I have been to Australia before, namely to Brisbane, Melbourne and Sydney.
I attended a seminar in Brisbane for 4 days and went for a holiday with friends to the latter.
Yes, it was fun visiting another country but the budget was a bit tight.

Nothing beats a #FOCtrip @ #FreeTrip right fellas! 
Who doesn't love freebies should stop reading as there will lots more freebies being mentioned in this post!

Luckily for me, as a #GLAMpreneur, I am entitled to three FOC oversea trips annually.
I managed to went for my very first #FOCtrip to South Korea, way in September 2013.

And just last week, 15 - 20 February 2014, a group of 100 #GLAMpreneurs/ #HanisHaiziProtege went for another #GLAMjourneys.
This time it was Gold Coast, Australia!
And guess what, we stayed in Outrigger Hotel, Surfers Paradise, Gold Coast, Australia!
Beach and party, here I come!

So, on 15 Feb 2014, Kuala Lumpur International Airport (KLIA) was swarmed with #GLAM people clad in green shirt. 
Beautiful picture by Ecak
My leader, Hanis were there to send us off. Thanks Mummy
In the transit train
                                                                                      
This time around, I was traveling with one of my business partner, Alia Bakar.
I vowed to myself that I will be bring more of my business partners to the very next  #FOCtrip @ #FreeTrip to Shanghai.

At 6.30pm, our flight departed for Changi Airport, Singapore where we will be boarding the Singapore Airline leaving for Brisbane at 12:45 am.
Us in different airports, KLIA - Changi - Bisbane
While waiting for our flight, we were given a 20 Singapore Dollar coupon by the company, for us to shop around in the airport. Yeay! Freebies again! 
Us in the airplane.
On board, we were served supper accompanied by a very rich chocolate ice-cream.
And it was almost 2:30 am!
Talking about travelling in luxury!
We arrived in Brisbane at 9:30 am, local time.
Do you see a photo-bomber there?
Me and my signature pose! Please do not mind the blowing shirt!
Without wasting time, we went straight to our first destination, Paradise Country Farm.
Here, we took pictures with the cutest Koala, observed the traditional Billy Tea and damper made, horse riding demonstration, awed by the talented sheep dog and lastly, watched a sheep being sheared! 
I couldn't stand to watch the helpless sheep so I decided to make an early exit and straight to the lunch buffet, prepared specially for us, for FREE!
Truly a local experience for me, minus the sheep shearing. 

After lunch, we went for a jet-boating experience.
What is jet-boating?
Jet-boating is a boat ride that is being driven at a very fast speed and along the way, the driver might throw in a few spins and sudden stops that will make one scream and shriek!
Not forgetting splashes of the sea water too that would leave you wet!
It was a very fun and exciting ride and it lasted more than 15 minutes.
Jet-boating experience
After the splashing fun, we checked in the Outrigger Hotel where we will be staying through out the whole trip.
Oh My Gucci!
The room was so spacious, with two queen beds, and I shared the room with Farouk, my roomie in South Korea.
And the view was so breathtaking!
The huge room! And so luxurious too!
The panoramic view from my 18th floor room
During dinner at the local Chinese restaurant (own by a Malaysian Chinese) that cooks halal food, we were treated to a variety of delicious delicacies.
And it is halal.
And finding halal food in Australia is not easy, or cheap.
Thanks to Hai-O for providing us with the best!
Yummy! 
Interesting stores they have in Australia #KenapaMalaysiaTakde
Some of us went for a walk by the beach side after the heavy dinner, where accidentally, a night market was going on. 
But first, it is a must to go to the beach and walk barefoot!
We decided to do a #Hadokening move by the beach, in which you can see, needs further practice.

Right after that, we went strolling at the night market looking for items of interest before calling it a night.
The Ben & Jerry's ice-cream and the super-delicious Churros!
So, what is next?

Kindly watch this space for the second day experience in the sunny Gold Coast!

Haiqal Rawlins
012.280.1977
E-mail : rawlins.una@gmail.com | FB : rawlins.ichigo | IG : rawlins_glam
Baru turun flight, saya dah menggatal pergi plak menonton cerita nie.
Huhuhu

Thanks to Churp-Churp sebab menjemput saya untuk #Churpremiere untuk Non-Stop.

SINOPSIS
Bill Marks adalah seorang US Federal Air Marshall yang mengalami masalah kemurungan dan ketagihan alkohol semenjak kematian anak tunggalnya.
 
Ketika bertugas di dalam penerbangan ke London yang memakan masa selama 6 jam, Bill telah dihujani pesanan ringkas melalui telefon bimbitnya berkenaan ugutan untuk membunuh seorang penumpang setiap 20 minit sekiranya tuntutan sebanyak US150 juta dolar tidak ditunaikan.
Pada awalnya dia tidak mempercayai pesanan tersebut dan menganggapnya adalah gurauan dari seorang lagi US Federal Air Marshall yang turut sama bertugas.
Namun apabila dia mendapati bahawa ugutan tersebut menjadi kenyataan, beliau mulai resah.
Setelah dijalankan siasatan, didapati nombor akaun yang diberikan oleh penjenayah telah didaftarkan di atas namanya sendiri.
Beliau juga mendapati rakannya telah menyeludup masuk kokain dan bom ke dalam penerbangan itu.

Siapakah pembunuh sebenar - pengganas atau Bill yang mengalami kemurungan dan ketagihan alkohol?

PENILAIAN
Plot : 4.7/5.0. Plot wayang yang tersusun dan tidak berat. Aksi ganas dan cemas juga banyak di sepanjang wayang hingga ada kalanya menyebabkan saya menjadi semakin takut untuk menaiki kapal terbang. Yang best, ada twist pada wayang ini yang tidak tersangka oleh penonton.

Penghayatan : 4.7/5.0. Lakonan Liam Neeson dan Julianne Moore memang menjadi. Komitmen mereka pada watak turut memberikan kekuatan pada twist  di penghujung wayang ini.

Will I watch it again : Yes I would.

Haiqal Rawlins
012.280.1977
E-mail : rawlins.una@gmail.com | FB : rawlins.ichigo | IG : rawlins_glam
Apa khabar semua?
Ada tak yang merindui saya?
Hehehehe...

Anyway, saya baru balik dari #FOCtrip bersama #GLAMpreneurs di #GoldCoast.
Now tengah sorting out the pictures dan cari mana yang nampak cantik la kan.

Basically, semua bersetuju menyatakan bahawa trip kali ini paling Free and Easy sebab semua destinasi lawatan terletak dalam lingkungan 30 min - 1 jam perjalanan sahaja.

Anyway, sehingga gambar-gambar selesai diedit dan diasingkan, sajikan dulu mata anda dengan signature pose saya.
Jangan terkejut sebab ada gambar kelihatan seperti boroi.
Bukan boroi tetapi baju yang menggelembung ketika melompat.
Ini fakta tau, bukan auta!
Nantikan ye ulasan secara harian selepas ini.

Jika ada sesiapa yang nak melancong #FreeTrip bersama kami #GLAMjourneys ke Shanghai pada Julai/ Ogos kelak, just message/ whatsapp je saya.

Haiqal Rawlins
012.280.1977
E-mail : rawlins.una@gmail.com | FB : rawlins.ichigo | IG : rawlins_glam
Hello semua.
Sihat?

Saya sihat cuma sedikit penat dan gelap sebab banyak berpanas di Surfers Paradise, Gold Coast, Australia.

Yes. Saya baru je balik dari sana bersama #HanisHaiziProtege untuk our #FOCtrip #FreeTrip!

Apa perasaan saya?
Sangat seronok! Macam tak nak balik pun ada tapi, hujan batu di negeri sendiri tetap ku rindui, ghitew!!!

Trip kali ini saya rasakan sangat santai.
And yes, we have a colour theme for each day!

Fun kan?

Day 1 : Green
The Group
Which one is cuter?
Day 2 : Blue
In front of Sea World. Thanks Ecak
Day 3 : Yellow
With Green Lantern

Day 4 : Red

Haiqal Rawlins
012.280.1977
E-mail : rawlins.una@gmail.com | FB : rawlins.ichigo | IG : rawlins_glam
Ada yang berkata " Cinta itu buta".
Tidak kurang juga yang menyebut " Kerana cinta, manis belaka"

Apa motto cinta anda?
Terima kasih kepada ChurpChurp sebab menjemput saya menonton Churpremiere bagi Endless Love lakonan Alex Pettyfer sebagai David Axelrod dan Gabriella Wilde sebagai Jade Butterfield.

SINOPSIS
Jade adalah anak kepada Hugh dan Anne yang telah kematian anak sulung mereka.
Hugh adalah seorang pakar bedah yang berjaya dan sangat bangga dengan kejayaannya.
Selepas kematian abangnya, Jade lebih suka menyendiri sehingga di hari konvokesyen sekolah menengah.
Jade Butterfield
David Axelrod
David pula merupakan anak seorang mekanik yang telah lama menyimpan perasaan terhadap Jade.

Apabila bertemu di Club House  di mana David bekerja di bahagian Car Valet, itulah kali pertama Jade dan David bertegur sapa.

Selepas kejadian di mana David 'mencuri' membawa kenderaan pelanggan bersama-sama rakannya Mace dan Jade serta menumbuk empunya kenderaan tersebut kerana menghina Jade yang menyebabkan David dibuang kerja, Jade mula menaruh perasaan terhadap David yang dirasakannya seperti seorang yang 'bebas'.
Apabila David membantu menjadikan parti Jade sebuah parti yang hangat, hubungan mereka menjadi semakin intim dan ini tidak disenangi oleh Hugh yang menganggap David akan merosakkan perancangan masa depan Jade.
Pelbagai usaha dilakukan oleh Hugh untuk merosakkan hubungan di antara Jade dan David tetapi ternyata kuasa cinta mereka lebih kuat.

Sehingga di suatu kejadian di mana David telah menumbuk Hugh kerana cacian yang dilemparkan terhadap keluarga David menyebabkan kemarahan yang melampau pada diri David.

Adakah hubungan David dan Jade akan berakhir?
Bolehkah Hugh menghalang hubungan David dan Jade ini?
Kenapa Hugh terlalu mengongkong Jade danahli keluarganya yang lain?

PENILAIAN
Plot : 4.7/5.0. Jalan cerita yang mudah dan senang difahami. Pergolakan keluarga serta emosi individu dan juga keegoan manusia menjadi tulang belakang cerita ini. 

Penghayatan : 4.7/5.0. Saya menjadi emosi apabila menonton cerita ini. Adakah mungkin kerana penghayatan pelakonnya yang menjadi atau kerana sejarah hidup sendiri, saya kurang pasti. Namun, saya akui, para pelakonnya berjaya membawa watak dengan indah dan mendalam.

Will I watch it again : Yes, I will.

Haiqal Rawlins
012.280.1977
E-mail : rawlins.una@gmail.com | FB : rawlins.ichigo | IG : rawlins_glam 
Eh... Jumaat dah!
Esok Sabtu - 15 Februari!

Yeay! 
Dah nak fly dah!

Fly ke mana tu?
Gold Coast, Australia!
Woot woot!
Adakah mungkin Rawlins akan berpakaian sedemikian? Hahahhaa


Baju dinner?  Saya dah beli!
Sunblock lotion, lipgloss, baju mandi? Semua dah ada.
Berapa beg nak bawa? Entah, saya belum packing lagi. Belum sepenuhnya la.

Ada soalan di minda anda kenapa saya asyik keluar negara?
Pastu asyik sebut #FOCtrip kan.
Ada lagi banyak hashtags plak tu - #GLAMjourneys #GLAMexpansion #FreeTrip #BigBonus #ExtraIncome #GLAMpreneurs la kan

Well, memandangkan saya tidak berada di Malaysia sehingga Jumaat akan datang (21 Februari 2014), bolehlah hubungi rakan-rakan saya yang lain untuk maklumat lanjut.
Aza (010.894.1206)
Jae (012.687.6184)
Mazlina (016.605.4726)

Nanti mereka akan menjawab persoalan anda di atas.
Bolehlah sekali pergi #FOCtrip ke Shanghai kelak bersama-sama di samping dapat bonus bulanan yang lumayan.


Haiqal Rawlins
012.280.1977
E-mail : rawlins.una@gmail.com | FB : rawlins.ichigo | IG : rawlins_glam
Apa khabar semua?
Selamat hari Khamis.

Tak lama lagi, impian untuk berenang bersama ikan lumba-lumba dan bertemu dengan Superheroes akan menjadi kenyataan.
Tak menyabar plak rasanya.

Nak ikuti perkembangan saya ketika di perantauan, just follow saya di Facebook, Instagram dan Twitter ye.
Senang je.
Semua handle saya gunakan nick yang sama iaitu rawlins_GLAM

Nak tau perjalanan kami dengan lebih meriah, follow je instagram #GLAMjourneys.

Haiqal Rawlins
012.280.1977
E-mail : rawlins.una@gmail.com | FB : rawlins.ichigo | IG : rawlins_glam
Saya suka #Selfie atau bak kata +Nisa Kay - #KemHor
#GLAMpreneurs memang suka selfie!


Haiqal Rawlins
012.280.1977
E-mail : rawlins.una@gmail.com | FB : rawlins.ichigo | IG : rawlins_glam
Sedar tak sedar, tinggal beberapa hari je lagi nak menjejakkan kaki ke Gold Coast, Australia.
Lagi best sebab kali nie bawa bisnes partner, Alia!
Yeay Alia, kita enjoy sampai pitam di sana.

Dah berangan dah nie apa yang wajib buat kat sana.

1) Do my signature jump at all the great places

2) Shopping sakan di Harbour Town

3) Bergambar bersama dolphins

4) Sentuh/ naik batmobile and ambil gambar dengan karakter Superheros di Movie World
Ada apa-apa lagi yang saya tertinggal tak?
Share sikit apa yang "MUST DO" di Gold Coast, Australia.
Haiqal Rawlins
012.280.1977
E-mail : rawlins.una@gmail.com | FB : rawlins.ichigo | IG : rawlins_glam








Sebenarnya saya nie jarang sangat lah nak menonton wayang Melayu, especially di panggung wayang.
Biasanya saya sanggup tunggu tayangan di Astro mahupun meminjam DVD rakan-rakan.

Sangat jarang, bukannya tidak langsung ye.

Terima kasih pada Nisa Kay, blogger yang super peramah nie sebab sudi jemput tengok preview bersama artis gitew.
Wayang apa?
Tajuknya "Kami Histeria"
Poster "Kami Histeria"
Of course la tak lepaskan peluang sebab memang cadang nak menonton wayang nie sejak melihat trailer dia di kaca TV dan wayang.
Saya dan +Nor Rajaie Hashim dah memang berangan nak menonton cerita ini sebenarnya tapi dapat menonton preview bersama artis, lagi MELETOP kan!

SINOPSIS
Kisah bermula apabila lima sekawan, Laila, Bad, Jojo, Airin dan Peanut berpindah ke rumah sewa yang sangat daif keadaannya.
Van yang sangat cool!
Daif tak rumah baru Kami Histeria?
Sebenarnya ada kisah kenapa rumah sewa tersebut dalam keadaan demikian.
Pastikan anda tidak lambat masuk wayang kerana akan terlepas babak ini.

Pitt, jiran mereka membantu mereka berpindah masuk dan mengecat serta mengemas rumah baru mereka.
Pitt juga menyatakan bahawa kehadiran mereka, sebuah kumpulan muzik yang bernama Kami Histeria, mungkin boleh membantu menenggelamkan bunyi-bunyian yang tidak sepatutnya ketika mereka berlatih kelak.
Pitt rajin membantu, Airin semacam terpaku
Walaupun hairan dengan kenyataan Pitt, tetapi mereka tidak bertanya.

Suatu ketika, ketika berlatih, mereka perasan seakan ada suatu hilaian kedengaran bersama-sama nyanyian mereka.
Walaupun ketakutan, mereka meneruskan nyanyian dan rakaman.

Keesokannya, misteri hilaian tersebut terjawab ketika Laila bertemu Pitt di gerai nasi lemak.
Rupanya kawasan kediaman itu memang selalu diganggu oleh langsuir.
Kemudian mereka juga mendapati bahawa terdapat hilaian langsuir tersebut di dalam rakaman lagu mereka.
Kerana tidak ingin merakamkan semula, mereka memuatnaik lagu tersebut dan tanpa diduga, lagu tersebut telah menjadikan Kami Histeria dikenali ramai.
Kami Histeria merakam lagu mereka. Yes, Diana Danielle nyanyikan sendiri lagu-lagu nie semua!
Apabila mereka mengeluarkan lagu kedua, lagu tersebut tidak menyengat.
Jojo dan Airin mengemukakan teori mereka bahawa lagu mereka 'berhantu' kerana adanya hilaian langsuir tersebut.

Bad bersetuju dengan teori itu dan setelah berjaya memaksa yang lain untuk bersetuju dengan cadangannya, telah masuk ke hutan kerana ingin mencari langsuir itu bagi mendapatkan rakaman suaranya.

Apabila berjaya menemui langsuir itu yang dikenali sebagai Cik Lang, mereka telah memujuk Cik Lang agar bersetuju 'meminjamkan' hilaiannya di dalam rakaman lagu mereka.
Ekspidisi mencari Cik Lang
Cik Lang yang suka makan Kit Kat
Cik Lang membaca majalah. Kau hado!
Yang lucunya di sini, Cik Lang suka makan Kit Kat.
Hahahaha.

Cik Lang bersetuju meminjamkan hilaiannya dengan syarat, mereka tidak akan melupakan pertolongan dia apabila mereka terkenal kelak.

Amazingly, Kami Histeria terus menjadi terkenal selepas keluarnya lagu terbaru mereka dengan rakaman hilaian Cik Lang.
Kami Histeria tenggelam seketika dengan populariti yang diperolehi sehingga suatu ketika apabila Cik Lang menuntut janjinya.
Kenapa Kami Histeria di hospital?
Apakah janji balasan yang dituntut oleh Cik Lang?
Apakah Kami Histeria sanggup mengorbankan diri demi menyelamatkan rakan masing-masing?
PENILAIAN
Plot : 4.95/ 5.0. Terus terang saya akui, saya agak skeptikal apabila menonton cerita Melayu. Kenapa? Sebab biasanya jalan cerita dia sama je. Ada kalanya mendatar kerana banyak yang pentingkan kuantiti dari kualiti. 
Namun, selepas menonton Kami Histeria, saya dapati jalan ceritanya menarik. Camera angle juga sangat profesional dan ada kalanya saya terasa menonton filem dari luar negara. 
Plot ceritanya mudah dan ringan tetapi bukannya murahan. Elemen ngeri, serius, cinta dan lawak diadun dengan bijak sehingga tidak memberi peluang untuk penonton merasa bosan. 

Penghayatan : 4.9/5.0. Lakonan yang terbaik saya rasakan dari semua pendokong watak. Paling saya suka ialah Peanut lakonan Nad Zainal. Walaupun hampir tidak bersuara sepanjang wayang, tetapi ekspresi muka dan bahasa badan beliau memang menjadi. Manakala Airin lakonan Mila saya boleh anggapkan sebagai 'happening stupid blonde'. Bad lakonan Sara Ali memang 'bad-a*s" and loving it so much! Jojo lakonan Umie Omar adalah sangat-sangat menjadi! Tough and soft at the same time! Lakonan Diana Danielle as Laila pun memang 'bad-a*s'!!!! Semua la best. Even makcik jual nasi lemak pun penghayatan best!

Will I watch it again : YES!

Haiqal Rawlins
012.280.1977
E-mail : rawlins.una@gmail.com | FB : rawlins.ichigo | IG : rawlins_glam