Sesuci
Di hening subuh sunyi
Sesuci
Terdengar nurani
Sesuci
Salam untuk Ilahi
Bagaikan memanggil insafi pada diri

Lebaran
Terasa kesayuan
Lebaran
Takbir bersahutan
Lebaran
Memuji keagungan
Bergema suara syukuri nikmat Tuhan

Hiasi diri indah
Riangkan hati gundah
Bersihkan jiwa
Sesuci lebaran
Agar sempurna amalan
Berdoalah insan
Di pagi raya
Moga-moga terampun dosa
Pohonlah ampun maaf
Kepada ibu bapa
Sahabat dan sanak saudara
Sama-sama kita gembira
Bermesra tua muda
Bantulah miskin hina
Menyambut hari mulia
Sama-sama kita gembira

Kasut? Checked!
Baju raya? Checked! *walau baju tahun lepas je*
Cermin mata ? Of kos checked!
Biskut and kek raya yang tiga biji tuh? Wajib checked!
Seluar kecik dan persalinan? *giler kalau x check yang nie kan*
Charger enpon? Checked!
Macbook? Checked!
Ubat-ubatan untuk kekal awet muda? Checked *nak mampus x bawa ubat?*
Servis keta? Done on Friday!
Tukar duit raya? Dah tukar kat autopay machine Pavillion. Bley? Sebab bayar parking pakai RM50

Yes! Boleh gerak balik kampung!











Sampai Kampung....
KASUT tinggal!!!
Demmm!
Kena cari kasut lagi!!!!
Mode: sedey mengenangkankan kasut dan duit yang bakal ilang lagi melainkan aku nak beraya pakai capal je
Yeay!
Ingat tak lagi Contest Raya Datang Lagi oleh TelagaPutihWorks?
Ials join and hantar kad ke situ
Dah dapat result dah
Ials tersenarai dalam top 21
Wow! Terasa cam So You Think You Can Dance plak kan
Besh! Besh!
Thanks a lot ye TelagaPutihWorks
Meh la jenguk Entri Atas 21 nie
Sekali lagi terima kasih ye

Selamat hari raya aidilfitri
Maaf zahir dan batin
Hye all
Ials baru sampai di Penang
Maknanya tahun nie ials beraya di sini
Uals dah balik kampung ke?
Tadi on the way ke sini jalan tak jam pun
Cuma ada beberapa kali kenderaan jadi perlahan je bergerak
Ingatkan ada jalan ditutup ke ada construction ke
Rupa-rupanya sebab ada pondok comel polis di tepi jalan
So semua bawa slow...
Apakah?

Ada beberapa peel pemandu hari ini yang boleh menyebabkan ials memaki sampai kering pahala iaitu :
1) Bawa slow di lane laju ... Sabar sikit la kot
2) Suka nak cucuk orang dan siap beam2 lampu sebab nak laju walhal ials dah bawa 110km/j dan di depan memang dah ada kereta yang berbaris kot...ko nak cepat ko buat highway sendiri la kan
3) Yang jenis tak sabar dan bawa susup kiri dan kanan ikut suka dia...yang ini memang makan berbakul-bakul makian la

Sabar je la
Kalau tak sabar ada juga dorang nie jadi penyumbang kepada penambahan statistik Ops Sikap

Semua insan sedang gembira
Di hari ini sayang
Hari yang mulia
Marilah bersama berhari raya
Hilangkan duka

Lupakan saja kisah yang lalu
Gantikan cerita baru
Agar hatimu waspada selalu
Jangan kau kesalkan
Jangan engkau tangiskan

Pada mereka yang tak mengerti
Menuduh dirimu
Dijurang kesalahan saja
Ku tak sampai hati
Biarkan engkau sendiri

Tetapi diriku dan juga temanmu
Yang tahu kisah derita
Dan luka di dada hanya kuharapkan
Kau harus bersabar 
Dan bertenang selalu

Tetiba je aku teringat lagu nie...
Nyanyian oleh Sanisah Huri dan dinyanyikan semula oleh Anuar Zain
Selamat Hari Raya
Maaf Zahir dan Batin

Source : Nuffnang


One year ago, a few of our bloggers took on the challenge of raising funds to help fulfill the wishes of several individuals in need. With an unexpected surge of support from the public behind them, they went above and beyond to make the dreams of the people in need come true. We’re talking, of course, about the TLC Promise Me campaign, which you can read about at this link and this link!
Before we continue, perhaps a short introduction to the Truly Loving Company? The Truly Loving Company produces personal and household products including bath & body products, kitchen cleaners, floor cleaners, and bathroom cleaners, which you can find in most major supermarkets and grocery stores. When you buy TLC products, you’re actually contributing to charity because 100% of the company’s dividends are split between 5 charity partners they are affiliated with.
After the resounding success of last year’s campaign, TLC is back with the Season 2 of thePromise Me campaign! This year, the Promise Me campaign brings together 12 corporations and institutions to fulfill 12 golden wishes from charity organizations, and we’re proud to announce that we are one of the organizations on board for this cause :) Our pledge – to raise funds andhelp Rumah Aman replace their 15 year-old electricity wiring and lightning breaker system.
Rumah Aman is an orphanage located in Shah Alam, with complete facilities to care for poor boys who are orphaned or from needy families. The home began operations in 2005, and currently houses 30 boys of various ages. There, the children are provided with education, clothing, food and shelter. Their mission is simple – to give the best to the children, like other parents would for their children.
We paid a visit to Rumah Aman some time ago to hang out with the boys there, and it was great to see how happy the boys there were!
Meet little Amri, on the left. Amri suffers from a learning disability, but is an endless bundle of energy, happily chatting with us and curiously peering at our gadgets. He dreams of being a football player on the national team one day, and we have no doubt that Rumah Aman will give him everything he needs to achieve that :)
We were also pleasantly surprised at how well-run the place was! The class rooms and recreation room were well-stocked and neatly organized, and all the boys are taught to make their own beds and clean up after themselves, so it’s no wonder the entire home was spotless.
It was obvious that Rumah Aman takes a well-rounded education for the boys very seriously, through the notice boards proudly displaying the boys’ achievements in various extra-curricular activities peppered throughout the home.
One of the things that we found to be the most amazing about Rumah Aman is the fact that it operates solely on donations from the public, in cash or in kind, and also from zakat and liliah. Whenever the home is running low on any supplies, all they have to do is let the public know via this little signboard outside the home, and the public never hesitates to give whatever they can.
Despite their best efforts to maintain the facilities, it is inevitable that things will degrade due to wear and tear, and sadly that is the case with the electrical wiring and lightning breaker system at Rumah Aman. The old wiring means that the home is quite susceptible to power outages during storms, and the lightning has previously caused damage to the property before. Therefore, an upgrade is urgently needed to ensure the comfort of all the children there.
And that’s where all of you come in! The upgrade from the current 2 phase electrical wiring system to a 3 phase one will cost an estimated RM 20,000, and we’ve pledged to raise this amount with the power of the Nuffnang community, and help Rumah Aman get the upgrades it needs. We need all the help we can get to raise the money, so now’s the time to come together and do something great! Here’s how you can help:

1. Donate to the fund

Online: You can make a direct donation to Rumah Aman via online banking to Maybank2U, with the remark: “Nuffnang TLC Promise Me S2”. Donations should be directed to Rumah Aman (Shah Alam), with the account number 562106720433 (Maybank).
- Via Milkadeal: Our sister company Milkadeal has generously offered to join us in fulfilling this pledge, and you can also donate via the deal at this page!
- Via cheque: Cheques can also be issued to Nuffnang Sdn. Bhd. and sent to our KL office at the address below:
12B5 & 12B6, Heritage House
33 Jalan Yap Ah Shak
50300 Kuala Lumpur.

2. Spread the word

- If you’d love to help but don’t have the means, please do blog about this and spread the word – maybe someone else who reads your blog can help! :)
- You can also embed this nifty little badge on your blog using the codes below to show your support for this pledge:

Finally, our other sister company Churp Churp will also be coming on board to help raise funds for this pledge, but that will come at a later date; just keep a close watch on ChurpChurp.com for now!
They say giving is always better than receiving, and the feeling you get from charity donations is well worth the effort, as even a small donation can greatly help them. Every little bit helps so let’s start spreading the love! :)
For more information on the TLC Promise Me Season 2 campaign, log on towww.tlcpromiseme.com.
For more information about Rumah Aman, log on to www.rumahaman.com.

Wow!
Another best move by Nuffnang...
Baik sungguh depa nie...
I LOIKE


Best ok what nuffnang is doing
Long story short...
I just copied the statement from the blog and pasted it here


Blog Day was created with the belief that bloggers should have one day dedicated to getting to know other bloggers from other countries and areas of interest, and Nuffnang is proud to be celebrating the 6th Blog Day on 31st August 2011!
On Blog Day, bloggers will post a recommendation of 6 new blogs, and this way, everyone will find themselves discovering new, previously unknown blogs thanks to the viral effect of social media. Sounds great, doesn’t it?
Here’s how you can be a part of Blog Day 2011:
1. Spot 6 new blogs that interest you the most, preferably blogs which are different from your own culture, point of view and attitude.
2. Share with us why you have recommended those 6 blogs – are they funny? Do they tell unusual stories? Maybe the photos are out of this world?
3. Publish your blog post about your 6 recommendations by 11.59 pm, 31 August 2011.
4. Fill in your details in the form below to submit your entry.

So....Which blog I want to promote here?

1) Blog Serius
This blog always manages to capture my interest with stories that is Seriously Out of This World...new findings..new gossips...new happenings...Wow! Reading the blog make me feel like I'm very smart

2) Cer Citer Cer Citer
This blog belongs to my friend. I love reading the blog coz it tells you her everyday routine in a funny way...

3) A Story Tale
This blog tells you a story of a dancer who is currently under training...I love dancing and the owner was my student before...Love how he grows...

4) Dapur Tanpa Sempadan
This blog helps me a lot in preparing meals. It has recipes that are soooooo easy to  to follow.

5) Fiz Graphic
I like to think that this young dude is a graphic genius. Just go to his tutorial and you will be able to discover new ideas for your blog enhancement.

6) Terbang Tinggi Tinggi
For my daily dose of laughter, I love to visit this blog. He loves to doodle and the entries are funny. At times a  bit 18Sx but hey, I am of legal age.

There you go.
Thank you Nuffnang
MySpace
Yeay yeay!
Cik Tempe nak bagi header ngan doodle free!
Saya suka!
Saya suka!

Terasa cam nak dapat duit raya dan dodol free....
Saya nak!
Saya nak!

Terbaiklah Cik Tempe!
MySpace

Korang nak gak?
Lawat je entri ini di blog Cik Tempe


Apa saya nak ditulis di header?
Thru' My Eyes : My Experiences | My Encounters | My Laughters | My Tears | My Life |

Banyak ke Cik Tempe?

Thanks sangat2 tau!
Selamat Hari Raya....
Pastu saya nak tag insan-insan bertuah ini....
Bila time raya...mesti teringat Arwah Yasmin ngan produksinya...
Seringkali produksi Arwah mengusik jiwa dan selalu memberi kesan di hati
Tahun nie Petronas did it again
Walau sekejap, besar ertinya video ini...

Siannyer....
Nape tak mood plak nie?
Gaduh ke?
Sabar...sabar

Bukanlah....
Takde mood untuk kerja sebenarnya...
Sebab mood raya dah comfortably settled in dah sekarang nie...
Kawan2 opis pun ada yang start bercuti dah...
Lagu Raya plak asyik lah dimainkan....
Mana dengan kek lapis dah dapat *order 3 biji ye*
Biskut2 dan kerepek2 dah sampai *pitam sebab terbeli banyak*
Baju raya? Tahun nie takde kot...sebab takde lagi yang berkenan...

Korang camne?
Ada mood lagi ke kerja ari nie?

Uisshhh...
Tak baik tau takde mood kerja
Kerja biar ikhlas kan...*tu dia...ketam mengajar anak berjalan lurus dah mai*

Apa-apa pun...


Kepada semua rakan dan taulan,
Ampun dipohon ikhlas bersulam,
Terkurang terlebih mohon halalkan,
Terluka jiwa jangan berdiam.

Di pagi syawal doa dipanjat,
Bersama menyambut dihujani rahmat,
Syukur ramadhan kita selamat,
Moga amal kita semua diberkat.

Malas nak citer banyak...
Kang orang kutuk kang kata masuk bakul angkat sendiri...
Saksikan sendiri je boleh?
Kat sini ha...Shibam Jelita
MySpace
Tak baik riak....saya adalah pemalu orangnya....
Yeay!
Saya dapat kad lagi....
Sweet sangat!!!

Ini yang last dah kad rasanya...
Termasuk ini...saya dapat 8 kad raya tahun nie..
Thanks to all yang bagi...
Mana yang sempat saya balas, insyaAllah sampai la dalam tempoh terdekat..
Mana yang tak sempat, sorry...ials busy sket tahun nie.. *bajet artis le kau kan*
Terima kasih di atas ingatan semua...

Lapar dahaga ditahan sepanjang siang
Berakhir sudah kemenangan tiba
Salam lebaran diutus sayang
Jari disusun maaf dipinta
Sekarang nie serba moden dan serba maju kan...
Nak shopping pun dah takyah kuar rumah...order online jer...
Nak bertani pun senang...buka farmville jer...
Semua senang kan...
Tapi human touch dah makin kurang..
Perasan tak?
Kita dah tak berapa nak kenal jiran tetangga...
Itu takpe lagi..
Ada gak yang tak kenal saudara mara...
Kenal pun kat FB jer...

Satu lagi yang ials rasa tradisi yang makin hilang sebab kemajuan adalah menghantar kad semasa perayaan
Sekarang semua wish kat FB ataupun text saja...
Wish kat FB takleh nak gantung-gantung kad kan...
Kalau dulu2 best...boleh gantung sekeliling rumah kad ucapan...
Meriah gitu....

Tapi ials nasib baik sebab ada rerakan yang masih lagi kuat mengamal tradisi sebegini...
Ada yang sanggup antar kad dari Melbourne...walaupun Melbourne tak jual kad raya...
Thanks for the thought and your hard work cari kad yang chumey!
See?
Best kan bila dapat kad..
Thanks to all of you yang bagi kad nie...
Love it so much...
Kad balasan adalah dalam perjalanan...
Yang belum bagi...hik hik hik....sama le kita kan....
Anyway
Thanks again....
Salam lebaran penuh keikhlasan
Tinggal kurang sepuluh hari kita di medan perang kan...
Ramai yang berjaya meneruskan hingga ke titisan terakhir

Yes!
I'm talking about puasa la...
Kan masa nie kita bertarung dengan nafsu, lapar dan dahaga....
Ada yang masih lagi penuh puasa...
Ada yang terpaksa tidak berpuasa (sakit)..
Ada juga yang terpaksa merehatkan diri dari puasa (uzur)...
Tidak kurang juga yang langsung rebah kalah di bulan mulia (yang nie saja cari penyakit tak puasa)

Me and my friends berbuka sekali lagi di Kitchen Village Cyberjaya....
Meletups kot juadah dier...

Ada ostrich goreng
Buttered prawn *yummy*
Tomyam dan thousand island chicken

Burp!!!!
Alhamdullilah..
Uals buka apa today?
Yes!
Weekend ials sentiasa terisi
Spending time with friends is what I love to do most especially during weekend...
Banyak masa...tak terkejar2 kan

So last weekend...
Ials beriya pergi mencari perfume sebab perfume ials dah abis...
Ials nie plak suka pegi time ada promotion la
Ials kenal Aunty Chris yang kerja as perfume promoter yang baik giler ngan ials
Dia suka call and bagitau kalau ada promotion...
Lagi2 kalau dapat bag as the free gifts sebab dia tau ials suka bag...
Hik hik hik
Now she is working kat Lot 10
So ials n frens pun pegi Lot 10 and beli la perfume kegemaran ials...
Jenama? Tommy sajor....
Dapat apa?
Ials siap boleh pilih lagi nak free gifts apa...
Ials amik bag Tommy, pastu dia bagi ials miniature perfume and 4 mini spray...2 dari Loud by Tommy dan 2 dari Sean John aka P. Diddy...
Pastu siap dapat lagi 'baju' handphone...2 hokey!
Hik hik hik..
Tu yang ials suka beli kat Aunty Chris
Taadaaa! Nie le hasil nyer!!!

Pastu ials terperasan sesuatu yang sangat berharga di tangan kawan ials....
Cuba perhatikan betul2 jenama dia....*Pitam*
Nie adalah jenama idaman untuk jam tangan tetapi ials cuma boleh jadi pungguk yang setiasa merindukan bulan ....
*Tak mampu uals*
Tapi ials nak usahakan juga untuk memiliki at least 1 jam jenama nie satu masa kelak....

Nie plak pix masa menunggu my fren wat spec kat Insight kat Pavi...
Saja2 jadi camwhore sebab lama kot dia buat eyes test...
Pas abis menyopping *ada ke ayat nie?* kami bergerak ke Shah Alam untuk iftar di Dataran Shah Alam (kat belakang masjid) beramai-ramai...A tradition that we love to have....
Pastu melayan Uno ngan kengkawan...
Aksi  terbaik adalah
"Apakah warna?...Rahsia!!!"
Pas tu melayan plak tengok Final Destination 5 3D....BEST!!!!
Love all of you!!!
Hello uals..
Saja je nak mencuba buat segmen...
Nie bahana sebab biskut-biskut tempahan telah mula sampai ke tangan la nie sebenarnya...

So..tetiba teringin nak wat segmen...
Memasing ada favourite food/ juadah kegemaran masa Raya kan...
Apa kata kita sharekan kat sini dan kita tengok...
Apakah juadah yang mendahului favourite list rakan-rakan blogger sekalian kan...
Syarat Penyertaan:
  1. Follow me (pada yang sudi la...saya tak paksa).
  2. Buat entri guna tajuk segmen ini dan linkkan ke blog saya.
  3. Buat senarai juadah kegemaran (paling kurang 3 juadah).
  4. Letak banner yang tak seberapa nie dan tinggalkan link entri anda dalam bahagian komen ya.
Tarikh tutup : 25 Ogos 2011

Nanti saya senaraikan juadah kegemaran semua ye...
Thanks pada yang sudi join....

Hye uals...
Nie nak menyibuk lagi nie...

Baju raya berapa pasang tahun nie?
Baju melayu, kebaya, kurung, kebarung, burung, kelawar berapa banyak?

Buat ke beli?

Wahhh!!
Kelas kau Maria......

Tahun nie ials cuba bersederhana jer....
*motifnya sederhana..poket tu je tak mengizinkan*
Ials tak buat apa pun baju tahun nie...
Ials cek balik baju-baju lama ials...
Semuanya elok dan muat lagi
Nak tau ada berapa?
Ials ada 9 helai yang elok dan muat lagi
Dari 9 tu....2 penuh labuci dan manik....3 ada kerawang...
Tak pitam kau dengar baju ials camtu?
Tak berpinau bijik mata melihat baju-baju tu semua?
So...kesudahannya, ials tak buat baju la tahun nie...
Kalau buat pun ala-ala jubah gitu...*faktor usia uals*


So, story me la...
Berapa banyak baju yang dibeli?
Fesyen apa?
Warnanya?
Tudungnya?
Sampinnya?
Songkoknya?
Capalnya?
Kasutnya?

Takpe uals...perancangan kena ada walau ada lagi dua minggu puasa...
Merancang itukan elok....
Yeay!
Nak join!
Sebab join?
1) Nak menambahkan/ mengeratkan silaturrahim ngan fellow bloggers
2) Nak mendapat hadiah yang chumey2 semua

Cara-caranya?

1- Jadi follower blog ini ( optional )
2- Buat satu entry bertajuk " First Giveaway by Amalina Athman"
3- Copy n paste banner di atas ke dalam entry tersebut serta backlink ke entry ini.
4- Masukkan senarai sponsor dibawah ni dalam entry penyertaan anda:

5- Follow blog2 sponsor di atas.
6- Tag beberapa orang blogger( tak wajib )
7- Setelah selesai mengikuti syarat2 di atas, hantarkan penyertaan anda di ruangan komen kat entry ni. Jika hantar di ruangan komen entry yang lain, tidak akan di layan.

Semua dah buat.....harap-harap dapat la kamera lomo tuh...hik hik hik...
Thanks to Amalina and all sponsors....
Photobucket
Seronok kan bila bulan puasa tiba?
Seronok menjelajah bandar, pekan dan desa mencari lauk kegemaran di param-param yang ada
Juga tidak lupa menjelajah masjid untuk bersolat dan berterawih

Best kan?
Bukannya selalu, idok gitu?

Dijadikan cerita la kan...
Pagi tadi ials pergi meeting kat KL nie...
Dekat nak sampai destinasi, ials nampak ada roadblock
Ials tak heran pun sebab ials tak salah apa pun kan
Kebetulan tempat park ke meeting tu terletak sebelum roadblock so ials pun park kereta di situ
Sambil berjalan menuju ke lift tu terdetik hati ials nak check license ials...

HAH!!!!!! MAMPUS!!!!

Mati lah ials balik meeting kalau ada roadblock lagi....Tapi takpe....roadtax ials mati 26 Ogos 2011...

O M A
Tu pun bulan nie gak!!!!!
Aiyoh!!!!
Banyaknya benda nak kena renew nie....




Apalah ertinya bonus yang baru diterima itu?
Tidak boleh untuk ials enjoykan sehabis jiwa....
MySpace

Luckily...
Takde roadblock on the way back to the office
Ials terus pegi post office untuk renew license...
Roadtax plak esok ials uruskan dengan agen...

Ini adalah rupa baru license ials

Hah!
Uals semua dah hidupkan apa yang perlu dihidupkan sebelum balik beraya nie?
Jangan lupa renew roadtax, renew license dan service kereta before balik kampung tau...
Beriya kan...baru dua minggu puasa...
Sekadar mengingat jer...
Oh ye...
Jangan jadikan jalan raya tempat berlumba di musim perayaan ini ok...*ala-ala iklan di TV tu*
Orang nak pergi beraya bukan nak pergi kenduri arwah...
Daaaaaa.....
Tolong!
Tolong!



Tau tak kat mana2 ada sale jual baju newborn boy and 3-year old boy nyer baju yang OK harganya?
Need to tambah koleksi baju anak2 before balik kampung nie...
Tolong bagitau ye sapa-sapa ada idea kat sekitar KL nie...
Thanks a lot for the info semua!!!
Huwaaaa!



















Tak tahan!
Demam!
Sakit telinga!
Batuk!
MySpace