Mahal atau Miskin?

7:30 AM

Salam semua.
Apa khabar diri anda dan keluarga kesayangan minggu ni?
Moga semuanya sihat walafiat ye.
Atau semua masih hangat membicarakan GST?
Hehehe
money, extra income, expensive, byrawlins, Hanis Haizi Protege, GST, big bonus
Apa? Nak bagi DUIT?
money, extra income, expensive, byrawlins, Hanis Haizi Protege, GST, big bonus
Still a hot topics?
Last week, my mum asked me a question that I could not answer.
If you have the answer, kindly tell me and I will tell my mum.

She asked me "Along, am I the only one thinking about this fact?"

"What is the fact, mum?"

"It seems that everything is becoming more expensive by the minute or am I getting poorer by the second?"

Her question made me dumb-founded and until the end of our tele-conversation, I did not managed to answer her question.
money, extra income, expensive, byrawlins, Hanis Haizi Protege, GST, big bonus
So, which one?
So, who else is thinking of the same thing?
Now that we have the question, anyone care to provide some answer to that question?

I, for one, is trying hard to make ends meet.
Walaupun masih bujang dan menjawat jawatan eksekutif, gaji masih tidak mencukupi bagi saya.
Bayangkan jika saya sudah berumahtangga dan beranak-pinak.
Huhuhu.
money, extra income, expensive, byrawlins, Hanis Haizi Protege, GST, big bonus
Miskin di bandar, sedih kan

But, somehow, kita still kena cekalkan diri dan berusaha sedaya upaya untuk mengadakan yang terbaik untuk keluarga kita.
Ada macam-macam cara sebenarnya untuk meningkatkan pendapatan seisi rumah.

Kita boleh berjimat cermat (adakah sampai menidakkan hak anak-bini dalam berjimat?).
Kita boleh membuat tunjuk perasaan dan minta gaji dinaikkan (gaji naik, nanti cukai naik juga kan).
Kita boleh membuat pinjaman agar dapat menampung keperluan kita (tapi apabila dibuat potongan bulanan memang menangis bila tengok slip gaji yang semakin kecil)
Kita boleh berniaga (ada modal ke? takut rugi! susah nak kaya!).
money, extra income, expensive, byrawlins, Hanis Haizi Protege, GST, big bonus
Anda ada berapa kerja?
Bila berniaga nie jangan la fikir nak kaya dalam tempoh setahun atau sebulan. Itu memang mustahil la kan.
Dengan #GLAMpreneur2015, insyaAllah semuanya kita akan bimbing.
No hanky-panky dan tiada janji yang anda akan bergelar JUTAWAN dalam masa sebulan atau tiga bulan atau setahun.
money, extra income, expensive, byrawlins, Hanis Haizi Protege, GST, big bonus
Anda tetapkan sendiri arah tujuan hidup
TETAPI, semua itu tidak mustahil jika kita gandakan usaha dan sentiasa merujuk dengan yang berjaya.
Jika kita sudah bosan mengeluh, jom sama-sama kita berusaha untuk memperbaiki kehidupan kita.
money, extra income, expensive, byrawlins, Hanis Haizi Protege, GST, big bonus
Dapat extra RM1,000 sebulan pun best kan
Haiqal Rawlins
012.280.1977
Facebook RSS Twitter

You Might Also Like

0 GLAM People

Thanks for the GLAM write-ups


Click Me To Visit Bargain Shoppe

GLAM Comments

Recent GLAM

Recent Posts Widget

Top GLAM Friends

GLAM Tweet

Subscribe