Jom Uji Bakat Seludup

8:30 AM 0 Comments A+ a-

Astro lancar Seludup?

Hehehe.

Gempak tak?

Sebenarnya, Astro Prima (Saluran 105) dan Mastermind Group Sdn Bhd memperkenalkan satu drama bersiri 13 episod yang bakal menggegar Malayia bertajuk SELUDUPSELUDUP dijangka akan mula ditayangkan mulai penghujung 2014.
Pada 25 Jun 2014 yang lepas, bertempat di Serai Restaurant, KL Life Centre, telah diadakan sebuah sidang media bagi memperkenalkan SELUDUP dan barisan pelakon-pelakonnya. Turut hadir ialah Penerbit Eksekutif SELUDUP iaitu Jehan Miskin.

Sebelum bercerita sikit pasal Seludup nie, meh la kenali siapa pelakon-pelakonnya kan.

Sidang dimaklumkan oleh Jehan bahawa dia memilih SELUDUP selepas memerhatikan kegiatan penyeludupan yang semakin menular di negara ini. Kecenderungan untuk memilih barangan tiruan juga meningkat kerana keadaan ekonomi semasa. Kecenderungan ini juga secara tidak angsung memberi kuasa kepada penjenayah dan kesan negatif kepada masyarakat dan negara.

Seludup berkisar tentang kehidupan Amran yang merupakan seorang nelayan dan usahawan di perkampungan nelayan Teluk Permata. Amran berusaha untuk menentang kegiatan penyeludupan di kampungnya tetapi tindakannya itu membahayakan nyawa dirinya serta insan-insan yang disayanginya.

Bagi anda yang berminat dan berbakat, Mastermind Production Sdn Bhd juga turut mengumumkan pelancaran peraduan #MasukDramaSeludup di mana seorang pemenang lelaki dan seorang pemenang wanita kan dipilih untuk tampil di dalam drama tersebut. Selain itu, mereka juga akan mendapat hadiah menarik bernilai RM6,000 setiap satu.
Bagaimana caranya?

Senang sangat-sangat.
Bagi rakan-rakan yang ada bakat berlakon, just pergi je ke FB SELUDUP (https://www.facebook.com/Seludup) dan muatnaik video diri anda membaca skrip pendek yang telah dibekalkan. Kemudian, ajak kawan-kawan LIKE video tersebut.

Mana tau kan?
Tuah anda boleh menjadi artis dan menang hadiah yang lumayan itu kan.

Nak tahu lebih lanjut pasal uji bakat SELUDUP?
Boleh juga membaca detail di sini (Bit.ly/Seludup)
Jangan lupa follow akaun rasmi SELUDUP di Instagram juga (http://instagram.com/seludup)


Haiqal Rawlins
012.280.1977
E-mail : rawlins.una@gmail.com | FB : rawlins.ichigo | IG : rawlins_glam

Diamond Night 2014

8:30 AM 0 Comments A+ a-

Bertempat di MIECC, pada 21 Jun 2014 yang lepas, berlangsung Diamond Night 2014 yang mengiktiraf Diamond di dalam kumpulan.

Meriah sungguh acara dengan setiap yang hadir memang gemerlapan bak mutiara.
Acara red carpet pun boleh kalah dengan penampilan masing-masing yang OHSEM menyarung pakaian hasil rekaan pereka terkenal.

Saya pun dapat naik pentas.
Syukur di atas didikan dan bimbingan idola/ leader/ mentor/ rakan iaitu #GLAM founders +Hanis Haizi dan +Razali Zain .
Semakin menghampiri langkah untuk #TimeFreedom dan #FinancialFreedom bersama #GLAMpreneur #HanisHaiziProtege.
Kekuatan #GLAM yang sentiasa membantu kami
Enjoy the pictures ye rakan-rakan.
#TitaniumGLAM bersama mentor kami, +Hanis Haizi 

The gorgeous ladies (jgn pedulikan mata Ecak tu)

My partners in crime (Le'Hayams) kesayangan!

Kami memang takleh nak pose elok seperti orang lain

Winnie yang cantik! Sampai geram nak cubit dia

Sebahagian daripada ahli meja

Ok tak model begini?
The gents! Yes, lelaki pun ramai yang join #GLAM

With Along! Superb dress!
Bersama gorgeous ladies

Told ya, kami memang tak reti nak pose elok


Kali ini saya hadir bersama rakan baru manakala yang lain tidak berkesempatan kerana ada tanggungjawab hakiki yang perlu dilaksanakan.
My latest business partner yang sangat komited

Betul, semua rakan bisnes saya mempunyai tugas masing-masing dan kami semuanya membuat secara sambilan sahaja.
Malah ada yang masih belajar.
So, jika anda ingin nak buat #ExtraIncome dan mendapat #BigBonus setiap bulan, jom saya kongsi kaedahnya.

Haiqal Rawlins
012.280.1977
E-mail : rawlins.una@gmail.com | FB : rawlins.ichigo | IG : rawlins_glam

Jadual Berbuka

8:30 AM 0 Comments A+ a-

Just nak sharing buat kegunaan semua., bagi Selangor je.

Selamat berpuasa dan berbuka semua
Moga amalan anda semua disayangNya

Haiqal Rawlins
012.280.1977
E-mail : rawlins.una@gmail.com | FB : rawlins.ichigo | IG : rawlins_glam

Puasa + Raya

8:30 AM 0 Comments A+ a-

Tak sampai seminggu dah nak puasa kan.

Time-time nie tetiba teringat semula entry lama-lama dalam blog saya yang tak seberapa nie.

Nak share semula mana yang masih relevan.
Mesti ramai dah mula merancang nak bertarawikh kat mana, nak bersedekah, nak berbuka dan bersahur.
Tak kurang juga yang terfikir nak menukar perabot, langsir dan peralatan rumah yang baru kan.

Jangan lupa pasal amal ibadat sudah ye.

Tapi kan, semua yang kita nak buat tu memerlukan duit kan.

Memang bila bulan puasa, perbelanjaan untuk makan adalah kurang sebab kita menahan lapar dari pagi sampai ke senja.
Tapi bila berbuka, kekadang perbelanjaannya lebih daripada perbelanjaan bukan bulan puasa.

Betul kan?

Pernah terdengar ada kakitangan yang mengambil cuti sebulan pada bulan puasa kerana ingin berniaga di Pasar Ramadhan.
Kenapa?
Sebab nak menampung perbelanjaan keluarga sepanjang Ramadhan dan Syawal!

Lagipun, keperluan menyambut Ramadhan dan Syawal memerlukan kewangan kan.

Nak bersedekah - perlu duit
Nak berbuka dan bersahur - perlu duit
Nak beli baju raya - perlu duit
Nak bayar zakat - perlu duit

Beginilah sebenarnya kos tambahan yang diperlukan oleh kebanyakan keluarga pada bulan Ramadhan dan Syawal.


Nak tau total kos tambahan nie berapa?      RM3550

Wow! 
Mana la nak cekau duit banyak nie time raya kan

1) Nak berniaga di bulan puasa?
2) Menabung setiap bulan?
3) Guna credit card?
4) Meminjam dari sahabat dan saudara?
5) Mengharapkan Kerajaan bagi bonus cepat-cepat?
6) Worst - buat personal loan!

Rather than doing all that, apa kata kita buat bisnes yang tidak memerlukan kita mengambil cuti pun.
Bonus pertama yang akan diperolehi adalah RM4500 - RM8000, terpulang pada pilihan masing-masing.
Bonus boleh la digunakan sepertimana hati masing-masing berkenan kan.

Nak tahu macam mana?
Boleh hubungi saya ye.
Haiqal Rawlins
012.280.1977
E-mail : rawlins.una@gmail.com | FB : rawlins.ichigo | IG : rawlins_glam

Signs That You'll Live Longer

8:30 AM 1 Comments A+ a-

I was browsing through the net when I came across this wonderful page and decided to share it with all of you.

Ideally, due to the advances in health, education and disease prevention and treatments, the rates of mortality due to old age should be higher than during the periods of our grandparents.

Sadly, it is the opposite due to the bad choices of living style and pollution and what not.

But according to the page, these are the seemingly unimportant habits of everyday that will make you outlive some of your friends that are currently munching away on fast food.


1) Your mom had you young
If your mother was under age 25, you are twice as likely to live to 100 as someone born to an older mom, according to University of Chicago scientists. They suspect that younger moms' best eggs go first to fertilization, thus healthier offspring.

2) You're a tea lover
Both green and black teas contain a concentrated dose of catechins, subtances that help blood vessels relax and protect your heart. In a study of more than 40,500 Japanese men and women, those who drank 5 or more cups of green tea everyday had the lowest risk of dying from heart disease and stroke. Don't drink the ready-to-drink teas as they do not offer the same health benefits. Also, adding milk may eliminate the tea's protective effects on the cardiovascular system, so stick to lemon or honey.

3) You'd rather walk
"Fit" people defined as "those who walk for about 30 minutes a day" - live four times longer than those who walk less, regardless of how much body fat they have. So, take a walk on your lunch hour, do laps around the field while your kids are playing soccer.

4) You really like your friend...
'Good interpersonal relationships act as a buffer against stress' says Micah Sadigh, PhD, an associate professor of psychology at Cedar Crest College. Knowing you have people who support you keeps you healthy, mentally and physically. Chronic stress weakens the immune system and ages cells afster, ultimately shortening life span by 4 to 8 years. However, not just any friend will do. 'You need friends you can talk to without being judged or critized" says Sadigh.

5) ... and they are healthy too!
If your closest friends gain weight, 75% chance are you will be gaining weight too, according to New England of Journal Medicine. To maintain a healthy lifestyle, it's important to associates with people of similar goals.

6) You were a healthy-weight teen
\
A study in the Journal of Pediatrics that followed 137 African Americans from birth to age 28 found that being overweight at age 14 increases your risk of developing type 2 diabetes in adulthood. Adults with diabetes are two to four times more likely to develop heart disease than those without the condition, according to the American Heart Association.

Stay Healthy, Beautiful and Productive to all of you!

Haiqal Rawlins
012.280.1977
E-mail : rawlins.una@gmail.com | FB : rawlins.ichigo | IG : rawlins_glam

Raja Tarik F&N 2014

8:30 AM 1 Comments A+ a-

Ingat tak saya pernah menjemput rakan-rakan untuk hadir ke Pertandingan Akhir Cabaran Raja Tarik F& N 2014? Entry ini

Pada 12 Jun 2014, Pertandingan Akhir Cabaran Raja Tarik F&N 2014 telah sampai ke hujungnya dan peserta paling bertuah iaitu Syed Khaidir dari Johor Bahru telah berjaya mengungguli pertandingan tersebut dan merangkul juara.
Pengumuman juara, Syed Khaidir

Syed Khaidir merangkul hadiah utama yang berjumlah RM10,000!
Beliau mencuri perhatian para juri dan penonton dengan aksi silap mata mengalahkan 8 peserta yang lain.
Aksi mengagumkan Syed Khaidir yang membolehkan beliau menjadi juara

Terdapat pelbagai aksi membuat teh tarik yang dipamerkan sepanjang pertandingan tersebut termasuk elemen tarian tradisional mengikut daerah masing-masing.
Kumpulan X-Power dari Kuantan yang merangkul Naib Juara
Kumpulan Kungfu Rebels yang memenangi tempat ketiga


Dengan kehadiran Farah Fauzana dan Fizo Omar sebagai pengacara pada pertandingan akhir tersebut di e@Curve, pentas pertandingan menjadi riuh rendah dengan celoteh mereka ditambah dengan aksi menarik dari semua peserta pertandingan akhir itu.

Bagi pemenang tempat kedua, Kumpulan X-Power dari Kuantan, mereka membawa pulang RM5,000 dan pemenang tempat ketiga, Kungfu Rebels dari Kuala Lumpur membawa pulang RM3,000. 
Manakala peserta-peserta akhir yang lain membawa pulang RM1,000 masing-masing.
Para peserta yang hadir

Agak-agak, next year, apa agaknya aksi yang akan dipamerkan ye?
Mesti gempak kan.

Haiqal Rawlins
012.280.1977
E-mail : rawlins.una@gmail.com | FB : rawlins.ichigo | IG : rawlins_glam 

How To Train Your Dragon 2 - The Review

8:30 AM 0 Comments A+ a-

Pada 2010, kita menyaksikan beliau merubah tanggapan penduduk Berk berkenaan hubungan naga dan manusia.
Back then, he was just a cute and naive little boy.
In 2014, he is a young man, trying to impress his girl and his father.

Thanks to The Butterfly Project for inviting me to the screening of How To Train Your Dragon 2 with all the marvelous beauty bloggers!
SINOPSIS
Stoick menginginkan Hiccup menggantikannya sebagai Ketua di Berk dan berkahwin dengan Astrid.
Namun Hiccup merasakan dirinya masih belum bersedia untuk memikul tanggungjawab sebagai Ketua di Berk.
Maka Hiccup dan Toothless banyak menghabiskan masa dengan mengembara dan menemui pelbagai kawasan baru.




Sehingga pada satu kejadian, Hiccup dan Astrid terserempak dan hampir ditawan oleh Eret, penangkap naga untuk dijual kepada Drago Bludvist. 
Setelah berjaya melarikan diri, Hiccup memaklumkan kepada Stoick bahawa Drago kini sedang membangunkan sepasukan tentera naga dan akan menangkap naga-naga yang ada.
Kemungkinan untuk Drago menyerang Berk juga adalah sangat tinggi.
Eret

Stoick yang pernah bertarung dengan Drago terus memerintahkan untuk mengurung semua naga dan tidak dibenarkan keluar dari Berk.

Hiccup pula merasakan bahawa dia akan dapat menenangkan Drago tidak bersetuju dengan Stoick.
Dia nekad keluar mencari Drago dan Astrid menurutinya kerana bimbangkan keselamatannya.
Mereka berpura-pura menyerah diri kepada Eret agar dapat dibawa ke lokasi persembunyian Drago tetapi rancangan mereka gagal apabila rakan-rakan Hiccup datang menyelamatkan Hiccup dan Astrid ketika di kapal milik Eret.

Sekali lagi Hiccup keluar mencari Drago dan bertemu dengan Valka, seorang penyelamat naga yang merupakan emak kepada Hiccup.
Valka telah menyelamatkan naga daripada tangkapan Drago dan hidup di dalam pemerintahan Alpha Dragon yang dikenali sebagai Bewilderbeast.
Apabila Stoick menyelamatkan Hiccup, dia dipertemukan dengan Valka dan hubungan keluarga mereka kembali bersatu.
Pertemuan Hiccup dan Valka

Toothless menemui perkara baru
Cloudjumper dan Toothless
Valka
Hiccup bertemu dengan naga yang diselamatkan Valka
Pertemuan Valka, Hiccup dan Stoick

Bewilderbeast bertemu Hiccup
Drago yang menginginkan pemerintahan ke atas semua naga telah menemui kawasan persembunyian Valka dan menyerang kubu tersebut.
Di sini, Drago melepaskan Alpha Dragonnya dan telah berjaya membunuh Alpha Dragon di dalam komuniti Valka.

Apabila ini terjadi, semua naga kini menjadi jajahan Drago dan akan bertindak mengikut arahan Drago untuk menyerang Berk.
Ini juga termasuk Toothless yang berpaling dari Hiccup dan mengikuti Drago.
Drago yang ingin menjadi ketua kepada naga

Bagaimanakan hubungan keluarga Hiccup, Stoick dan Valka yang baru bermula?
Berjayakan Drago memusnahkan Berk dan mengambil alih pemerintahan keseluruhan naga?

PENILAIAN
Plot : 4.8/5.0. A totally different plot from the previous one. Kali ini mengisahkan perjuangan Hiccup untuk menyelamatkan keluarganya, naga dan manusia dari ketamakan dan kerakusan Drago. Banyak unsur kekeluargaan dipamerkan.

Penghayatan : 4.8/5.0. BEST! Suka giler dengan penceritaan kali ini.

Will I watch it again : Yes, I will!

Haiqal Rawlins
012.280.1977
E-mail : rawlins.una@gmail.com | FB : rawlins.ichigo | IG : rawlins_glam

Click Me To Visit Bargain Shoppe