5 Video Buat Anda Ingin Ke Vienna

8:00 AM 0 Comments A+ a-

Mengambil inspirasi daripada blog leader saya +Hanis Haizi  berkenaan , so here are the videos yang membuatkan perasaan saya membuak-buak untuk ke Vienna.

Kenapa nak ke Vienna?
Sebab projek #JomEropah akan membawa saya dan rakan-rakan #GLAMpreneur ke #Vienna dan #Budapest secara #Free pada 2015 kelak.

Nak tahu cara saya mendapatkan #FOCTrip #FreeTrip bersama #GLAM?
Hubungi saya segera and saya boleh kongsi rahsianya dengan anda.

Ok.

5) Vienna Coffee House
I am not a coffee lover, well, you can say that I am a social coffee drinker (is there such a word?).
But this video makes me longing to be in the cafe this instant!

4) Budapest & Vienna 2013

This video beautifully depicts the beauty of the two cities that we are going to visit. Would love to know the local culture and hangout places, which sometimes are not included in your regular and normal tourist itinerary.

3) Vienna : Austria - Salzburg - Hallstatt
Somehow, I have actually watched this video, way before the company announce the package for #JomEropah. And I loved the clip because it is what a normal tourist would do. Yeah! Hopefully will get to experience the same journey too.

2) Valentine's Weekend in Vienna
This a very lovely lovey dovey clip of the two lovers. Hurm... gives me some ideas of what to do while travelling! Nice moves for the upcoming videos! 

1) Vienna '10
A cute travelling video of these two lovers. Nicely done!

You wanna watch our videos when we travelled for #FREE?

Here is one of them #FOCTrip #FreeTrip

Haiqal Rawlins
012.280.1977
E-mail : rawlins.una@gmail.com | FB : rawlins.ichigo | IG : rawlins_glam

Kek Lemon Nan Lazat Dengan Philips Electric Pressure Cooker

8:30 AM 0 Comments A+ a-

APA?

Rawlins masak?

Hehehehe

Bukan itu persoalannya.

Persoalan lagi besar, Philips Electric Pressure Cooker boleh digunakan untuk memasak kek?

Yes, memang boleh.

Philips Electric Pressure Cooker ni ada banyak fungsi, termasuk mengukusm memasak dan juga membakar kek.

Nak masak nasi pun boleh.

Manakala untuk fungsi memasak pula telah disediakan preset fungsi untuk ikan, daging, ayam dan juga untuk kek.

Kan senang dah kat situ.

Mula-mula tu ingatkan nak try buat ayam masak lemak cili api, tetapi sebab memang 'kaki bangku' nak masak, maka memilih untuk memasak kek.

Tu pun beli tepung ready-mix.
Kalau mengharapkan saya membuat adunan, maka kek akan jadi keras kematu sepertimana simen jalan.


Persiapan untuk memasak kek ini senang je.

Pertamanya, perlu ada mixer.
Kedua, beli tepung ready-mix (apa jenis terpulang pada diri sendiri)
Ketiga, perlu ada minyak tumbuhan.
Keempat, 4 biji telur.
Kelima, air masak.

Senang kan?

Masukkan kesemua bahan ke dalam mangkuk dan kisar bersama.

Setelah sebati kisaran anda tadi, masukkan dalam loyang non-stick Philips Electric Pressure Cooker.

Kemudian pilih butang Cake.
Terus keluar preset time iaitu 45 minit.

Saya terus membuat perkara lain (tonton TV) sementara menunggu kek saya siap.

Ting!
Dah siap.

Setelah menunggu pressure keluar dari periuk, saya keluarkan kek saya yang gebu dan montok.

Macam mana saya keluarkan?
Just telangkupkan dan kek saya keluar dari loyang tanpa sedikit pun terlekat pada loyangnya!

Here you go!
My tangy and voluptuous lemon cake!

Jangan tak percaya tau.

With Philips Electric Pressure Cooker, everyone can become a chef!

Haiqal Rawlins
012.280.1977
E-mail : rawlins.una@gmail.com | FB : rawlins.ichigo | IG : rawlins_glam

Selamat Hari Raya

8:30 AM 0 Comments A+ a-


Haiqal Rawlins
012.280.1977
E-mail : rawlins.una@gmail.com | FB : rawlins.ichigo | IG : rawlins_glam

Tips Elak Kena Gelak di Hari Raya

8:30 AM 0 Comments A+ a-

Apa khabar persiapan Raya memasing?

Dah selesai ke masih mengejar?

Apa-apahal pun, saya ucapkan Selamat Hari Raya pada semua.
Be safe ye.
Jangan nak pecut sangat!
Bawa kereta elok-elok, jangan berlumba sangat.
InsyaAllah, takkan lari tanah kubur dikejar (eh.. ada yang kejar ke?).
Oppsss
Silap...
Takkan lari kampung dituju.

Ladies and gentlemen
Nie ada nak share sikit peringatan untuk semua.
Nak bergaya di Hari Raya, pastikan anda tidak melanggar apa jua pantang larang seperti yang saya sebutkan di bawah.
JANGAN SESEKALI LANGGAR!

Jangan sampai anda menjadi bahan gelak sepanjang Syawal tahun ini dan kemungkinan sehingga ke tahun hadapan.

Anyway

Wishing all of you a safe Raya and have a pleasant and memorable one too.

Haiqal Rawlins
012.280.1977
E-mail : rawlins.una@gmail.com | FB : rawlins.ichigo | IG : rawlins_glam

Tips Beramah Mesra di Hari Raya

8:30 AM 0 Comments A+ a-

Bestnya kan kalau balik ke kampung time raya-raya nie.

Ye lah.
Masa ini la nak kenal masa satu keluarga mak usu, keluarga pak lang dan semua saudara-mara kita kan.

Lagi seronok kalau dah duduk berkampung kat satu rumah.
Memang macam-macam la benda nak ditanya kan.

Di samping berkenal mesra dan mengeratkan silaturahim, boleh juga kita mendapat maklumat terkini berkenaan saudara-mara kita kan.

Tapi tolong JANGAN TANYA 10 SOALAN yang disenaraikan di bawah.

Kalau tanya, saya tidak bertanggungjawab tindakbalas yang bakal terjadi kepada anda.

So, hati-hati bila bertanya ye.
Jangan main ikut sedap mulut tau.

Selamat Hari Raya semua.
Haiqal Rawlins
012.280.1977
E-mail : rawlins.una@gmail.com | FB : rawlins.ichigo | IG : rawlins_glam

Baju Melayu - Al Haq

8:00 AM 0 Comments A+ a-

Apa khabar semua?
Tinggal tak sampai seminggu dah kan dah nak beraya dah.

Dah lengkap persiapan anak-anak?

Mesti ibu bapa dah penat berkungfu sana sini menyiapkan anak-anak sehingga ada yang terlupa membeli baju untuk diri sendiri.

Kali ini, saya nak share baju melayu yang diberi nama koleksi Al Haq oleh Qaizer Fahmi.

Cantik dan moden at the same time.
Ia merupakan rekaan baju melayu moden bersaiz slim-fit dengan kain dan songket yang berkualiti.
Harganya berpatutan.
Ada 20 pilihan warna.
So, abang-abang sekalian boleh la nak memadankan baju ikut si isteri dan anak-anak.
Kalau seminggu nak sedondon, kena la beli 7 pasang ye.
 

So bagi abang-abang yang nak dapatkan baju melayu segera, boleh hubungi nombor-nombor yang ada tu ye.

Kakak-kakak yang nak cik abang kelihatan extra menawan di hari raya pun boleh.

  • 016 3353 708 (Fadzil)
  • 0194434505 (Khairul) 
  • 03 5524 0708 (Butik )
Haiqal Rawlins
012.280.1977
E-mail : rawlins.una@gmail.com | FB : rawlins.ichigo | IG : rawlins_glam

Nilai Serviks Wanita

7:42 AM 0 Comments A+ a-

Kebanyakan wanita segan untuk berbual berkenaan organ reproduksi, sama ada sesama wanita, apatah lagi dengan seorang lelaki.

Wanita juga segan untuk berbicara berkenaan penggunaan tuala wanita.
Tetapi tahukah anda, tuala wanita ini merupakan suatu ancaman kepada kesihatan wanita yang boleh menyebabkan Cervical Cancer?
Bio Seleza, byrawlins, cancer, cervical cancer, feminine pad, glam, hanis haizi protege, kanser, Kanser Servik, murah, pap smear, sanitary pad, sihat, tuala wanita, testimoni, dioxin
It is suppose to protect you
Pada kelas mingguan #GLAM yang lepas, saya mendapat satu fakta yang sangat mengejutkan berkenaan tuala wanita/ sanitary pad/ feminine pad.
Bio Seleza, byrawlins, cancer, cervical cancer, feminine pad, glam, hanis haizi protege, kanser, Kanser Servik, murah, pap smear, sanitary pad, sihat, tuala wanita, testimoni, dioxin
Global mortality rate due to cervical cancer
FAKTA
Tahukah anda?
  • 75% wanita mengalami gatal-gatal dan kesakitan ketika mengalami haid disebabkan oleh tuala wanita yang tidak tembus udara dan sekaligus menambahkan kelembapan pada organ reproduksi wanita. 
  • Organ terbesar manusia adalah kulit dan dengan kenipisan 0.1 inci, menjadikannya mudah untuk ditembus oleh toksin dan menjadikannya sangat telap. Keadaan telap dan mudah tembus ini adalah sangat tinggi di sekitar organ reproduksi wanita, dan menjadi semakin telap dan mudah tembus di bahagian dalam organ itu sendiri. Apa sahaja yang terkena pada bahagian ini akan disalurkan terus ke dalam peredaran darah.
  • Tuala wanita konvensional dihasilkan dengan menggunakan campuran synthetic rayon dan kapas kerana campuran ini lebih murah dan mudah daripada penghasilan kapas itu sendiri dan mempunyai kadar resapan yang lebih tinggi. Rayon adalah serat selulosa (cellulose fibre) yang diperbuat daripada pulpa kayu (wood pulp). Dan berdasarkan kajian, didapati sekeping tuala wanita mempunyai kandungan sehingga 4 keping bag plastik! Bayangkan pencemaran yang terjadi kepada alam sekitar turut terjadi kepada badan wanita. [Sumber : Naturally Savvy]
  • Proses 'chlorine bleaching' yang dijalankan ke atas tuala wanita menyebabkan terhasilkan dioxin dan lain-lain by-products. Dioxin adalah 120X lebih toksik berbanding Cyanide dan 900X lebih toksik berbanding Arsenic.
Bio Seleza, byrawlins, cancer, cervical cancer, feminine pad, glam, hanis haizi protege, kanser, Kanser Servik, murah, pap smear, sanitary pad, sihat, tuala wanita, testimoni, dioxin
The secret inside your pad
  • Dioxin boleh menyebabkan masalah kesihatan seperti di bawah [Sumber : Mercola]
    • Abnormal tissue growth in the abdomen and reproductive organs
    • Abnormal cell growth throughout the body
    • Immune system suppression
    • Hormonal and endocrine system disruption
  • Tuala wanita bukan produk yang telah disterilkan. Melalui kajian yang dijalankan oleh Consumer Association of Penang (CAP), terdapat lebih daripada 11,000 kiraan bakteria pada jenama tuala wanita yang terkenal dan kerap digunakan oleh wanita Malaysia . Jumlah ini adalah 10 kali ganda melebihi International Standard [Sumber]
Fakta-fakta ini sahaja menyebabkan saya merasakan bahawa adik-beradik, ibu serta saudara mara saya adalah sangat terdedah kepada satu ancaman kesihatan yang bukan sahaja boleh menyebabkan mereka sakit, malah boleh fatal.
Manakan tidak, sekurang-kurangnya selama 35 tahun di dalam hayat wanita akan menggunakan tuala wanita.
Bayangkan betapa banyak tuala wanita yang digunakan sepanjang tempoh tersebut (15,000 keping).
Syukur sebab syarikat telah memperkenalkan Bio Seleza, feminine pad yang selamat dan menggunakan teknologi Bio Velocity sebagai nilai tambah. Ia juga menggunakan kapas dan bukannya rayon/ wood pulp untuk memastikan kadar serapan yang jauh lebih tinggi dan tidak menggunakan plastik bagi membolehkan pengudaraan yang maksima ketika pemakaian. Ini boleh menghalang pertumbuhan bakteria di organ reproduksi wanita ketika pemakaian Bio Seleza.
Tujuan utama saya menulis ini adalah untuk membolehkan maklumat ini dikongsikan bersama oleh semua dengan insan yang kita sayangi - Ibu, Adik, Kakak, Isteri dan Anak kita.

Sayangi mereka dan bekalkan yang terbaik untuk mereka.
Bio Seleza, byrawlins, cancer, cervical cancer, feminine pad, glam, hanis haizi protege, kanser, Kanser Servik, murah, pap smear, sanitary pad, sihat, tuala wanita, testimoni, dioxin
Bio Seleza, byrawlins, cancer, cervical cancer, feminine pad, glam, hanis haizi protege, kanser, Kanser Servik, murah, pap smear, sanitary pad, sihat, tuala wanita, testimoni, dioxin
Setidaknya, dengan bertukar kepada Bio Seleza, kita telah mengurangkan risiko mereka untuk mendapat Cercival Cancer, InsyaAllah.

Haiqal Rawlins
012.280.1977
E-mail : rawlins.una@gmail.com | FB : rawlins.ichigo | IG : rawlins_glam

Dawn of the Planet of the Apes - The Review

8:00 AM 0 Comments A+ a-

Hello semua.

Ingat lagi tak Rise of the Planet of the Apes pada 2011?
Bagi #villagepeople yang membesar sekitar 90-an, mesti ingat siri Planet of the Apes  yang popular ketika itu.

Dah asyik menonton trailer setiap kali ke panggung, so apabila +ChurpChurp menjemput untuk #Churpremiere bagi Dawn of the Planet of the Apes, memang saya tidak lepaskan peluang.

Ye la, nak gak tahu apa terjadi pada Caeser dan penduduk Bumi selepas jangkitan virus ALZ -113 pada juruterbang itu merebak ke seluruh dunia kan.

SINOPSIS
Populasi manusia semakin mengurang selepas merebaknya virus ALZ-113 ke seluruh dunia.
Manakala populasi apes semakin bertambah di bawah pimpinan Caesar dan mereka telah mendirikan penempatan di Muir Woods.


Apabila Ash ditembak oleh sekumpulan manusia ketika berjalan di dalam Muir Woods, Caesar mengambil tindakan untuk bertemu dengan kumpulan manusia yang bersembunyi di runtuhan kota untuk memberi amaran agar mereka tidak lagi masuk ke Muir Woods bagi mengelakkan sebarang kejadian tidak diingini pada kedua-dua pihak.

Malcolm berserta keluarganya telah memohon keizinan daripada Caesar untuk menghidupkan janakuasa elektrik di empangan yang berada di dalam Muir Woods.
Keluarga Caesar dan Malcolm menjadi semakin rapat dan mula terbit kepercayaan di hati Caesar kepada manusia semula.


Sungguhpun begitu, Dreyfus, ketua kumpulan manusia tidak masih mempercayai apes.
Apabila anak Caesar diancam oleh Carver, salah seorang pengikut Dreyfus, ketegangan muncul semula di antara manusia dan apes.

Kejadian bertambah buruk apabila Koba mula mempersoalkan kesetiaan Caesar dan telah bertindak menceroboh gedung senjata serta membunuh pengawal yang bertugas.

Dengan menggunakan senjata api yang dicuri, Koba telah berdepan dengan Caesar dan pergaduhan meletus.
Koba telah menembak Caesar dan menjangkakan dia telah mati, Koba mengambil alih tampuk pimpinan.
Mana yang mengikut arahan Koba akan diselamatkan manakala yang menentang dan setia kepada Caesar, ditangkap dan dikurung.




Di bawah pimpinan Koba, apes mula bertindak lebih ganas dan melancarkan perang kepada manusia.
Malcolm menemui Caesar yang hampir mati kerana pendarahan dan merawat Malcolm di rumah lama Caesar.
Dengan bantuan Malcolm serta Blue Eyes, Caesar berusaha mendapatkan semula puaknya dan cuba menghentikan peperangan di antara manusia dan apes.

Adakah Caesar akan berjaya dalam misinya bagi menyelamatkan kedua-dua puak, manusia dan apes?

PENILAIAN
Plot : 4.8/5.0. Jalan cerita yang agak berat kerana melibatkan elemen penguasaan perasaan di kedua-dua puak. Penceritaan yang jelas serta lancar. Sekuel ini menyaksikan perebutan kuasa di antara manusia dan apes serta perebutan kuasa dalaman.

Penghayatan : 4.8/5.0. Penguasaan watak yang mantap dari semua, baik pelakon utama mahupun pembantu. CGI yang mantap menjadikan penceritaan yang believable.

Will I watch it again : Yes I will.
Haiqal Rawlins
012.280.1977
E-mail : rawlins.una@gmail.com | FB : rawlins.ichigo | IG : rawlins_glam

Rezeki Iftar bersama eWana FM dan Pak John Steamboat

9:00 AM 4 Comments A+ a-

Syukur ke hadrat Ilahi kerana pada tahun ini, rezeki saya beriftar bersama rakan-rakan dipermudahkan.

Lagi seronok apabila dapat jemputan daripada eWana.FM untuk berbuka bersama-sama di Pak John Steamboat.

Apa itu eWana.FM [klik sini]?
Mesti ada yang tak pernah dengar kan.
Secara ringkasnya, eWana.FM adalah radio internet (bukan radio konvensional) yang menggunakan teknologi terkini dan memberikan pengalaman lebih menarik di mana pendengar boleh berinteraksi secara langsung dengan DJ bertugas. eWana.FM beroperasi selama 24 jam dan boleh diakses melalui www.Ewana.FM tanpa mengira waktu dan sempadan geografi.

Pak John Steamboat hangpa pernah dengaq tak?
Pak John Steamboat [klik sini] adalah sebuah restoran yang mengamalkan konsep restoran BBQ dan Hot-Pot Halal bufet yang pertama di Malaysia. Terdapat banyak pilihan makanan segar yang anda boleh masak secara BBQ atau just buat secara steamboat dengan ada banyak pilihan sup yang disediakan.

Berbalik kepada majlis iftar tersebut, sepertimana tertera pada poster, majlis bermula seawal jam 4:30 petang.
Woit!
Buka puasa masa maghrib la, bukan asar.

Jangan salah sangka.
Majlis iftar ini diadakan bukan sahaja meraikan bloggers yang memberi sokongan kepada eWana.FM, malah juga untuk meraikan anak-anak yatim dari Rumah Kanak-Kanak Tengku Budriah.
Itu sebabnya saya mengatakan bahawa iftar ini paling istimewa bagi saya.
Rezeki yang ada dikongsi bersama, terutama dengan golongan yang kurang bernasib baik. 
Tahniah kepada eWana.FM dan Pak John Steamboat sebab berkongsi rezeki dengan golongan ini. Moga semua pihak dimurahkan rezeki.
Kanak-Kanak dari Rumah Kanak-Kanak Tengku Budriah [foto kisahtatie]

Hampir terlupa plak saya.
eWana.FM juga turut melancarkan "eWana Raya Album" dan sepanjang kami berada di Pak John Steamboat, semua hadirin diperdengarkan lagu-lagu dari album tersebut.
Tahniah lagi sekali eWana.FM.
Meriah pentas dengan artis dan jemputan VIP
Saya sebenarnya memang GILA MAKAN, especially steamboat.
Kenapa suka steamboat?
Ala-ala nak jaga kesihatan kan, so steamboat tidak menghilangkan rasa makanan kegemaran kita.
Lebih kurang macam my guilty pleasures  la nie.
Makan steamboat - I LIKE [foto kisahtatie]

Apabila menjenguk jenis bahan mentah yang disediakan oleh Pak John Steamboat, terus rambang mata saya.
Nasib baik bulan puasa (kan puasa mengajar kita bersederhana). Kalau tak, memang berkali-kali saya bangun dan mengambil makanan.
Ini pinggan pertama saya
Bahan mentah yang segar
Buat yang pertamanya, saya meluru ke arah Dim Sum yang disediakan.
Ada banyak jenis maka saya ambil satu bagi setiap jenis (nampak tak tamaknya nafsu di situ).
Dim Sum



Selepas itu, saya mengambil pulut sumbat dibungkus daun teratai seperti yang dikhabarkan oleh rakan-rakan blogger.
Memang sedap sehingga di luar sedar saya, saya 'termakan' dua pulut sumbat!
Pulut Sumbat [foto kiflimally]


Makanan ketiga yang wajib diambil adalah Ayam Masak Kicap Manis Perisa Coke yang diperkatakan ramai. Memang rasanya berbeza. Pasni nak cari la resepi dia.
Ayam Masak Kicap Manis Perisa Coke yang MAHA sedap! [foto geng-lepak]

Memandangkan saya tak makan kambing, maka saya ambil hirisan daging lembu Australian Beef Slices yang disediakan untuk dimasak BBQ kelak.

Segar bugar kan hirisan daging-daging dia [foto kiflimally]
Satu lagi makanan yang wajib diambil adalah waffle berserta aiskrim.
OMG!
Pengunjung dibenarkan untuk meletakkan aiskrim sendiri di atas waffle so wajiblah waffle ku dihuni oleh gunungan aiskrim!
Lazat!
Berebut nak makan waffle aiskrim [foto kisahtatie]
Sayuran yang disediakan juga segar.
Bertambah lazat apabila dimasak bersama Prawn Soup.
Kat Pak John Steamboat nie ada banyak perisa sup yang pengunjung boleh pilih.
Pilihan sup yang ada
Bagi yang teringin nak iftar di luar tetapi dek kerana harga di hotel boleh mencecah harga minyak full tank  sebiji Exora, maka Pak John Steamboat adalah pilihan terbaik.
Harganya hanya RM39++ sahaja.
Dahlah kita yang masak sendiri, so takleh nak komplen tak sedap tau. Hehehehe.
Bufet Ramadhan RM39++


Bersama rakan bloggers yang havoc
Sampai sedulang kami angkut buah-buahan dia
Nie dah tak ingat pinggan ke berapa dah

Jom main masak-masak
Bagi yang ada memori bersama aiskrim potong, kat Pak John Steamboat juga ada banyak perisa aiskrim potong disediakan. 

So, cepat-cepat ke sana untuk menikmati pengalaman steamboat yang HEAVEN nie.
Restoran Pak John Steamboat & Yong Tau Foo
Wangsa Walk Mall
Lot GL-02 & FL-02, Wangsa Walk Mall,
Wangsa Avenue
No. 9, Jalan Wangsa Perdana 1, Bandar Wangsa Maju,
53300 Kuala Lumpur
Tel: 03-4141 8898

Restoran Pak John Steamboat & BBQ
eCurve
Lot LG-13A & LG-15,
Lower Ground Floor, eCurve
No. 2A, Jalan PJU 7/3, Mutiara Damansara
47810 Petaling Jaya
Tel: 03-7733 3913 
 Pak John Steamboat [Laman Web] & [Facebook]

yeay! dapat hamper! thanks eWana.FM
Pak John Steamboat make me fat coz the food was so delicious! 
Nak tengok sendiri kemeriahan kami di sana?
Haiqal Rawlins
012.280.1977
E-mail : rawlins.una@gmail.com | FB : rawlins.ichigo | IG : rawlins_glam

Click Me To Visit Bargain Shoppe