Resepi Untuk...

9:00 AM


Saya suka membaca blog mentor saya, Hanis Haizi
Dalam membaca tu, saya terserempak dengan satu entri beliau yang menyentuh jiwa saya
Ini boleh saya katakan sebagai
RESEPI UNTUK BERJAYA

Silakan membaca
Hanis Haizi, Muda, Bergaya dan Berjaya
To be where I am today it is not easy, but it is NOT IMPOSSIBLE. Everybody's can do it. Cuma banyak benda memainkan peranan.

  • Effort/Hardwork- of coz kena put in a lot of effort. mana de kejayaan tanpa usaha yang berterusan bukan?
  • Determination- determination ni ibarat hala tuju. Your Goal, ape u nak out come dari business ni, what do u see yourself in 4-5 months time? Berapa income u nak. So set target! tu perkara penting!
  • Competitive Drive- Semangat daya saing yang tinggi... salah satu perangai saya dari kecik iaitu suka bersaing dengan orang or at least nak sama dengan orang tu. Yup saya memang tak boleh tahan kalau tengok side2 line yang berjaya,... terasa tercabar gituu.. yela kadang2 tgk polis or nurse boleh buat biznes ni pegang 5 figure income. Takkan la kita x boleh kan?
  • Istiqamah- Buat secara BERTERUSAN. Bukan hari ni buat, esok lusa tido. Bukan macam tu! From the day one i joined this bizz i NEVER STOP. Sebab i pk2 sape lah dalam dunia ni boleh bagi income sebanyak ini? Sape?? Tell me. So kalau i lambat seminit, orang lain akan cepat sesaat!
  • Rujuk Pemimpin- Biznes ni special, kita ade back up dari leaders yang cukup2 kuat, kalau sesat dipertengahan jalan kita cepat2 call pemimpin utk rujuk, sebab pemimpin dah lalui macam2 pengalaman dalam biznes ni.
  • Tuntut Ilmu- hai.. nak income 10k,20k,..40k tapi tak nak belajar dengan orang yang dah berjaya. proses menuntut ilmu sangat2 penting sebab kita x mempunyai ilmu yang secukupnya utk biznes ni.. kalau kita boeh amik diploma or degree selama 3-5 years kan utk ape? income 4 angka betul tak? tapi kita nak income 5 angka ni... rasa2 kena tak belajar?
  • Berdikari- yang ni penting, sebab tak selamanya kita kena bergantung harap pada masa orang lain, ingat ini biznes KITA. So masa kita lah yang tentukan ... anywhere and anytime. sebab tu bila dah ade ilmu senang je campak lah kat mana2 pun boleh hidup.
  • Attitude- Oh yang ni paling best! macam2 pe'el manusia... actually petua orang nak berjaya, kena ada positive attitude. jangan selalu buruk sangka dengan orang, dengki mendengki. Stay positive. Duduk dikalangan orang2 yang positive. Avoid jadi Grumpy, pemarah or panas baran tak tentu pasal.
  • Take challenge- bila temui cabaran, jangan cepat terpeleot ok.. malahan teruskan usaha. dalam kehidupan kita tak lari daripada obstacles. jadikan ia sebagai pembakar semangat untuk kita terus mara ke hadapan!!!
  • No excuses- TIADA ALASAN. Kalau kita diberi task or ape2 je kena buat, jangan bagi ALASAN. Ingat kita nak buat duit, kita tak boleh buat alasan! Nak berjaya mesti sepak alasan ke tepi, letakkan matlamat di HADAPAN!
  • Patience- yupp untuk melakukan ape2 sahaja dalam dunia ni, perlukan kesabaran yang tinggi. I believe that. Tak kisah kalau kita temui pelbagai rintangan or cabaran, kita mesti bersabar.
  • Muhasabah Diri- bila ape yang kita inginkan tidak dapat, kita seharusnya muhasabah diri.. ape kesilapan aku? mana silapnye, jangan tahu nak salahkan orang lain! Cermin2 kan diri anda dulu. No body's perfect.
  • Team Work- Yes, in this nature of business we really need team work! Berkerja bersama2 pemimpin dan business partners. lagi mudah kerja ni. Prinsip tee-up, ABC banyak memainkan peranan.
Teruja tak?
You know what to do if you want to be successful

CONTACT ME
RAWLINS
Facebook : www.facebook.com/rawlins.ichigo
E-mail : loving.hate78@gmail.com
Mobile : 012-2801977


You Might Also Like

0 GLAM People

Thanks for the GLAM write-ups


Click Me To Visit Bargain Shoppe

GLAM Comments

Recent GLAM

Recent Posts Widget

Top GLAM Friends

GLAM Tweet

Subscribe