Hutang sampai mati

8:14 AM

Mak aih!
Takutnya nak membaca entry nie!

"Anda mesti mempunyai pendapatan RM12,000 sebulan jika ingin membeli sebuah rumah teres pada tahun 2020"
*pitam*

Tepuk dada, tanya selera
Siapa di sini gaji dia RM12,000 sebulan?

Memang ada yang gaji sebanyak ini kan
Saya tak nafikan
But then beban kerja pun besar, tuntutan kerja pun HUGE
Mesti kena pergi kerja sebelum matahari muncul dan balik ke rumah apabila bulan telah lama beradu kan?
Maknanya, walaupun ada FINANCIAL FREEDOM, tapi tiada TIME FREEDOM

So, how do you enjoy life kalau macam itu jadual harian anda?
Memang tidak lah kot

Manakala bagi yang mempunyai pendapatan kurang daripada itu (macam saya yang hanya mendapat suku daripada RM12K), memang sukarlah nak menabung, apatah lagi nak membeli rumah kan
Dah la FINANCIAL FREEDOM takde, TIME FREEDOM apatah lagi

Suatu masa dahulu, bila menjelang tengah bulan je, saya akan mula mengira duit di dalam akaun
Ada berapa kerat lagi yang boleh digunakan sehingga menunggu gaji seterusnya
Bayangkan kalau ada emergency, mana la nak cari duit kan

Bagaimanapun saya syukur sebab telah berani membuat penghijrahan
Saya korbankan sedikit masa lapang saya (2 jam je sehari) dan syukur sebab setiap bulan mendapat bonus sehingga dua kali ganda dari gaji bulanan

Now bonus bulanan hampir mencecah 5 angka
Syukur kerana ditemukan dengan GLAM yang memang banyak membantu dan membimbing
Bak kata orang lama, jika nak berjaya, kena ikut orang yang berjaya
Jangan diikut langkah orang yang gagal sebab kegagalan itu hanyalah panduan dan pengajaran

So, gaji awak semua plak macam mana?
Ada FINANCIAL FREEDOM dan TIME FREEDOM?

Cuba tengok apa yang my idol dapat setiap bulan seperti di bawah nie
RM200K ++ monthly, lebih dari cukup untuk membeli rumah kan

Dan tengok apa yang saya dapat plak

Nak tau macam mana kami mendapatkannya?

Jum lepak-lepak sambil sharing rahsianya
Roger-roger ok


Facebook : www.facebook.com/rawlins.ichigo

E-mail : rawlins.una@gmail.com

Mobile : 012-2801977

You Might Also Like

3 GLAM People

  1. yang penting kena ada usaha :)

    ReplyDelete
  2. Connectify: Teknologi perisian tentera kini untuk pengguna bagi perkongsian internet. Sebagai contoh katakan rakan sebilik anda mempunyai komputer riba yang disambung ke talian internet manakala komputer riba atau tablet anda tidak mempunyai sambungan internet, maka perisian inilah yang anda perlukan. Baca selanjutnya...


    Pengasas Blackberry hilang jawatan kerana para pelabur. Jawatan Ketua Pegawai Eksekutif(CEO) yang disandang bersama oleh Mike Lazaridis dan Jim Balsillie kini terpaksa akur dengan tekanan dari para pelabur syarikat mereka untuk melepaskan jawatan mereka. Walaupun mereka berdua bersama sama adalah pengasas bersusah payah membangunkan syarikat ini pada awalnya tetapi mereka terpaksa melepaskan jawatan tersebut kepada Thorsten Heins. Keputusan itu sekali gus menamatkan perkongsian kepimpinan selama dua dekad oleh Mike Lazaridis dan Jim Balsillie yang juga pengasas syarikat telekomunikasi itu selepas bergelut untuk bersaing dengan Apple dan Google.
    Baca selanjutnya...


    Ketua Pegawai Eksekutif(CEO) Teknologi Maklumat Terteruk: Terdapat beberapa individu yang disenaraikan oleh readwriteweb.com di antara ketua pegawai eksekutif(CEO) yang paling teruk bagi peneraju industri teknologi maklumat.Baca selanjutnya...


    Telefon pintar berteknologi Android kini turut sama 'berperang' di medan peperangan untuk membantu tentera dengan mengenal pasti lokasi laluan & pasukan yang lain serta membantu membina taktikal sistem pertahanan pasukan. Pihak tentera Amerika Syarikat telah melancarkan versi terbaru prototaip yang diberi nama Army Software Marketplace iaitu sebuah laman web yang menyediakan muat turun aplikasi perisian bagi peranti yang telah disahkan di dalam rangkaian tentera. Baca selanjutnya...


    Telefon pintar Sony Ericsson Xperia tawarkan kapasiti 50GB simpanan secara percuma. Pihak Sony Ericsson telah melancarkan promosi bagi pemilik Xperia yakni ruang simpanan berkapasiti sebanyak 50GB secara percuma berasaskan teknologi cloud storage.Baca selanjutnya...


    Syarikat pengeluar BlackBerry, Research In Motion (RIM) mengalami masalah kegagalan servis yang serius dalam sejarah iaitu kegagalan titik tunggal atau istilah 'single point of failure' yang disebabkan oleh bencana alam di beberapa negara bebaru ini. Baca selanjutnya...


    SINGAPURA (AFP) - Rekrut baru bagi pertahanan tentera Singapura di mana tentera udara & tentera laut akan mendapat senjata baru selain senjata api iaitu iPad. Anggota tentera boleh mengunakan kamera terbina dalam Ipad tersebut untuk mengambil foto & klip video di tempat kerja dan memuat naik ke portal dalam talian Angkatan Bersenjata Singapura(SAF), LEARNet. Anggota tentera juga boleh menggunakan bahan media seperti foto dan video untuk melaksanakan penilaian selepas latihan atau misi.Baca selanjutnya...


    Flashback trojan: Ancaman virus terbesar bagi pengguna Mac Apple. Serangan virus Flashback ini boleh dikatakan di antara ancaman virus platform Mac OS yang paling terbesar dalam sejarah tersebar sejak era virus disebarkan melalui disket. Boleh dikatakan insiden merupakan serangan yang paling ketara dalam sejarah ke atas pengguna Mac di mana sebelum ini amat jarang untuk diketahui sistem operasi tersebut mempunyai ancaman virus. Baca selanjutnya...

    ReplyDelete
  3. rumah oh rumah, makin lama makin naik.

    ReplyDelete

Thanks for the GLAM write-ups


Click Me To Visit Bargain Shoppe

GLAM Comments

Top GLAM Friends

GLAM Tweet

Subscribe