Enjoy Great Food @ Restoran Mangkuk Ayam, Dpulze Shopping Centre

7:30 AM 28 Comments A+ a-

Even though my place is pretty near to Cyberjaya, I have yet to fully explore the place and its offering. I will only visit Cyberjaya to have my fave massage session @ Sembunyi Spa, Cyberview Resort and Spa.

Last weekend, I went to Dpulze Shopping Centre for a reunion with fellow blogger friends. Apparently, Dpulze Shopping Centre is huge and is kinda a melting pot of international food flavour as Cyberjaya has become commonplace for international professional employees and students to gather. 
Rawlins Eats, Restoran Mangkuk Ayam Malaysia, Good food in Cyberjaya, Dpuzle Shopping Centre, Makan sedap di Cyberjaya, Rawlins GLAM,
And we have chosen to have the reunion at the unique Restoran Mangkuk Ayam Malaysia there.  I have always been intrigued and looking forward to visiting here as I have always been fascinated with chicken patterned dishes - just like the ones that my late grandmother love to collect. 

Located in Basement 1 and just beside the escalator, it was easy to find the restaurant. 
Rawlins Eats, Restoran Mangkuk Ayam Malaysia, Good food in Cyberjaya, Dpuzle Shopping Centre, Makan sedap di Cyberjaya, Rawlins GLAM,
We ordered the food. I am amazed that the food is fairly priced and quite affordable. 'Well, let's see the size before I make any more conclusion', I thought to myself.

When the first order rolled in, I was shocked that the dishes are huge and the portion is equally large. And being the marvellous food-eater that we all are, we all ordered a single dish for each person and when all the orders were delivered, it occupied 5 tables! 

'How are we going to finish all these?' that was the thought that went through my mind when I saw the feast that we have ordered.
Rawlins Eats, Restoran Mangkuk Ayam Malaysia, Good food in Cyberjaya, Dpuzle Shopping Centre, Makan sedap di Cyberjaya, Rawlins GLAM,
Rawlins Eats, Restoran Mangkuk Ayam Malaysia, Good food in Cyberjaya, Dpuzle Shopping Centre, Makan sedap di Cyberjaya, Rawlins GLAM,
Rawlins Eats, Restoran Mangkuk Ayam Malaysia, Good food in Cyberjaya, Dpuzle Shopping Centre, Makan sedap di Cyberjaya, Rawlins GLAM,
Rawlins Eats, Restoran Mangkuk Ayam Malaysia, Good food in Cyberjaya, Dpuzle Shopping Centre, Makan sedap di Cyberjaya, Rawlins GLAM,
Rawlins Eats, Restoran Mangkuk Ayam Malaysia, Good food in Cyberjaya, Dpuzle Shopping Centre, Makan sedap di Cyberjaya, Rawlins GLAM,
Rawlins Eats, Restoran Mangkuk Ayam Malaysia, Good food in Cyberjaya, Dpuzle Shopping Centre, Makan sedap di Cyberjaya, Rawlins GLAM,
Rawlins Eats, Restoran Mangkuk Ayam Malaysia, Good food in Cyberjaya, Dpuzle Shopping Centre, Makan sedap di Cyberjaya, Rawlins GLAM,
Rawlins Eats, Restoran Mangkuk Ayam Malaysia, Good food in Cyberjaya, Dpuzle Shopping Centre, Makan sedap di Cyberjaya, Rawlins GLAM,
Those are huge ok. Some of us even have to ask for assistance from others to finish our plate/ bowl of food.

And here are some of the delicious desserts that we had. 
Being a dessert lover, I was in heaven when I saw the size and later, the amazing taste of them all.

Yes, we also have to share some bowls too as the desserts were also huge.
Rawlins Eats, Restoran Mangkuk Ayam Malaysia, Good food in Cyberjaya, Dpuzle Shopping Centre, Makan sedap di Cyberjaya, Rawlins GLAM,
Rawlins Eats, Restoran Mangkuk Ayam Malaysia, Good food in Cyberjaya, Dpuzle Shopping Centre, Makan sedap di Cyberjaya, Rawlins GLAM,
Rawlins Eats, Restoran Mangkuk Ayam Malaysia, Good food in Cyberjaya, Dpuzle Shopping Centre, Makan sedap di Cyberjaya, Rawlins GLAM,
 Now I know where to bring my international friends for a taste of Malaysian flavours in Cyberjaya.
Just head on here and be pleasantly surprised by the deliciousness and the huge portion of food here.

My thoughts of Restoran Mangkuk Ayam Malaysia
Food:  The choice is pretty amazing and has almost all the flavours of Malaysia (missing are flavours from Sarawak and Sabah). Your international friends would love to eat here as it was not too spicy.

Price: The price is reasonable and affordable. The huge portion of the food complements the price.

Restaurant Arrangement & Decoration: I love the whole decoration using patterned dishes on the walls. The space is not too small but not advisable for a huge gathering.

Accessibility: Very easy to find as it is situated just beside the escalator.

Restoran Mangkuk Ayam Malaysia
P10, D’Pulze Shopping Centre
Cyberjaya

Rawlins GLAM
012.280.1977

28 GLAM People

Write GLAM People
Thursday, 25 April, 2019 delete

Catchy nya nama restoran dia! Haha. Good to know harga dia reasonable sebab nampak sedap-sedap juga tu. Terus rasa nak mencuba. Cuma saya suka pedas-pedas sikit sebenarnya. Hihi.

Reply
avatar
Thursday, 25 April, 2019 delete

Ajak me together when you go for spa next time k hehe. I have not been to Dpulze Shopping Centre. But all the food here at Restoran Mangkuk Ayam nampak sedap, best ya!

Reply
avatar
Lia Hasty
AUTHOR
Thursday, 25 April, 2019 delete

Aduhai tengok gambar pun dah terliur dah ni. belum makan lagi. Nak kena cuba ni. Minggu ni turun Kl mana tau boleh singgah nak rasa sendiri.

Reply
avatar
Sharmin
AUTHOR
Thursday, 25 April, 2019 delete

The food menu over here is mouth watering! I am gonna go here this weekend for sure ♥️

Reply
avatar
Mimie
AUTHOR
Friday, 26 April, 2019 delete

Rare betul nama restoran ni Mangkuk Ayam .Hehe . tapi i suka la tengok menu yang dihidangkan. Nampak meraih dans edap he. Dessert oun aduh kecur liur tengok nak nak yang ada mangga tuh Apa nama dessert ruh Rawlins ?

Reply
avatar
mrsliez
AUTHOR
Friday, 26 April, 2019 delete

Actually liez dh byk kali dgr pasal mangkuk ayam tapi tak pernah pergi. Bila tgk Rawlin punya gambar foods ni terus rasa nak ajak hubby pergi.. menu yang pelbagai dan memang ada makanan fav Liez, Laksa. Ishhkkk terus terliurrr

Reply
avatar
MaisarahSidi
AUTHOR
Friday, 26 April, 2019 delete

Comel je nama Mangkuk Ayam tu hehe. Fuhhh.. semua menu yang disediakan nampak menyelerakan. Macam-macam pilihan ada. Terus lapar tengok makanan tu haha. Kena cuba juga ni.

www.maisarahsidi.com

Reply
avatar
Fadzi Razak
AUTHOR
Friday, 26 April, 2019 delete

Tak sempat nak merasa rojak buah tu. Tengok tengok dah habis hohohho. Next time kalau datang dengan family ke sini, boleh makan lagi sekali

Reply
avatar
Thirteen
AUTHOR
Friday, 26 April, 2019 delete

So sedappp. If I go Dpulze I want to singgah. Feels like Indonesian vibe a bit kan.

Reply
avatar
Tengkubutang
AUTHOR
Friday, 26 April, 2019 delete

alalala.. unik pulak nama Mangkuk Ayam.. tengok menu-menu tu macam sedap je.. teringin nak try jugak.. tambah pulak makan ramai-ramai.. mesti syokkk

Reply
avatar
Faries
AUTHOR
Friday, 26 April, 2019 delete

Wow mangkuk ayam is one my my fav restaurant. I love their rojak and abc so much. I came here almost 5 times. The price also reasonable with large portion of food. Recommend!

Reply
avatar
Izaramli
AUTHOR
Friday, 26 April, 2019 delete

Nampak macam hipster punya restoran. Kalau harga murah dengan portion macam tu mesti ramai datang makan. Tengok pun nampak sedap. Kalau iza ni kena share 1 mangkuk 2 orang ni.

Reply
avatar
Mek Onie
AUTHOR
Wednesday, 01 May, 2019 delete

wahhhhh! banyak pilihan makanan rawlins kat sini. Lama onie tak singgah DPULZE ni. Kalau tak ke sana mesti cari kedai makan best-best. Nanti kalau singgah onie pegi sini ;D

Reply
avatar
el
AUTHOR
Friday, 03 May, 2019 delete

sebut betul2 mangkuk ayam..kreatif betul diorg buat konsep restoran ni ye..cozy n interesting sgt..menu2 dia pun ssh nak dpt skrg..sedaplah tengok..terliur dah..wajib snggh ni

Reply
avatar
Julia Mahir
AUTHOR
Friday, 03 May, 2019 delete

The name is so catchy! Mesti buat orang senang ingat kat kedai makan ni selalu. Pandai betul team dia. hehe

Reply
avatar
Bella Jamal
AUTHOR
Friday, 03 May, 2019 delete

Mangkuk Ayam macam mangkuk tingkat lak kan. Suka dia gunakan plate n bowl dengan gaya antik tu. Nampak menu semua best especially dalam bowl tu. Tapi jauh kedaung sis nak ke sana. Oh sad!

Reply
avatar
cindyrina
AUTHOR
Friday, 03 May, 2019 delete

I really nak datang try Di tempat ni nanti. Banyak betul pilihan makanan Yang I suka kat sini. Harga menarik and the bowl look awesome. Insta worthy place.

Reply
avatar
Zharif Azis
AUTHOR
Saturday, 04 May, 2019 delete

dah beberapa kali jugaklah makan di restoran Mangkuk Ayam nie. memang best2 makanan kat sini terutama sekali laksa dengan rojak sotong dia. apa yg best sbb semua perlatan gambar mangkuk ayam.

Reply
avatar
Mahamahu
AUTHOR
Saturday, 04 May, 2019 delete

Kita suka dapat makan dengan Rawlins ni hehehe memang meriah dan kering gusi dibuatnya gelak jer dan suka bahan-bahan orang hehehe tapi makan tetap makan tambah kat sini banyak pilihan semua sedap paling best Nasi Lemaknya ok... Awassss..

Reply
avatar
iffah208
AUTHOR
Saturday, 04 May, 2019 delete

Memandangkan Mangkuk Ayam ni memang bersebelahan dengan bangunan office Bonde, memang selalu lepak dekat sini, makanan dia memang sedap sekali, semua dah try kecuali bubu nasi yang ada sotong tu... manggo ice tu tak tahan tengok tau... harapnya janganlah teringat masa bulan puasa nanti ha ha ha

Reply
avatar
Faries
AUTHOR
Saturday, 04 May, 2019 delete

One of my fav restaurant! Nk rasa cendol, rojak, laksa, ABC mmg recomended kat sini. Sedap ohoii. Ni tiba2 rasa nk pergi harini. hehehe

Reply
avatar
Saturday, 04 May, 2019 delete

erm..sedapnya menu kat mangkuk ayam ni. kenapalah jauh amat sangat ye. dorang tak ada cawangan lain terdekat kl ke? craving betul scroll gambar entri ni

Reply
avatar
yanmie
AUTHOR
Saturday, 04 May, 2019 delete

seriuslah mangkuk ayam ni comel je nama restorannya hahaha, tapi tulah jauh, kalau pegi area sana boleh lah try makan kat mangkuk ayam ni. nampak sedap-sedap je menunya. :)


yanmie
http://www.yanmieonline.com

Reply
avatar
Saturday, 04 May, 2019 delete

omg ye sy mmg dh tergoda dh ngn mknn die mmg nmpk sedap! sbnye dpulze ni x jauh sgt pn ngn umh mak tp mmg x ke sana laa pasni tahu dh nk bwk mak mkn mne, bole try ni!!

Reply
avatar
Kayathre
AUTHOR
Sunday, 05 May, 2019 delete

Yummy! Nampak sedap sangat. Saya baru makan lunch tapi rasa lapar semula. I should go try the food here soon.

Reply
avatar
Cik Min
AUTHOR
Monday, 06 May, 2019 delete

Menarik sangat2 ye menu2 kat Mangkuk Ayam ni. Dah la mmg pinggan mangkuk dia pakai ni menarik hahah jadi lagi berselera la nak makan

Reply
avatar
Syamimi Saad
AUTHOR
Tuesday, 07 May, 2019 delete

Alamak salah time singgah sini.
Hahaha
Nampak makanan yang best best.
Tapi jauh la pula kalau nak terjah sana.

Reply
avatar
Qisstiera
AUTHOR
Wednesday, 08 May, 2019 delete

Menu dia semua menarik. Kalau Qiss memang tak habis bila tengok portion dia besaq macam tu. Kalau nak datang nanti kena bawak kawan-kawan la. Sharing is caring kan.hahha.. teringin nak Rasa cendol dengan abc dia. Nasi lemak ayam goreng tu macam sedap jugak

Reply
avatar

Thanks for the GLAM write-ups


Click Me To Visit Bargain Shoppe