Beautiful Cat : Loudest Purr By A Domestic Cat

6:50 AM

Pernah dengar kucing buat bunyi manja?

Purrrrrr puuurrrr
Terutama kalau kita garu bawah dagu dia
Pernah kan?
Bunyi purr terkuat oleh kucing biasa (domestic cat) adalah 67.7 dB dan dicatatkan oleh si comel Smokey, kucing yang dimiliki oleh Lucinda Ruth Adams (UK) di Springfill, Northamptom, UK pada 25 Mac 2011. Baru lagi rekod nie uals.


Smokey adalah kucing biasa atau kat Malaysia nie kita panggil kucing kampung la kan.
Rekod dia nie dirakam ketika dia berada di rumah bersama tuan punya. Pelbagai aksesori digunakan untuk mendapatkan bunyi purrr Smokey termasuk berus pengilat bul (grooming brush), kepingan ham dan juga diurut leh tuan punya. Rakaman tersebut di ambil menggunakan Class 1 sound level meter NA-28 by RION dengan kehadiran seorang doktor haiwan, perwakilan dari Northampton Cats Protection, seorang perwakilan Parlimen dan seorang sound engineer.


Untuk fakta, kucing biasa membuat bunyi purrrr sekitar 20 dB, paling tinggi la kan.
Smokey nyer bacaan plak 67.7 dB.
Tinggi tuh.
Kalau ada anak kecil, mesti terbangun kalau dengar Smokey nie purrr dalam umah.


Ada sesapa nak try dengkur paling kuat plak?     Hahahahha

You Might Also Like

1 GLAM People

  1. kuat sungguh... kalau normal 20 tu pun rasa dah sakit hati kalau tido siang.. ni 60.. huhuhu

    ReplyDelete

Thanks for the GLAM write-ups

GLAM Comments

Recent GLAM

Recent Posts Widget

Top GLAM Friends

GLAM Tweet


Click Me To Visit Bargain Shoppe

Subscribe