Manusia dan Masa

9:02 AM

Terdapat 3 jenis manusia dan masa yang ada di muka bumi ini
Ini ilmu yang diperolehi daripada majlis perkongsian ilmu Sabtu lepas
Just nak sharing-sharing dengan kengkawan semua

1) Banyak masa tetapi kurang kewangan

Golongan yang satu ini, sentiasa mencari alasan untuk tidak berusaha dalam meningkatkan taraf hidup sendiri
So, dia orang memang banyak masa untuk diri sendiri dan keluarga
Tetapi apakah bahagia kehidupan famili dia kalau sentiasa kekurangan kewangan untuk menyokong kehidupan keluarga

2) Stabil kewangan tetapi kurang masa


Yang nie plak kita kata dia workaholic
Kerja nak cari pendapatan sampai takde masa untuk diri sendiri dan keluarga
Yang ini pun tak tau le keluarga dia bahagia ke tak sebab tak nampak muka dia
Keluar rumah pagi dan balik pun menjelang pagi gak
Entah-entah anak-anak pun dah tak berapa ingat dah rupa dia bila berjumpa kelak sebab jarang jumpa

3) Mempunyai masa dan kewangan yang banyak

Yang ini adalah yang paling ideal
Masa banyak untuk famili
Kewangan pun stabil untuk kita belanjakan pada famili kita
Semua keperluan famili dapat disediakan
Nak holiday ke Europe atau ke mana sahaja dengan famili pun boleh
Makan apa sahaja pun boleh, even the BEST BURGER IN TOWN
Anak-anak pun kenal mana satu emak mana satu ayah kan
Mungkin pada awalnya kita akan menghadapi kesukaran untuk menyeimbangkan masa dan keluarga
Tapi
kejayaan mana yang tidak menagih sedikit pengorbanan
tapi jangan terlalu mengejar kebendaan sehingga mengorbankan kehidupan berkeluarga plak kan...

So, anda berada di golongan yang mana satu?
Asalnya saya adalah dalam golongan ke-2
Kini, setelah membuat sedikit pengorbanan, saya semakin menghampiri ke-3
Lega!
Boleh spend masa dan wang untuk keluarga tanpa ada rasa bersalah atau risau

ANDA BILA LAGI?


Contact me via Facebook (www.facebook.com/rawlins.ichigo) or via e-mail (loving.hate78@gmail.com) to jump start your steps towards realization of your Beautiful Dreams

You Might Also Like

4 GLAM People

  1. salam ,
    wahh..nice ...
    ingin menjadi golongan yang ketiga ~
    tapi baru sampai tahap ke 2...huuuhuu
    hidup student ..busybusy ..hehe


    nice...
    jom singgah :)

    ReplyDelete
  2. wanabee : nak jadi no 3? Jum add saya kat FB nanti kita story...student pun boleh dapat no 3 kalau nak...semua bermula dari Langkah Pertama kan?

    ReplyDelete
  3. terbaekk...saya juga mau followwww

    ReplyDelete
  4. jae hashim : Silakan...saya amat alu-alukan...

    ReplyDelete

Thanks for the GLAM write-ups


Click Me To Visit Bargain Shoppe

GLAM Comments

Top GLAM Friends

GLAM Tweet

Subscribe