Skyfall : The Review

8:34 AM 2 Comments A+ a-

The most COMMON James Bond movie ever!

What?
For real?

Read on

Thanks to Nuffnang for the premiere tix
Uals belum tengok lagi kan?
Hehehehe
Kalau next time nak dapat premiere screening, daftar je Nuffnang

Sinopsis
James Bond 'terbunuh' ketika cuba merampas semula hard drive milik MI6 yang diklasifikasikan sebagai sulit kerana mengandungi nama agen-agen MI6 yang telah diseludup masuk ke dalam persatuan-persatuan jenayah di seluruh dunia
Alamak, lambat lagi punch masuk office


Bond diisytiharkan 'terbunuh ketika bertugas'
Q, genius yang suka tanya soalan yang kurang sesuai
Ketua MI6, M pula telah menjadi sasaran bunuh oleh seseorang yang mengetahui kelemahan dan kekurangan MI6 dari dalam 
Tepi! Saya nak buang air, TERAMAT SANGAT

Dipercayai bahawa kesemua kejadian letupan, pembunuhan agen MI6 di luar negara adalah angka bekas agen MI6
Bond kembali ke MI6 apabila mendapat perkhabaran MI6 diserang dan menawarkan bantuan mencari punca kepada serangan terhadap M dan MI6
Nak pose sebelum menembak musuh

Pencarian Bond membawa beliau kepada Raoul Silva dan akhirnya kepada penangkapan beliau serta penahanan beliau di MI6
Aksi sedikit 'gay' di sini... ooppsss
Adakah Bond telah berjaya menyelesaikan masalah serangan peribadi terhadap M atau ini hanya strategi Raoul untuk mendekati M?

Apa hubungan Raoul dengan M?

Apa maksud SKYFALL?

Penilaian ials terhadap Skyfall :
Plot penceritaan 
: 4.6/5.0. Agak menarik. Permainan watak yang menarik dan pengakhiran yang tidak dijangka. Watak Q diberikan kepada seorang genius muda yang agak berlagak tetapi masih mentah di lapangan. Kenapa saya katakan ? Ini kerana dalam siri ini, hanya ada dua peralatan Bond yang canggih iaitu radio transmitter dan pistol sahaja. Tidak sepertimana siri Bond pada zaman Pierce Brosnan yang banyak peralatan dan kenderaan canggih yang membantu dalam penyelesaian kes Bond. Ada kalanya ia terasa seperti filem aksi yang biasa-biasa sahaja.
Half-expected the car to have machine guns installed and it does!
Penghayatan : 4.7/5.0. Penghayatan watak of course terbaik! Judi Dench! Loveeeeeee her!!!!



Will I watch it again : I will buy its DVD.


Facebook : www.facebook.com/rawlins.ichigo
E-mail : rawlins.una@gmail.com
Mobile : 012-2801977

Trip Oktober 2012 : Langkawi

9:00 AM 0 Comments A+ a-

Indahnya senja dari pesisir pantai Cenang
Tetiba banyak obor-obor, terbantut niat nak berendam
Cantik tak?

Seminggu menghilang dari dunia blogging, membawa hati ke utara tanah air dan terus ke negara jiran

Apa kejadah kau bercuti time orang kerja and sekolah nie?

Uwek!
Bestlah melancong time camni sebab tak ramai orang
Lagipun ada rezki sikit so boleh la nak melancong kan

Ials pergi bercuti ke Langkawi dan Koh Lipe, Thailand last week
Pergi bersama rakan-rakan ials yakni Zahari, Jae, Hasnan dan Raz
First time spent vacation ngan diorang

Terbaik!
Tak sabar plak nak merancang untuk Pesta Songkran next year!

Bila melawat lokasi seperti pantai dan pulau nie, terasa diri ini kecil
Indahnya dunia ciptaan Allah swt

After seminggu menghilang, lain sungguh perasaan bila masuk kerja
Syukur bila balik bercuti, otak tenang, kesihatan elok, rasa cam bersemangat gila nak kerja
*mampooo ayat gitew*

Sepanjang di Langkawi, kami semua berpakat la nak melawat Makam Mahsuri, Nusantara Maju (yang buat minyak gamat tu), The Datai (sampai sesat), Beras Terbakar dan Tanjung Rhu

Sewa kereta then drive satu pulau
Bahagia!!!!!
Kawan ials confused "Mana berasnya?"
Sorang lagi jawab "Of course dah terbiodegradasi"
Semua jakun masuk sini hahahahha
Boleh meneruskan minat yang sentiasa terganggu apabila di KL
Saya lebih suka mengambil gambar daripada diambil gambar, percayalah!
Next entry pasal Koh Lipe plak
Nantikan pix porn yang akan ials pamerkan...
Hahahaha

p/s : Merancang nak bawa family ials dan family si dia plak ke sini nanti...tak sabar you!

RAWLINS
Facebook : www.facebook.com/rawlins.ichigo
E-mail : rawlins.una@gmail.com
Mobile : 012-2801977

Panduan Solat Sunat Aidil Aadha

9:00 AM 0 Comments A+ a-

Meminjam dari Harrazdani


Pada 26 OKT 2012 ini umat islam akan merayakan hari raya aidil adha atau lebih sinonim di negara kita hari raya korban. 

Kengkadang ada yang terlupa kan cara solatnya
Sekadar mengingatkan
Semoga kita semua akan sentiasa diberkati dan manfaatkan kesempatan yang masih ada untuk meraikan hari raya aidil adha ini dengan penuh ketakwaan. 

Panduan Solat Sunat Aidiladha
Takbiratul ihram /Niat solat:

اصَلِّي سُنَّة عيد الأضحي رَكعَتَينِ للهِ تَعَالَي
” Sahaja aku solat sunat Aidil Adha dua rakaat kerana Allah Taala” (untuk solat seorang diri).

اصَلِّي سُنَّة عيد الأضحي رَكعَتَينِ مأموما للهِ تَعَالَي
” Sahaja aku solat sunat Aidil Adha dua rakaat makmum kerana Allah Taala” (jika ikut imam – menjadi makmum).

اصَلِّي سُنَّة عيد الأضحي رَكعَتَينِ اماما ِللهِ تَعَالَي
” Sahaja aku solat sunat Aidil Adha dua rakaat jadi imam kerana Allah Taala” (jika jadi imam).
-
Membaca doa iftitah.
-
Kemudian takbir 7 kali yang diselangselikan dengan tasbih sebanyak 6 kali.

Membaca fatihah dan surah al Akla.
Rukuk dan sujud seperti biasa.
Iktidal dan berdiri betul ( rakaat kedua ) takbir 5 kali yang diselang-selikan dengan tasbih 4 kali.
Membaca fatihah dan surah al Ghasyiyah.
Rukuk, sujud dan membaca tahiyat akhir seperti biasa.
Memberi salam.
Disunatkan takbir dan doa,
Membaca dua Khutbah. (sekiranya bersolat secara berjemaah)


RAWLINS
Facebook : www.facebook.com/rawlins.ichigo
E-mail : rawlins.una@gmail.com
Mobile : 012-2801977

Niat Puasa Hari Arafah dan Fadhilatnya

9:00 AM 0 Comments A+ a-

Suasana ketika para jemaah Haji mengerjakan Haji Wukuf Di Arafah
Meminjam dari Gerbang Maya Melankolia Segar

Buat rakan-rakan yang wajib dan boleh berpuasa,
Beruntunglah kamu semua kerana besar pahalanya berpuasa pada Hari Arafah 9 Zulhijjah

Disunatkan berpuasa kepada orang yang tidak melakukan ibadah haji. 



Niat Puasa Hari Arafah: "Sahaja aku berpuasa sunat Hari Arafah 9 Zulhijjah kerana Allah Taala."

Sabda Rasulullah s.a.w :
صَوْمُ يَوْمِ عَرَفَةَ يُكَفِّرُ سَنَتَيْنِ مَاضِيَةً وَمُسْتَقْبَلَةً وَصَوْمُ عَاشُوْرَاَء يُكَفِّرُ سَنَةً مَاضِيَةً
Puasa hari Arafah menebus dosa setahun yang lalu dan setahun yang akan datang dan puasa Asyura (10 Muharram) menebus dosa setahun yang telah lewat. (HR Ahmad, Muslim dan Abu Daud dari Abi Qotadah)


RAWLINS
Facebook : www.facebook.com/rawlins.ichigo
E-mail : rawlins.una@gmail.com
Mobile : 012-2801977

Kanser Payudara : Simptom & Pengesanan

9:00 AM 2 Comments A+ a-


Entah mengapa minggu ini saya berasa terpanggil untuk berkongsi sedikit info berkenaan kanser payudara dengan semua
Maybe sebab minggu nie ada berkaitan dengan kesedaran kanser payudara

Mungkin juga kerana sebenarnya penyakit ini berupaya untuk dielakkan sekiranya ada kesedaran yang lebih mendalam dan meluas serta tidak melambatkan mendapatkan pemeriksaan di kalangan rakan-rakan wanita.
Source : Breast Cancer
Gejala utama yang dialami oleh pesakit kanser payudara adalah kehadiran ketumbuhan, pengeluaran cecair lelehan daripada puting dan sakit atau ketidakselesaan pada sekitar payudara

  • Ketumbuhan yang terjadi pada pesakit adalah perubahan utama yang dialami
  • Ketumbuhan ini biasanya tidak sakit dan terdapat pada sebelah payudara. Ia keras dan pejal serta memiliki tepian yang tidak licin
  • Lelehan yang keluar daripada puting ada kala mengandungi darah dan berair
  • Lelehan ini terjadi secara tiba-tiba dan tanpa rangsangan
  • Apabila kanser telah merebak dan memasuki peringkat bahaya, payudara dan puting akan mengalami perubahan bentuk iaitu lekuk pada kulit dan teksturnya kelihatan malah dirasai seperti kulit oren. Bentuk dan saiz payudara juga akan berubah
  • Dianggarkan jika kanser payudara berukuran 1.6cm, ia mungkin sudah berada di dalam payudara selama sekurang-kurangnya dua tahun
  • Waktu ini, sel kanser mungkin telah merebak ke dalam saluran darah ataupun sistem limfatik dan seterusnya merebak ke seluruh badan
  • Walaupun ketumbuhan tertumpu pada payudara sahaja, dianggarkan bahawa 35% darinya mungkin sudah merebak atau mengalami metastasis
Sumber : Self Exam

Sepertimana pada rajah di atas, individu boleh melakukan sendiri ujian untuk mengesan ketumbuhan atau kelainan pada payudara

Berdiri di hadapan cermin
  • Dengan mengangkat kedua-dua tangan ke atas kepala, pusing perlahan-lahan dari sisi kanan ke sisi kiri
  • Cekak pinggang anda, tekan turun perlahan-lahan ke bawah untuk menegangkan otot dada dan menolak payudara anda ke hadapan. Perhatikan dengan teliti sebarang perubahan saiz, bentuk dan kontur setiap payudara. Lihat jika ada kedutan, lekukan atau puting tersorot ke dalam
  • Dengan perlahan-lahan, picit kedua-dua puting dan perhatikan jika terdapat lelehan keluar. Periksa sama ada lelehan tersebut kelihatan jernih atau mengandungi darah
Berbaring
  • Untuk memeriksa payudara sebelah kanan, letakkan bantal di bawah bahu kanan dan tangan tangan diletakkan di belakang kepala
  • Tekan jari anda mendatar dan bergerak perlahan-lahan dalam bentuk bulatan kecil, bermula dari bahagian pangkal payudara
  • Selepas satu pusingan, bergerak 1 inci (2.5cm) ke arah puting. Lakukan putaran untuk memeriksa setiap bahagian payudara termasuk puting
  • Ulagi kaedah yang sama pada payudara sebeah kiri dengan meletakkan bantal di bawah bahu kiri dan tangan kiri diletakkan di belakang kepala

PENTING


Dapatkan nasihat Doktor jika anda dapati :


  • Sebarang gumpalan.
  • Sebarang perubahan pada gumpalan yang timbul.
  • Sebarang perubahan pada tekstur kulit, lekuk, bengkak atau kedutan pada kulit.
  • Puting tersorot ke dalam.
  • Terasa sakit pada payudara.

ATAU
Premium Beautiful Corset mampu membuat pengesanan awal di samping pemeriksaan sendiri yang diamalkan.

Fungsi Far Infrared Rays (FIR) di dalam Premium Beautiful Corsemembantu meningkatkan pengedaran darah secara mikro dan juga mengurangkan radang dan kesakitan pada otot dan sendi. FIR juga mampu meningkatkan kadar regenerasi dan kesembuhan pada tisu.


Dengan penggunaan Premium Beautiful Corset secara berdisiplin, yakni 8 jam sehari, anda dapat mengurangkan risiko daripada terjadinya perubahan pada sel normal payudara yang boleh mengundang kepada perebakan sel abnormal tersebut kepada tisu dan bahagian lain yang berdekatan seperti kelenjar atau lobul, pembuluh darah, salur limfa dan nodus limfa. Pengumpulan sel abnormal ini boleh menyebabkan tumor atau kanser.



Bertindak bijak sekarang dengan membeli Premium Beautiful Corset anda dengan kadar segera untuk langkah mencegah.

RAWLINS
Facebook : www.facebook.com/rawlins.ichigo
E-mail : rawlins.una@gmail.com
Mobile : 012-2801977

Kanser Payudara dan Risiko

9:00 AM 1 Comments A+ a-

Ish
Ngerinya gambar nie
Sebenarnya dah penat cari gambar pasal kanser payudaya yang kurang 'graphic' tapi kesemuanya serupa
NGERI dan MENAKUTKAN

Kenapa ngeri dan menakutkan?
Ini kerana kanser payudara bukan hanya terjadi pada wanita sahaja, lelaki pun tidak terkecuali daripada menjadi mangsa

Jika dulu, anggapan umum bahawa kanser payudara hanya menyerang wanita berusia atau lebih tepat, selepas menopous.

Tetapi menurut Dr. Muhammad Daniel, Pakar Bedah Pusat Perubatan Tropicana (Metro Ahad, 14 Oktober 2012), perubahan gaya hidup masa kini menyebabkan tiada yang mustahil.

Sejarah keluarga hanya memainkan 10% daripada risiko menghidap kanser payudara pada individu. 
  • Usia
    • Pesakit yang lebih berusia memiliki risiko yang lebih tinggi
    • Satu dari 500 wanita lingkungan umur 30-an mempunyai kebarangkalian lebih tinggi mengdapat kanser payudara
  • Sejarah keluarga
    • Terdapat beberapa bukti yang menunjukkan bahawa penyakit ini boleh diwarisi tetapi perana genetik di dalam hal ini masih belum difahami sepenuhnya
    • Wanita yang mempunyai ibu, anak perempuan, kakak atau adik yang menghidap kanser payudara mempunyai risiko lebih tinggi untuk mendapat kanser payudara
  • Sejarah menghidap kanser
    • Pernah menghidap kanser payudara atau kanser ovari kerana sel kanser akan merebak ke lain-lain bahagian badan apabila telah mencapai tahap metastasis
  • Sejarah haid
    • Perempuan yang datang haid lebih awal dan lewat putus mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mendapat penyakit ini
    • Ia terbukti bahawa wanita yang melalui tempoh haid melebihi 40 tahun mempunyai dua kali ganda risiko untuk mendapat kanser ini berbanding mereka yang melalui had untuk tempoh yang singkat
  • Sejarah kelahiran
    • Wanita yang tidak memiliki anak atau melahirkan anak pertamanya pada usia yang lanjut memiliki risiko yang lebih tinggi untuk mendapat penyakit ini
  • Ekstrogen eksogenus
    • Wanita yang pernah mengambil estrogen dalam bentuk pil perancang ataupun terapi penggantian hormon estrogen berisiko tinggi mendapat kanser payudara
  • Alkohol
    • Terdapat kajian yang menunjukkan bahawa ada kaitan antara pengambilan alkohol dengan risiko pembentukan kanser payudara
Fakta Yang Menakutkan 
Dianggarkan jika kanser payudara berukuran 1.6 cm, ia mungkin telah berada di dalam payudara selama sekurang-kurangnya dua tahun. Dalam tempoh ini, sel kanser mungkin telah masuk ke dalam saluran darah atau sistem limfatik dan seterusnya merebak ke seluruh badan

Walaupun ketumbuhan kanser tertumpu pada payudara sahaja, dianggarkan lebih 35% daripada sel kanser mungkin sudah merebak atau mengalami metastasis. Kalau dah metastasis, memang susah nak rawat la kan.

Tapi jangan takut OK. 
Ada cara pencegahannya!

Korset serba boleh, PREMIUM BEAUTIFUL CORSET

Fungsi Far Infrared Rays (FIR) di dalam Premium Beautiful Corset membantu meningkatkan pengedaran darah secara mikro dan juga mengurangkan radang dan kesakitan pada otot dan sendi. FIR juga mampu meningkatkan kadar regenerasi dan kesembuhan pada tisu.


Dengan penggunaan Premium Beautiful Corset secara berdisiplin, yakni 8 jam sehari, anda dapat mengurangkan risiko daripada terjadinya perubahan pada sel normal payudara yang boleh mengundang kepada perebakan sel abnormal tersebut kepada tisu dan bahagian lain yang berdekatan seperti kelenjar atau lobul, pembuluh darah, salur limfa dan nodus limfa. Pengumpulan sel abnormal ini boleh menyebabkan tumor atau kanser.



Bertindak bijak sekarang dengan membeli Premium Beautiful Corset anda dengan kadar segera untuk langkah mencegah.

RAWLINS 
Facebook : www.facebook.com/rawlins.ichigo
E-mail : rawlins.una@gmail.com
Mobile : 012-2801977

Whatchuwant, UGet

10:15 AM 0 Comments A+ a-


Meletup tak iklan dia?
Pick A Pack, Pick A Price!
Sapa yang taknak join memang dah cukup kaya la kot
Mana taknya, setiap langganan, pada mana-mana pek, melayakkan uals dapat hadiah dan juga harga langganan yang istimewa!

Thanks to Xpax sebab sudi bagi ials mewar-warkan kelebihan ini
Kalau ikutkan, nak je simpan untuk diri sendiri tapi sebab orang dah amanahkan, kita share ok


Ini adalah Whatchuwant terbaru, kira new season dia la kan
Kali ini didatangkan dengan lebih penjimatan ketika melayari internet, berbalas mesej, berbual di talian dan segala macam keseronokan yang lain
Dah la banyak hadiah, SETIAP HARI !!!!
Di antaranya Nikon Coolpix Waterproof AW100Samsung Galaxy Tab 2 7.0”Pioneer Blu-Ray Front Surround System, Samsung 40’” Full HD LED TV dan Samsung Galaxy SIII
Sila pilih mana suka!
Camne cara nak dapatkan hadiah-hadiah menarik nie?

Senang jer!

Ikuti langkah-langkah nie ye



Langkah 1: Dial *128# untuk mengakses menu Whatchuwant 

Langkah 2: Pilih Whatchuwant Pack untuk mendapat tawaran istimewa. Pilih 1 dan Send.

Senang kan?

Kalau cam ials, mesti pilih Talk n Text Pack
Sebab banyak call mak kat Sarawak
Pastu rajin plak mesej kengkawan

Pasti lebih mnjimatkan 
Pastu dapat hadiah menarik plak tu

Selesai dah pilihan Whatchuwant
Tunggu dapat hadiah je
STOP! BELUM SELESAI LAGI
MTV Pimp My Ride akan menjelajah Malaysia dan individu yang bertuah akan mendapat perkhidmatan untuk mengubahsuai kenderaan beliau, PERCUMA
*Takkan la uals tak pernah tengok Pimp My Ride kat MTV kan*

Sepanjang promosi Whatchuwant, khas untuk pengguna Xpax, akan ada satu siri kejutan yang akan dilakukan apabila uals semua memilih pek Whatchuwant uals. Jika uals terpilih, uals akan tersenarai dalam senarai individu yang bakal menerima ubahsuai percuma, jika berjaya terpilih. Jika uals terpilih, uals juga akan menjadi TV star sebab menjadi individu pertama di Asia yang mendapat sentuhan MTV Pimp My Ride.

Tak PITAM uals kalau berjaya jadi MTV superstar uals!

Nie contoh kereta yang ials pimped sendiri
*Sapa gelak, ials lempang tau*
Ok tak?
Jangan gelak please

Ials pun nak juga terpilih untuk mendapatkan khidmat MTV Pimp My Ride nie

Memperkenalkan, Exotica!
*Kereta ials ada nama, nama dia Ms Exotica*
Exotica baru berusia sebulan sebenarnya
So, dia nie seperti kanvas putih, belum ada apa-apa ubahsuai langsung
Memandangkan Exotica nie berasal dari keluarga Proton Exora, so, apa sahaja ubahsuai pada badannya memang sangat menarik kerana luas permukaan yang besar untuk dihias
Tambah apa sahaja, letak apa sahaja, MEMANG SESUAI


So, jika ials terpilih untuk mendapat sentuhan MTV Pimp My Ride, berikut adalah senarai yang ials nak pada Exotica ials
  • Sport rim yang cantik, OZ Racing ke, Enkei ke, Black Racing ke...
  • Leather seat yang empuk dan rich untuk keselesaan pemanduan
  • TV pada headrest, all 4 seaters untuk hiburan maksima
  • Anti-theft, temper-proof dan Eco-friendly tint pada semua tingkap untuk privacy kot?

  • Automatic door seperti pintu Alphard kan... menarik gak
  • Mural/ art pada badan Exotica untuk kelainan

Memang best kalau jadi kenyataan!

Thanks Xpax Whatchuwant


RAWLINS
Facebook : www.facebook.com/rawlins.ichigo
E-mail : rawlins.una@gmail.com
Mobile : 012-2801977

Kanser Payudara : Usia Bukan Penghalang

9:00 AM 0 Comments A+ a-


Metro Ahad bertarikh 14 Oktober 2012  di segmen Sihat memaparkan satu tajuk yang menyentap rasa.
"Peragut Nyawa Tak Kenal Usia"
Siapa peragut nyawa?
Itulah Kanser Payudara
Mesti ramai yang mengatakan "Aku muda lagi, tak perlu risau akan kanser ini."
ANDA SILAP!

Berdasarkan artikel ini, penyakit Kanser Payudara juga boleh menyerang golongan remaja seawal 15 tahun.
Dianggarkan setiap 12 minit, ada wanita yang meninggal dunia akibat penyakit ini.
Perubahan gaya hidup masa kini membuatkan tiada yang mustahil. 
Sebenarnya setiap wanita mempunyai risiko diserang kanser payudara tanpa mengenal usia.

Wajar diketahui umum bahawa sejarah keluarga hanya menyumbang 10% terhadap risiko mengidap penyakit ini.

Faktor-faktor lain adalah seperti :

  • Keadaan persekitaran
  • Gaya hidup
  • Lambat membuat pemeriksaan dan rawatan

Jika dinilai daripada pernyataan di atas, penyakit merbahaya ini dapat dihindarkan atau setidak-tidaknya mengurangkan risiko dengan menjalani cara hidup yang sihat.

Ini kerana, kos rawatan untuk penyakit ini adalah SANGAT MAHAL dan tidak semua orang mampu untuk melakukannya

Umum mengetahui bahawa fungsi Far-Infra Rays (FIR) di dalam Premium Beautiful Corset mampu membantu meningkatkan pengedaran darah secara mikro dan juga mengurangkan radang dan kesakitan pada otot dan sendi. FIR juga mampu meningkatkan kadar regenerasi dan kesembuhan pada tisu.


Dengan penggunaan Premium Beautiful Corset secara berdisiplin, yakni 8 jam sehari, anda dapat mengurangkan risiko daripada terjadinya perubahan pada sel normal payudara yang boleh mengundang kepada perebakan sel abnormal tersebut kepada tisu dan bahagian lain yang berdekatan seperti kelenjar atau lobul, pembuluh darah, salur limfa dan nodus limfa. Pengumpulan sel abnormal ini boleh menyebabkan tumor atau kanser.

So, wanita kesayangan hamba sekalian, mana satu pilihan anda?

Melabur untuk membeli Premium Beautiful Corset dan mengelakkan pengumpulan sel abnormal pada bahagian badan anda?
@
Menghabiskan simpanan seumur hidup anda untuk mendapatkan rawatan bagi merawati kanser payudara?

Hubungi saya untuk mendapatkan Premium Beautiful Corset anda sekarang, berserta free trial and sharing.

RAWLINS
Facebook : www.facebook.com/rawlins.ichigo
E-mail : rawlins.una@gmail.com
Mobile : 012-2801977

Judge Dredd : The Review

9:00 AM 0 Comments A+ a-

Mana-mana yang membesar pada tahun 1980an mesti pernah menonton cerita Judge Dredd
Back then, I was not so privileged dan tidak dapat menonton Judge Dredd
But what I know is, Arnold was the hero of the movie

So, bila Judge Dredd ditayangkan as a remake pada 2012, ials pun try nak tengok la kan, what the fuss was all about

Sinopsis
Seluruh dunia menjadi satu planet yang tercemar dan digelar The Cursed Earth. Amerika pula dikenali sebagai Mega City One, menempatkan hampir kesemua penduduk Bumi. Kadar jenayah adalah sangat tinggi dan golongan Judge adalah paling berkuasa dalam menegakkan keadilan.
Judge Dredd adalah seorang Judge yang dikenali kerana track-record beliau yang sangat menakjubkan dalam membanteras jenayah.

Suatu hari, beliau telah ditugaskan untuk melatih dan menilai, Cassandra Anderson, Judge baru yang mempunyai kuasa psikik yang sangat menakjubkan. Kebanyakan penduduk Bumi yang dilahirkan di luar benteng Mega City One akan mempunyai kuasa psikik kerana mutasi genetik.
Slo-Mo adalah sejenis dadah yang terbaru di pasaran yang menjadikan penggunanya merasakan bahawa masa bergerak dengan sangat perlahan dan seluruh dunia di dalam warna-warni yang mengasyikkan. MaMa adalah seorang pengedar dadah yang kini menguasai hampir keseluruhan pasaran dadah di Mega One City dan menjadikan Peach Trees, sebuah kediaman beraras tinggi, setinggi 200 tingkat sebagai pusat perniagaan beliau.

Pada hari pertama latihan, Judge Dredd telah membawa Judge Anderson ke Peach Tree untuk menyiasat kes kematian tiga orang penjenayah. Penyiasatan kes homisid ini telah membawa kepada satu faktu baru bahawa MaMa telah menjadikan Peach Tree sebagai pusat pengedaran Slo-Mo dan juga pusat pemerintahan beliau. 
Dengan penangkapan Kay, seorang ahli kanan di bawah kumpulan MaMa, kedua-dua Judge menyedari bahawa Peach Tree juga merupakan makmal penghasilan Slo-Mo. Berazam untuk memusnahkan makmal tersebut dan juga kumpulan MaMa, Judge Dredd dan Judge Anderson berusaha menjejak dan mematahkan pemerintahan MaMa.

Di sini berlaku banyak aksi tembak-menembak, to the extreme dan banyak aksi pecah kepala, perut terburai, darah memancut di merata tempat.
Beware kalau membawa anak kecil yang mudah terpengaruh.
Penggunaan bahasa yang kurang sesuai juga berleluasa di sepanjang movie ini.
Memandangkan MaMa telah menguasai hampir keseluruhan pasaran dadah di Mega City One, maka kumpulan MaMa mempunyai ramai pengikut dan apabila MaMa menawarkan ganjaran yang besar untuk membunuh kedua-dua Judge tersebut, hampir keseluruhan penduduk Peach Trees terlibat dalam misi memburu dan membunuh keduanya.
Bagaimana Judge Dredd dan Judge Anderson menyelesaikan misi mereka untuk mematahkan penguasaan MaMa?
Adakah mereka akan berjaya?
Adakah MaMa akan berjaya membunuh kedua-dua Judge ini dan meneruskan penguasaannya?

That's for me to know and for you to find out!

Penilaian ials terhadap Juge Dredd :
Plot penceritaan : 4.7/5.0. Jalan cerita yang menarik dan tidak membosankan. Ada watak yang tidak dijangka akan muncul dan ada kesudahan yang tidak terduga akan terjadi di sepanjang movie ini. Selitan aksi dan lawak di sana sini menyebabkan jalan penceritaan yang tidak mendatar dan menarik perhatian.

Penghayatan : 4.7/5.0. Penghayatan watak yang menjadi oleh kesemua watak. No complain here!

Will I watch it again : I will buy its DVD.


CONTACT ME TO ADD YOUR MONTHLY INCOME
RAWLINS
Facebook : www.facebook.com/rawlins.ichigo
E-mail : rawlins.una@gmail.com
Mobile : 012-2801977


Click Me To Visit Bargain Shoppe