Kopi Menyebabkan Kanser?

9:10 AM 22 Comments A+ a-

Perkongsian dari Dr. Zubaidi di FB peribadi beliau [Dr. Zubaidi] menyebabkan saya ingin berkongsi ilmu ini dengan rakan-rakan.
Min Kaffe, Gila Kopi, Hantu Kopi, Kopi Garam Buluh, kanser payu dara, kanser pangkal rahim, kopi cegah kanser, Rawlins GLAM, Hanis Haizi Protege, mineral coffee,
Ada pendapat yang bercanggah dan skeptikal berkenaan kebaikan kopi ini sebenarnya.
Sebelum ini saya kerap berkongsi di dalam BI dan pembuktian pun dari luar negara, maka mungkin ada yang skeptikal.

Kali ini saya share apa yang Dr. Zubaidi berkenaan mitos ini. Saya petik secara terus daripada perkongsian beliau.

KOPI BOLEH MENYEBABKAN KANSER?
Kopi secara peribadinya tidak menyebabkan kanser. Ia hanya boleh menyebabkan kanser jika diminum terlalu panas. Begitu juga dengan minuman lain. Boleh menyebabkan kanser jika diminum terlalu panas.
Jadi kanser hanya disebabkan cara penyediaannya. Bukan biji kopi itu sendiri.
Malah kopi dikatakan dapat mencegah kanser.
[Fact 1: Coffee Lessen Breast Cancer Risk]
[Fact 2: Better Health With Coffee] 
Pada 2015, World Cancer Research Fund (WCRF) – pertubuhan bukan kerajaan yang menggalakkan penyelidikan tentang kanser memberitahu, kesimpulan dari 6 kajian besar (a meta-analysis), didapati bahawa risiko mendapat kanser hati ( liver cancer) lebih rendah di kalangan peminum kopi.
Pada 2013, satu lagi kaji meta-analisis menunjukkan wanita yang minum kopi sehari secawan dapat mengurangkan risiko mendapat kanser rahim.
Bagaimana kopi menjadi minuman bermanfaat?
Terdapat bukti saintifik bahawa bahan dalam biji kopi yang meningkatkan keupayaan insulin bertindak lebih baik, dan bertindak sebagai anti-keradangan. Ia membantu mengelakkan keradangan yang kronik dalam tubuh yang mungkin menjadi punca yang menyebabkan kanser.
Dalam kajian lain, saintis percaya kopi dapat menghalang kerosakan DNA, melambatkan pertumbuhan kanser dan mempercepatkan sel-sel abnormal agar segera mati sebelum bertukar menjadi kanser.
Min Kaffe, Gila Kopi, Hantu Kopi, Kopi Garam Buluh, kanser payu dara, kanser pangkal rahim, kopi cegah kanser, Rawlins GLAM, Hanis Haizi Protege, mineral coffee,
Jom minum #MinKaffe untuk kesihatan yang optimum.

Rawlins GLAM
012.280.1977

22 GLAM People

Write GLAM People
Friday, 25 August, 2017 delete

Ehehhh!!! Kopi la bagus untuk kesihatan. Asalkan jgn berlebihan. I drink one cup in the morning je.

Reply
avatar
Shafyqah Azry
AUTHOR
Friday, 25 August, 2017 delete

baru tahu kopi boleh cegah kanser huhu sha jarangminum kopi. jarang sangatttt kecuali teringin

Reply
avatar
Fatin Bella
AUTHOR
Friday, 25 August, 2017 delete

Memang elok kalau minum kopi tapi tekak Aten masih tak dapat terima kopi. Hukhuk

Reply
avatar
ai
AUTHOR
Friday, 25 August, 2017 delete

Ai tak boleh minum any caffein. Sakit kepala..

Reply
avatar
suliana yusof
AUTHOR
Friday, 25 August, 2017 delete

Sedqpnya tengok kopi. Bolehdikatakan, hari-hari minum kopi. Hehehe

Reply
avatar
Friday, 25 August, 2017 delete

Fuhhh baca tajuk jadi gelabah jap..risau gak sb akk mmg hantu kopi...hehehe

Reply
avatar
Maha Mahu
AUTHOR
Friday, 25 August, 2017 delete

Nasib tak suka minum kopi awak hehehehe.. tapi ada yang bagus juga kan macam yang awak jual tu..

Reply
avatar
Beto Rahman
AUTHOR
Saturday, 26 August, 2017 delete

kopi sejuk boleh kan? hihi

Reply
avatar
Saturday, 26 August, 2017 delete

Coffee is my drug. Can't live without

Reply
avatar
Saturday, 26 August, 2017 delete

kopi sebabkan kanser?? nahh..tak cayelah...orang italy minum kopi setiap pagi..and they make it as ubat..just that dorang minum tanpa gula...just coffee or coffee with fresh milk..

Reply
avatar
Ummi Zarra
AUTHOR
Saturday, 26 August, 2017 delete

kusss semangat ingatkan mmg betul blh jd kanser. I like coffee tauu.. tq info ye rawlins

Reply
avatar
rubydotmy
AUTHOR
Saturday, 26 August, 2017 delete

sekarang ni banyak makanan dan minuman penyebab kanser. Risau.

Reply
avatar
Emily
AUTHOR
Saturday, 26 August, 2017 delete

Ada yang cakap kopi baik untuk kesihatan. Ada yang kata kopi penyebab kanser. Tak tau la, siapa betul tapi apa-apa pun kena in moderation la.

Reply
avatar
Mek Onie
AUTHOR
Saturday, 26 August, 2017 delete

onie suka kopi, tapi kalau time mengantuk tu memang tak boleh la minum, kang lagi susah nak minum, tapi kopi ais vietnam sedappppppppppppp

Reply
avatar
Amanda Suria
AUTHOR
Saturday, 26 August, 2017 delete

SA suka kopi...seminggu mesti minum 2-3 kali..kalau xde kopi x semangat buat keja..kopi ais vietnam the best so far..SA x rasa kopi penyebab kanser

Reply
avatar
Saturday, 26 August, 2017 delete

Bro kalau minum kopi, akan minum time dia dah sejuk... rasanya semua air bro tgu dia sejuk sikit baru minum...

Reply
avatar
Sharon Lee
AUTHOR
Monday, 28 August, 2017 delete

Wa!! Didn't know coffee have so much impact for cancer! Too bad coffee will cause my heart beats much faster that's why I stop drinking after this.

Reply
avatar
Amelie Yap
AUTHOR
Monday, 28 August, 2017 delete

Omg. Thanks for your sharing. I am really those coffee person who used to drink coffee daily.

Reply
avatar
dr-Life
AUTHOR
Tuesday, 29 August, 2017 delete

yea... agree with you. coffee is actually good if we bever overdose it - Racheal

Reply
avatar
Wendy Pua
AUTHOR
Wednesday, 30 August, 2017 delete

i love coffee.
Call me coffee addicts

Reply
avatar
cc kak fas
AUTHOR
Thursday, 31 August, 2017 delete

Baru tau kopi bole cegah dan sebab kanser tapi klu minum kopi dah sejuk macam tak puas... kopi hitam ke kopi susu... ??

Reply
avatar
Wednesday, 06 September, 2017 delete

Kopi sebenarnya ada banyak kebaikan tapi tak boleh berlebihan juga and tak boleh dengan banyak gula juga.

Reply
avatar

Thanks for the GLAM write-ups


Click Me To Visit Bargain Shoppe