Bagi yang merayakan Tahun Baru Cina, seikhlas hati saya ucapkan
Credit to Empunya Pic
Credit Pemilik Pic
GONG XI FA CAI

Bagi yang dah berkahwin tu, sila hantarkan angpow pada saya dengan segera ye.

Hehehehe.

Tahun nie Tahun Kuda, sama seperti tahun kelahiran saya dulu.
Bila tu?
Hehehehe

Biarlah rahsia.

Bagi yang meraikan CNY, mestilah selalu terlibat dalam Yusheng, Yee Sang, Yuu Shang atau Lo Hei.
Ia juga dikenali sebagai Prosperity Toss yang melibatkan cebisan ikan, sayuran dan sos yang enak.
Biasanya semasa proses menggaul pelbagai kandungan di atas, masing-masing akan mengucapkan pelbagai harapan serta impian yang mendoakan limpahan rahmat pada tahun berkenaan.

Sekarang tradisi ini sudah menjadi kebiasaan di Malaysia dan juga diadakan bersama-sama di segenap lapisan masyarakat.

Contohnya, syarikat akan membawa kakitangannya meraikan bersama dan makan Yee Sang  hotel-hotel serta restoran.

Baru-baru ini saya telah dijemput oleh Maxis untuk jamuan Chinese New Year Luncheon dan Networking Session di Toh Yuen, PJ Hilton.

Tak tersangka, saya akan menikmati Yee Sang saya yang pertama as a blogger!

Woot woot!

Being new in food review, saya hampir-hampir terlupa untuk merakamkan juadah yang dihidangkan.

Saya juga terlupa merakam menu yang ada di PJ Hilton nie.

Syukur sebab saya berjaya mendapatkan menu dari Food Malaysia yang telah pergi membuat food review di sana. 

Everylasting Happiness
RM1088++ per table for 10 persons
* Chinese pear and jelly fish Yee Sang
* Braised eight treasures soup
* Roasted chicken with Ngar Koo chips and Thai chili sauce
* Steamed Baramundi fish with light soya sauce
* Braised broccoli with sea cucumber, flower mushroom and fatt choy
* Steamed glutinous rice with dried oyster, salted egg yolks and dried shrimps
* Chilled longan with sea coconut in syrup
* Deep fried New Year cake with slice yam
Love In Abundance
RM1188++ per table for 10 persons
* Fresh salmon with jelly fish Yee Sang
* Braised dried scallops with sea cucumber and crab meat in superior soup
* Combination of roasted duck and chicken with traditional sauce
* Steamed golden omega Snapper fish with homemade soya sauce
* Nai pak vegetables with braised dried oysters, mixed mushroom and fatt choy
* Steamed fresh tiger prawn with fresh ginseng sauce
* Steamed glutinous rice with dried oyster, salted egg yolks and dried shrimps
* Chilled longan and sea coconut syrup
* Duo of deep fried New Year cake with yam and golden fish with red bean paste
Sweet Longevity
RM1388++ per table for 10 persons
* Japanese clam and jelly fish Yee Sang
* Double boiled baby abalone soup with dried fish maw and dried scallop
* Braised chicken with eight treasures
* Steamed fillet of Canadian cod fish with Chinese ‘Chong Chao Hua’ herb
* Braised broccoli with sea cucumber, flower mushroom and fatt choy
* Sauteed fresh sea tiger prawn with sweet chili sauce
* Seafood fried rice with X.O. sauce
* Double boiled longan with lily bulbs and lotus seed syrup
* Duo of deep fried New Year cake with yam and golden fish with red bean paste
Sea Of Prosperity
RM1688++ per table for 10 persons
* Fresh salmon and baby abalone Yee Sang
* Double boiled dried seafood soup with morel mushroom
* Homemade style braised duck with sea cucumber
* Deep fried pomfret fish with fried ginger in Szechuan style
* Braised Chinese long cabbage with dried scallop sauce
* Deep fried prawns with butter milk and sweet corn
* Braised Ee Fu noodles with eight treasures seafood
* Deep fried New Year cake with yam accompanied with sesame glutinous dumpling with chopped peanuts
* Hilton ice cream cake
Terima kasih kepada Maxis kerana sudi menjemput saya dan rakan-rakan dari Stallion untuk meraikan Chinese New Year ini bersama-sama.

Enjoy some of the food that was served during the Yee Sang ceremony!

Thanks to Budiey yang sempat merakam aksi kami semua

Haiqal Rawlins
012.280.1977
E-mail : rawlins.una@gmail.com | FB : rawlins.ichigo | IG : rawlins_glam
I love my business necessities!

Just bought these beautiful colored pen for business presentation!
Cute eh?

What about you?
Do you prefer colored ones or just one color?

Haiqal Rawlins
012.280.1977
E-mail : rawlins.una@gmail.com | FB : rawlins.ichigo | IG : rawlins_glam
Jika berkesempatan dan sihat, saya akan menghadirkan diri ke Konsert DiRaja UKM.

Konsert DiRaja adalah untuk meraikan Hari Keputeraan  dan juga tanda penghargaan seluruh warga Universiti Kebangsaan Malaysia kepada Duli Yang Maha Mulia Tuanku Canselor dan Duli Yang Maha Mulia Tuanku Ampuan Besar Negeri Sembilan darul Khusus.

Konsert ini menggabungkan 66 orang pemuzik yang terdiri daripada kakitangan, pelajar UKM dan Alumni UKM. Tidak dilupakan juga tarian dari kumpulan tarian ARTISUKMA, kumpulan PERMATApintar UKM serta nyanyian daripada artis undangan.

Tahun ini, artis undangan adalah Dato' Sheila Majid.

Growing up listening to her music, of course I would not let the chance go!

With Dato' Dr Johari Salleh as the orchestra coordinator, one should expect beautiful and marvellous musical arrangements!
And he did not disappoint!

Well guys, enjoy the pics and also the videos that I have managed to capture during the concert!


Truly an experience!


Haiqal Rawlins
012.280.1977
E-mail : rawlins.una@gmail.com | FB : rawlins.ichigo | IG : rawlins_glam

Kanser adalah masalah kesihatan yang amat menakutkan. Tidak kisah di peringkat mana, semuanya menakutkan!
Malah jika anda disahkan mengidap kanser, terus terbayang kematian!

Menurut Kanser dan Wanita, faktor penyumbang utama kepada peningkatan fataliti akibat kanser adalah kurangnya kesedaran berkenaan kanser dan kekurangan langkah pencegahan yang berkesan.

Saya sendiri telah mengeluarkan beberapa entry berkenaan kanser yang telah berjaya dikongsi dengan beberapa rakan di media sosial.
Saya mengeluarkan entry tersebut bukan berdasarkan kajian peribadi tetapi di atas dasar ingin berkongsi maklumat dengan semua, buat pengetahuan umum.

Di antaranya adalah seperti berikut :
1) Kanser Payudara dan Risiko
2) Kanser Pangkal Rahim : Info dan Penyelesaian
3) Kanser Payudara : Simptom dan Pengesanan
4) Kanser Payudara : Usia Bukan Penghalang

Berdasarkan pemerhatian melalui penulisan dan membaca fakta di Kanser dan Wanita, didapati bahawa kanser menyerang tanpa mengenal usia dan jantina.

FAKTA : Walaupun sering dikaitkan dengan kematian, banyak jenis kanser boleh dirawat sekiranya dikesan di peringkat awal.

Bagaiman situasi pencegahan dan rawatan di Malaysia?
Knowing your body is the key here.
Please do check up frequently so that you will know of any changes to your own body.

Saya tak ingat dari mana saya dapat poster ini.
To whoever that shares the poster, thanks so much for the descriptive information of breast cancer treatment in Malaysia.

Basically, know your body and prepare some cash aside to take care of yourself.

True that money is not everything, health inclusive, but without money, you could not take care of your own health and also your loved ones'.

Tempoh hari, ketika blogwalking ke Blog Aku Stress Giler, saya jadi terkejut dan pasti ramai yang akan stres selepas membaca entry ini

OMG : Cara Menyembuh Kanser Terkini - Minum Air Kencing Lembu Yang Masih Dara
Bottoms up, anyone?
Siapa sanggup?

Terbukti atau tidak, ada sesiapa yang sanggup?

Atau ada juga kaedah alternatif pencegahan yang tidak memualkan serta murah?


Fungsi Far Infrared Rays (FIR) di dalam Premium Beautiful Corset membantu meningkatkan pengedaran darah secara mikro dan juga mengurangkan radang dan kesakitan pada otot dan sendi. FIR juga mampu meningkatkan kadar regenerasi dan kesembuhan pada tisu.
  

Dengan penggunaan Premium Beautiful Corset secara berdisiplin, yakni 8 jam sehari, anda dapat mengurangkan risiko daripada terjadinya perubahan pada sel normal  yang boleh mengundang kepada perebakan sel abnormal tersebut kepada tisu dan bahagian lain yang berdekatan seperti kelenjar atau lobul, pembuluh darah, salur limfa dan nodus limfa. Pengumpulan sel abnormal ini boleh menyebabkan tumor atau kanser.

Selain daripada menggunakan Premium Beautiful Corset  kita juga wajar ketahui bahawa sel kanser akan hidup dengan aktif dalam keadaan badan yang berasid. 

Bagi mengembalikan badan kepada keadaan yang kurang berasid, amalan meminum Garam Buluh juga boleh membantu membekalkan vitamin dan mineral surih yang diperlukan badan bagi meningkatkan keupayaan sistem imunisasi badan. Ia juga mewujudkan keadaan beralkali di dalam badan bagi mengurangkan keasidan badan. Keadaan badan yang beralkali akan mengurangkan keadaan yang sesuai untuk tumbesaran sel kanser dalam badan.

So, rakan-rakan sekalian, lebih baik dan MURAH untuk mencegah daripada merawat.

Jika anda sayangkan wanita di sekitar anda, adik, kakak, ibu, kekasih dan isteri, kongsikan sedikit pengetahuan ini.

Jika anda ingin mendapatkan Premium Beautiful Corset dan Garam Buluh, boleh hubungi saya untuk mendapatkan harga yang terbaik.

Haiqal Rawlins
012.280.1977
E-mail : rawlins.una@gmail.com | FB : rawlins.ichigo | IG : rawlins_glam
Siapa tak suka makan sila jangan teruskan pembacaan.
Bagi yang sedang berpuasa juga, saya nasihatkan tunggu sehingga Maghrib baru boleh buka. Takut pahala kurang kang.

Terima kasih kepada Mahamahu kerana telah menjemput saya membuat food review  bertempat di Downtown KLIA Seafood Restaurant (DKSR).
Restoran apa nie? 
Tertulis di situ Chinese Muslim Cuisene. Tetapi pemiliknya adalah Bumiputera Islam iaitu Prof. Dr. Abu Talib Othman.
Kami yang tak sabar buat food review
DKSR menyediakan makanan Chinese Muslim yang SEDAP sehingga ke menjilat sudu dan pinggan.
Serius saya cakap!

Hiasan dalamannya pun menarik, berkonsepkan warna merah.
Difahamkan bahawa ia boleh menampung sehingga 180 orang pada satu-satu masa.
Boleh lah nak buat annual dinner sini.
By the way, untuk berbuka puasa juga dimaklumkan ada pakej. Tahun lepas harganya RM35 per pax tapi tahun nie tak tahu lahi sebab ada penurunan harga kangkung dan kenaikan harga bahan mentah yang lain.

Kat mana tempatnya?
No. B 40 - B 48
Jalan KLIA 1/60
Charterfield Commercial Center
64000 KLIA
Tel : 03-87831031
Faks : 03-87831032
Guna Waze dan Google Maps pun boleh
Tempatnya betul-betul berhadapan dengan Concorde Inn.
Lokasinya saya anggap strategik kerana berhampiran dengan lokasi pelancong.
Kami dimaklumkan oleh Cik Siti Masmazliana (Pengurus) bahawa DKSR sentiasa dipenuhi pengunjung, sama ada warga tempatan atau luar negara, pada setiap hari terutamanya di hari bekerja.

Kalau dah terliur selepas melihat gambar- gambar juadah yang saya paparkan kelak, seeloknya pergi di hujung minggu kerana pengunjung adalah kurang di hujung minggu.

Saya memang gemarkan makanan Chinese Muslim nie.
Maybe kerana saya ada darah campuran Cina dan berasal dari Sarawak, masakan Chinese Muslim memang mengingatkan saya kepada corak masakan ibu dan nenek.

Dalam banyak-banyak juadah yang dihidangkan (ada 13 juadah semuanya), yang paling saya gemar adalah Beef with Ginger & Spring Onion! Memang terbaik!
Beef with GInger & Spring Onion - Yummy!
So, di antara lain juadah yang dihidangkan adalah seperti di bawah.
Mana yang tak sempat diambil gambar, maknanya dah diterkam terlebih dahulu.
Hehehehehe.
Salted Egg Squid
Mangolian Chicken
Sizzling Seafood
Buttered Prawn
Spicy Four Vegetables
Volcano Beancurd
Kailan with Oyster Sauce
Kam Heong Clam
Mushroom with Brocolli
Creamer Buttered Crab
Assam Steamed Fish
Lazat tak hidangan kami semua?
Resam blogger - ambil gambar dahulu baru boleh makan
Air kedondong asam boi pun sedap sehingga saya tambah beberapa kali.
Rasa masamnya secukup rasa dan yang penting, sejuk je tekak lepas minum.
Air kedondong asam yang memang superb!
Hehehehe.

Kami difahamkan oleh Cik Siti Masmazliana bahawa sos dan bahan perap yang digunakan adalah dihasilkan sendiri oleh tukang masak dari bahan-bahan semulajadi, maknaya takde bahan perisa tambahan.
Keadaan selepas selesai!
No wonder la kami semua asyik minta Cik Siti Masmazliana tambah hidangan.
Hehehehe.

Terima kasih daun keladi,
Kalau boleh, saya memang nak makan lagi!

Haiqal Rawlins
012.280.1977
E-mail : rawlins.una@gmail.com | FB : rawlins.ichigo | IG : rawlins_glam
Ramai yang berimpian tinggi di dalam hidup.
Ramai yang berharapan besar dan berani bermimpi indah.
Tapi  berapa ramai yang sanggup berusaha untuk menjadikan impian, harapan dan mimpi itu suatu realiti?
Kejayaan sesuatu impian, harapan dan mimpi menjadi realiti memerlukan ketahanan diri (mental dan fizikal), ketabahan hati dan kesabaran iman yang tinggi.
Berdoa pada yang Maha Kuasa juga membantu dalam merealisasikan impian, harapan dan mimpi kita.
Syukur, saya masih bersama #GLAM dalam mengejar dan menjadikan segala impian, harapan dan mimpi saya sebagai suatu kenyataan.

Kenapa saya memilih #GLAM?

* Bukti kejayaan
* Pimpinan 
* Mentor yang berpengalaman
* Kaedah
* Bimbingan yang tidak putus

Anda ada impian, harapan dan mimpi yang ingin dicapai?
Jom kita sama-sama mengejar dan menjadikannya kenyataan.

Haiqal Rawlins
012.280.1977
E-mail : rawlins.una@gmail.com | FB : rawlins.ichigo | IG : rawlins_glam