Kopi Menyebabkan Kanser?

9:10 AM

Perkongsian dari Dr. Zubaidi di FB peribadi beliau [Dr. Zubaidi] menyebabkan saya ingin berkongsi ilmu ini dengan rakan-rakan.
Min Kaffe, Gila Kopi, Hantu Kopi, Kopi Garam Buluh, kanser payu dara, kanser pangkal rahim, kopi cegah kanser, Rawlins GLAM, Hanis Haizi Protege, mineral coffee,
Ada pendapat yang bercanggah dan skeptikal berkenaan kebaikan kopi ini sebenarnya.
Sebelum ini saya kerap berkongsi di dalam BI dan pembuktian pun dari luar negara, maka mungkin ada yang skeptikal.

Kali ini saya share apa yang Dr. Zubaidi berkenaan mitos ini. Saya petik secara terus daripada perkongsian beliau.

KOPI BOLEH MENYEBABKAN KANSER?
Kopi secara peribadinya tidak menyebabkan kanser. Ia hanya boleh menyebabkan kanser jika diminum terlalu panas. Begitu juga dengan minuman lain. Boleh menyebabkan kanser jika diminum terlalu panas.
Jadi kanser hanya disebabkan cara penyediaannya. Bukan biji kopi itu sendiri.
Malah kopi dikatakan dapat mencegah kanser.
[Fact 1: Coffee Lessen Breast Cancer Risk]
[Fact 2: Better Health With Coffee] 
Pada 2015, World Cancer Research Fund (WCRF) – pertubuhan bukan kerajaan yang menggalakkan penyelidikan tentang kanser memberitahu, kesimpulan dari 6 kajian besar (a meta-analysis), didapati bahawa risiko mendapat kanser hati ( liver cancer) lebih rendah di kalangan peminum kopi.
Pada 2013, satu lagi kaji meta-analisis menunjukkan wanita yang minum kopi sehari secawan dapat mengurangkan risiko mendapat kanser rahim.
Bagaimana kopi menjadi minuman bermanfaat?
Terdapat bukti saintifik bahawa bahan dalam biji kopi yang meningkatkan keupayaan insulin bertindak lebih baik, dan bertindak sebagai anti-keradangan. Ia membantu mengelakkan keradangan yang kronik dalam tubuh yang mungkin menjadi punca yang menyebabkan kanser.
Dalam kajian lain, saintis percaya kopi dapat menghalang kerosakan DNA, melambatkan pertumbuhan kanser dan mempercepatkan sel-sel abnormal agar segera mati sebelum bertukar menjadi kanser.
Min Kaffe, Gila Kopi, Hantu Kopi, Kopi Garam Buluh, kanser payu dara, kanser pangkal rahim, kopi cegah kanser, Rawlins GLAM, Hanis Haizi Protege, mineral coffee,
Jom minum #MinKaffe untuk kesihatan yang optimum.

Rawlins GLAM
012.280.1977

You Might Also Like

22 GLAM People

  1. Ehehhh!!! Kopi la bagus untuk kesihatan. Asalkan jgn berlebihan. I drink one cup in the morning je.

    ReplyDelete
  2. baru tahu kopi boleh cegah kanser huhu sha jarangminum kopi. jarang sangatttt kecuali teringin

    ReplyDelete
  3. Memang elok kalau minum kopi tapi tekak Aten masih tak dapat terima kopi. Hukhuk

    ReplyDelete
  4. Ai tak boleh minum any caffein. Sakit kepala..

    ReplyDelete
  5. Sedqpnya tengok kopi. Bolehdikatakan, hari-hari minum kopi. Hehehe

    ReplyDelete
  6. Fuhhh baca tajuk jadi gelabah jap..risau gak sb akk mmg hantu kopi...hehehe

    ReplyDelete
  7. Nasib tak suka minum kopi awak hehehehe.. tapi ada yang bagus juga kan macam yang awak jual tu..

    ReplyDelete
  8. Coffee is my drug. Can't live without

    ReplyDelete
  9. kopi sebabkan kanser?? nahh..tak cayelah...orang italy minum kopi setiap pagi..and they make it as ubat..just that dorang minum tanpa gula...just coffee or coffee with fresh milk..

    ReplyDelete
  10. kusss semangat ingatkan mmg betul blh jd kanser. I like coffee tauu.. tq info ye rawlins

    ReplyDelete
  11. sekarang ni banyak makanan dan minuman penyebab kanser. Risau.

    ReplyDelete
  12. Ada yang cakap kopi baik untuk kesihatan. Ada yang kata kopi penyebab kanser. Tak tau la, siapa betul tapi apa-apa pun kena in moderation la.

    ReplyDelete
  13. onie suka kopi, tapi kalau time mengantuk tu memang tak boleh la minum, kang lagi susah nak minum, tapi kopi ais vietnam sedappppppppppppp

    ReplyDelete
  14. SA suka kopi...seminggu mesti minum 2-3 kali..kalau xde kopi x semangat buat keja..kopi ais vietnam the best so far..SA x rasa kopi penyebab kanser

    ReplyDelete
  15. Bro kalau minum kopi, akan minum time dia dah sejuk... rasanya semua air bro tgu dia sejuk sikit baru minum...

    ReplyDelete
  16. Wa!! Didn't know coffee have so much impact for cancer! Too bad coffee will cause my heart beats much faster that's why I stop drinking after this.

    ReplyDelete
  17. Omg. Thanks for your sharing. I am really those coffee person who used to drink coffee daily.

    ReplyDelete
  18. yea... agree with you. coffee is actually good if we bever overdose it - Racheal

    ReplyDelete
  19. i love coffee.
    Call me coffee addicts

    ReplyDelete
  20. Baru tau kopi bole cegah dan sebab kanser tapi klu minum kopi dah sejuk macam tak puas... kopi hitam ke kopi susu... ??

    ReplyDelete
  21. Kopi sebenarnya ada banyak kebaikan tapi tak boleh berlebihan juga and tak boleh dengan banyak gula juga.

    ReplyDelete

Thanks for the GLAM write-ups


Click Me To Visit Bargain Shoppe

GLAM Comments

Top GLAM Friends

GLAM Tweet

Subscribe