Duit Raya, Kuih Raya, Baju Raya

9:49 AM

Persiapan pakaian raya untuk family (Thanks to Google)
Wah!
Dah start membeli persiapan raya ke?

Kelas!

Puasa pun belum lagi but dah start memborong dah?

Hehehhehe...
Sebenarnya nak cerita pasal persiapan raya je.

Ramai yang start menabung lah, merancang nak beli apa kan.
Takkan semua last minute baru nak menabung atau merancang kan.

Anyway, apakah perkara yang biasanya semua orang akan kelam kabut nak beli bila Hari Raya menjelang?

Yang wajib adalah puasa kan!

Yang lain nie nak bagi meriah la kan.
Especially yang dah berkeluarga tu.
Membeli-belah itu salah satu agenda kan
Biskut raya takkan takde satu atau dua jenis kan
Langsir baru

Tu dia, sofa raya untuk rumah. Siapa nak beli?
Yang terpampang di atas itu adalah sebahagian daripada apa yang biasanya tersenarai dalam list to do/ to buy during Raya kan?

Dan untuk mendapatkannya, semuanya memerlukan modal kan.
So, no wonder ada yang mula menabung bermula daripada Raya tahun lepas lagi kan.
Kalau tak menabung memang tidak merasalah nak semua yang baru kan.

Malah, ada kes yang extreme, ada yang siap buat pinjaman peribadi untuk menggapai apa yang disenaraikan di atas list masing-masing.

Janganlah buat loan untuk sesuatu yang kurang mendatangkan keuntungan.
Bak kata seorang kawan, buat loan dan kemudiannya mendapat pulangan setiap bulan adalah sangat berbaloi berbanding membuat loan untuk kelihatan bergaya seketika cuma dan terpaksa menanggung hutang selama 20 tahun (maksima tempoh pembayaran balik).

Maksud beliau adalah membuat loan untuk membeli hartanah ke, membeli saham ke, berniaga ke, it is ok sebab akan ada pulangan.
Tetapi untuk membeli langsir, bergaya sakan pada raya itu tidak berbaloi la sebab menanggung sakit setiap bulan apabila terdapat potongan gaji.


Percaya tak dengan statement atas nie?
Memang selalunya itu yang akan terjadi pada kebanyakan kita kan.

So, bagi nak elakkan kejadian ini berlaku dan menimpa kita, apa kata kita buat PROJEK BAIK PUNYA?
Camne nak dapat RM17K tu?

Roger-roger saya.
Bersama GLAM memang akan enjoy habis raya tanpa perasaan bersalah atau terbeban menanggung hutang!


Yeay!
Guilt-free shopping trip pada sesiapa yang nak join!
Ada duit raya extra la kan tahun nie kalau join GLAM!

Haiqal Rawlins 

012.280.1977 

E-mail : rawlins.una@gmail.com | FB : rawlins.ichigo | IG : rawlins_glam 

You Might Also Like

0 GLAM People

Thanks for the GLAM write-ups

GLAM Comments

Recent GLAM

Recent Posts Widget

Top GLAM Friends

GLAM Tweet


Click Me To Visit Bargain Shoppe

Subscribe