Kanser Payudara dan Risiko

9:00 AM

Ish
Ngerinya gambar nie
Sebenarnya dah penat cari gambar pasal kanser payudaya yang kurang 'graphic' tapi kesemuanya serupa
NGERI dan MENAKUTKAN

Kenapa ngeri dan menakutkan?
Ini kerana kanser payudara bukan hanya terjadi pada wanita sahaja, lelaki pun tidak terkecuali daripada menjadi mangsa

Jika dulu, anggapan umum bahawa kanser payudara hanya menyerang wanita berusia atau lebih tepat, selepas menopous.

Tetapi menurut Dr. Muhammad Daniel, Pakar Bedah Pusat Perubatan Tropicana (Metro Ahad, 14 Oktober 2012), perubahan gaya hidup masa kini menyebabkan tiada yang mustahil.

Sejarah keluarga hanya memainkan 10% daripada risiko menghidap kanser payudara pada individu. 
  • Usia
    • Pesakit yang lebih berusia memiliki risiko yang lebih tinggi
    • Satu dari 500 wanita lingkungan umur 30-an mempunyai kebarangkalian lebih tinggi mengdapat kanser payudara
  • Sejarah keluarga
    • Terdapat beberapa bukti yang menunjukkan bahawa penyakit ini boleh diwarisi tetapi perana genetik di dalam hal ini masih belum difahami sepenuhnya
    • Wanita yang mempunyai ibu, anak perempuan, kakak atau adik yang menghidap kanser payudara mempunyai risiko lebih tinggi untuk mendapat kanser payudara
  • Sejarah menghidap kanser
    • Pernah menghidap kanser payudara atau kanser ovari kerana sel kanser akan merebak ke lain-lain bahagian badan apabila telah mencapai tahap metastasis
  • Sejarah haid
    • Perempuan yang datang haid lebih awal dan lewat putus mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mendapat penyakit ini
    • Ia terbukti bahawa wanita yang melalui tempoh haid melebihi 40 tahun mempunyai dua kali ganda risiko untuk mendapat kanser ini berbanding mereka yang melalui had untuk tempoh yang singkat
  • Sejarah kelahiran
    • Wanita yang tidak memiliki anak atau melahirkan anak pertamanya pada usia yang lanjut memiliki risiko yang lebih tinggi untuk mendapat penyakit ini
  • Ekstrogen eksogenus
    • Wanita yang pernah mengambil estrogen dalam bentuk pil perancang ataupun terapi penggantian hormon estrogen berisiko tinggi mendapat kanser payudara
  • Alkohol
    • Terdapat kajian yang menunjukkan bahawa ada kaitan antara pengambilan alkohol dengan risiko pembentukan kanser payudara
Fakta Yang Menakutkan 
Dianggarkan jika kanser payudara berukuran 1.6 cm, ia mungkin telah berada di dalam payudara selama sekurang-kurangnya dua tahun. Dalam tempoh ini, sel kanser mungkin telah masuk ke dalam saluran darah atau sistem limfatik dan seterusnya merebak ke seluruh badan

Walaupun ketumbuhan kanser tertumpu pada payudara sahaja, dianggarkan lebih 35% daripada sel kanser mungkin sudah merebak atau mengalami metastasis. Kalau dah metastasis, memang susah nak rawat la kan.

Tapi jangan takut OK. 
Ada cara pencegahannya!

Korset serba boleh, PREMIUM BEAUTIFUL CORSET

Fungsi Far Infrared Rays (FIR) di dalam Premium Beautiful Corset membantu meningkatkan pengedaran darah secara mikro dan juga mengurangkan radang dan kesakitan pada otot dan sendi. FIR juga mampu meningkatkan kadar regenerasi dan kesembuhan pada tisu.


Dengan penggunaan Premium Beautiful Corset secara berdisiplin, yakni 8 jam sehari, anda dapat mengurangkan risiko daripada terjadinya perubahan pada sel normal payudara yang boleh mengundang kepada perebakan sel abnormal tersebut kepada tisu dan bahagian lain yang berdekatan seperti kelenjar atau lobul, pembuluh darah, salur limfa dan nodus limfa. Pengumpulan sel abnormal ini boleh menyebabkan tumor atau kanser.



Bertindak bijak sekarang dengan membeli Premium Beautiful Corset anda dengan kadar segera untuk langkah mencegah.

RAWLINS 
Facebook : www.facebook.com/rawlins.ichigo
E-mail : rawlins.una@gmail.com
Mobile : 012-2801977

You Might Also Like

1 GLAM People

  1. cerita pakjoe datang terjah di blog nie... 4 c joe bg dekat blog nie cute,cun,comel,cantik niceeeeeee entry ..terjah sini sama k ada mcm2 tip tuto pakjoe nk kongsi dgn tuan blog..,http://pakjoe-pakjoe.blogspot.com/2011/12/korang-semua-jomlah-join-this-group.html

    ReplyDelete

Thanks for the GLAM write-ups

GLAM Comments

Recent GLAM

Recent Posts Widget

Top GLAM Friends

GLAM Tweet


Click Me To Visit Bargain Shoppe

Subscribe