duit

Beginilah sebenarnya kos tambahan yang diperlukan oleh kebanyakan keluarga pada bulan Ramadhan dan Syawal.


Nak tau total kos tambahan nie berapa?      RM3550

Wow! 
Mana la nak cekau duit banyak nie time raya kan

1) Nak berniaga di bulan puasa?
2) Menabung setiap bulan?
3) Guna credit card?
4) Meminjam dari sahabat dan saudara?
5) Mengharapkan Kerajaan bagi bonus cepat-cepat?
6) Worst - buat personal loan!

Rather than doing all that, apa kata kita buat bisnes yang tidak memerlukan kita mengambil cuti pun.
Bonus pertama yang akan diperolehi adalah RM4500 - RM8000, terpulang pada pilihan masing-masing.
Bonus boleh la digunakan sepertimana hati masing-masing berkenan kan.

Nak tahu macam mana?
Boleh hubungi saya ye.
Haiqal Rawlins
012.280.1977
E-mail : rawlins.una@gmail.com | FB : rawlins.ichigo | IG : rawlins_glam

You Might Also Like

0 GLAM People

Thanks for the GLAM write-ups


Click Me To Visit Bargain Shoppe

GLAM Comments

Top GLAM Friends

GLAM Tweet

Subscribe