Kebaikan Bersahur

7:30 AM 20 Comments A+ a-

Sharing is caring friends.
sahur, ramadan, kebaikan bersahur, mineral coffee, hai-o garam buluh premier drink, hanis haizi protege, byrawlins, sihat, cergas, puasa, ramadan, ramadhan, iftar,
Mengantuk ketika sahur. Ada ke kawan-kawan yang macam ni?
Sumber : Tazkirah
Bersahur adalah merupakan salah satu amalan sunat yang sangat digalakkan dan tidak sepatutnya ditinggalkan oleh setiap muslim kerana amalan ini mengandungi banyak kebaikan. 

Sabda Rasulullah s.a.w dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Ibn Hibban yang bermaksud: "Bersahurlah kamu, kerana dalam bersahur itu ada keberkahannya"

Antara kebaikan bersahur itu ialah seperti berikut: 

1- Amalan bersahur dapat memberi kekuatan kepada orang yang berpuasa pada siang hari nanti. 

2- Bersahur akan mendapat pahala kerana ia adalah ibadat sunat dan menjadi sunnah Rasulullah s.a.w. 

3- Amalan bersahur juga yang membezakan puasa Muslim daripada puasa dalam agama lain seperti Yahudi. 

4- Amalan bersahur juga akan memberi peluang kepada para muslim untuk bangun beribadah kepada Allah s.w.t pada malam hari khususnya 2/3 malam. 

Jika ingin menambah tenaga dalam menempuhi hari-hari, minumlah sekali Mineral Coffee. InsyaAllah boleh mengenyangkan sehingga waktu berbuka. Ia juga membuatkan anda cergas sepanjang hari, sepertimana testimoni rakan saya ini.
sahur, ramadan, kebaikan bersahur, mineral coffee, hai-o garam buluh premier drink, hanis haizi protege, byrawlins, sihat, cergas, puasa, ramadan, ramadhan, iftar,
Kan senang nak bekerja dan beramal ibadat sekiranya ada tenaga di bulan puasa
sahur, ramadan, kebaikan bersahur, mineral coffee, hai-o garam buluh premier drink, hanis haizi protege, byrawlins, sihat, cergas, puasa, ramadan, ramadhan, iftar,
Rejim diet sepanjang Ramadhan untuk kesihatan
Jom sama-sama amalkan rejim diet sebegini agar lebih cergas dan sihat sepanjang Ramadan.


Haiqal Rawlins
012.280.1977
Facebook RSS Twitter

20 GLAM People

Write GLAM People
Mek Onie
AUTHOR
Thursday, 17 May, 2018 delete

Bersahur memang kenakan demi kecergasan kita satu hari dalam puasa sekaligus banyak kelebihan jika kita berpuasa. Terima kasih Rawlins sudi berkongsi. Mineral coffee tu inshaAllah i'll try soon :)

Reply
avatar
Yanty Lee
AUTHOR
Thursday, 17 May, 2018 delete

Wah, ada nya minuman mineral camtu sememang dapatla lagi membantu mereka yang memmerlukan tenaga sepanjgan hari bertugas tambahanpula di bulan puasa..kan.

Reply
avatar
Shesyira As
AUTHOR
Thursday, 17 May, 2018 delete

Sahur memang banyak kebaikan dia untuk beri tenaga semasa seharian berpuasa juga dapat pahala.tapi kadang terlepas juga nak bangun sahur hehe

Reply
avatar
mama tisya
AUTHOR
Thursday, 17 May, 2018 delete

Mmg bagusnya bersahur.. Kunci Jam supaya tidak terlepas waktu sahur. .Oh biasa tau mineral water.. Kalini mineral coffee.. Tq for sharing

Reply
avatar
Betty Liew
AUTHOR
Thursday, 17 May, 2018 delete

So this the secret of Rawlins as you look energetic although you in fasting month. Seem a good product and will share it with my Muslim friend. Happy fasting to you.

Reply
avatar
Wawa Ashihara
AUTHOR
Thursday, 17 May, 2018 delete

Btul.. Bersahur sgt penting .. Atleast kalau malas pon minum air segelas & sebiji kurma dah mencukupi untuk puasa kita.. Ia dpt memberi tenaga kita di siang hari..

Reply
avatar
Cerita Huda
AUTHOR
Thursday, 17 May, 2018 delete

perkongsian yang bagus. semoga tak terlepas bangun sahur sepanjang ramadan ni. Dengan bersahur kita boleh kekal energetik dan produktif walaupun berpuasa

Reply
avatar
Thursday, 17 May, 2018 delete

Teringat zaman bersahur kat rumah dulu, mama akan kejut bangun sahur. Kalau tak larat sahur, dia akan bawa segelas air dan kurma bagi makan.

Reply
avatar
Jane Chua
AUTHOR
Thursday, 17 May, 2018 delete

Will recommend the mineral coffee for my Muslim friends who always feel tired during puasa. I'm sure it helps a lot.

Reply
avatar
Amanda Suria
AUTHOR
Thursday, 17 May, 2018 delete

Sebaiknya bersahur supaya badan kita akan terus bertenaga sepanjang hari..kalau x sahur confirm x aktif dan sentiasa letih kan..bersahur boleh elakkan dari kita kita diserang pedih hulu hati atau gastrik..SA mmg pastikan ahli keluarga atau SA sendiri bersahur..

Reply
avatar
Maha Mahu
AUTHOR
Thursday, 17 May, 2018 delete

Wow sejak dua menjak ni banyak tips berguna dari Rawlins ni hehehehe bagus lah tips sahur ni kita pun baru tahu sebelum ni sahur jer wakakakka..

Reply
avatar
The Fat Paw
AUTHOR
Thursday, 17 May, 2018 delete

As the saying goes, breakfast is the most important meal of the day. Hence, making sure to have sahur is a must to keep the body healthy and getting thru the day

Reply
avatar
iffah hussin
AUTHOR
Thursday, 17 May, 2018 delete

Sahur memang wajib, walau tak larat bangun kena rajinkan diri bangun sahur, dulu masa ada arwah ayah dan mak memang kena marah kalau tak bangun dan nak skip bersahur, katanya sahur wajib kena makan... tapi tips ni boleh dicuba.. thanks share.

Reply
avatar
Thursday, 17 May, 2018 delete

Sis memang kena bersahur..dari dulu memang wajib bersahur n makan nasi sebab dah di ajar dari kecil kena bangun sahur. Kalau tak sahur memang terlepek di buatnya.,heheeh.
Bagus jugak ya mineral coffee ni. Boleh lah cuba nanti, tolak nasi minum coffee..bleh diet kan..:D

Reply
avatar
marsha
AUTHOR
Thursday, 17 May, 2018 delete

Marsha pun wajib bersahur kalau x siang melepek lah ambe. Seronok sahur ramai ramai. Rindu pula nak balik kg tok. Mineral Coffee ni sangat membantu kan. Bukan sebagai kopi je tapi energy booster

Reply
avatar
Mrs Liez
AUTHOR
Friday, 18 May, 2018 delete

liez mmg jenissahur just minum air masak dan kurma je.. tak lalu nak mkn atau minum lain tiap pagi2..ramai jugakyg kata mineral coffee tu bagus sgt klau minum time puasa..

Reply
avatar
Lia Hasty
AUTHOR
Friday, 18 May, 2018 delete

Betul ke sahur dengan Mineral Coffee je boleh kekal bertenaga sepanjang berpuasa? Kalau betul nak cuba jugalah sebab puasa ni rasa lagi penat dari hari biasa.

Reply
avatar
Zharif Azis
AUTHOR
Friday, 18 May, 2018 delete

Rawlin thanks for sharing this regime ! Sbb mmg perlukan tips mcm nie time bulan puasa. Biasa dh tengahri badan dh mula lemauu. Hopefully lpas amalkan regime nie akan lebih bertenaga

Reply
avatar
Friday, 18 May, 2018 delete

Aku mmg kena sahur. Kalau x macam kemurungan satu hari tu hahhahahah. Tapinkitaorang jenis sahur makan berat tu yg mengantuk lepas waktu 8 hahah

Reply
avatar
Saturday, 19 May, 2018 delete

Yes actually is good to fast, even non-muslim also can try it more for health purposes. Sahur is a must if want to sustain the energy for whole day.

Reply
avatar

Thanks for the GLAM write-ups


Click Me To Visit Bargain Shoppe