Koh Lipe Trip

8:27 AM

koh lipe, thailand, langkawi, byrawlins, holiday, trip
Perbatuan 0 di Koh Lipe
Hello semua.
Last post, saya tulis akan pergi bercuti kan
Bercuti seminggu, mau jadi pekasam kalau duduk di Langkawi sahaja seminggu kan?

Oh tidak!

Kami ada juga mengembara ke lokasi lain

Semuanya adalah cadangan Azam yang suka mengembara

He has been to the location before and he took a very scenic picture of the beach there

So, before kami memulakan percutian tempoh hari, dia dah pesan awal-awal untuk pastikan international passport kami semuanya masih boleh digunakan 

Kenapa?

Sebab lokasi yang ingin dituju berada di selatan Thai maka memerlukan passport


So, apakah lokasinya?
Sepertimana tertera pada postbox di atas, Koh Lipe ataupun Lipe Island


Koh Lipe tu apa?
Hehehe
koh lipe, thailand, langkawi, byrawlins, holiday, trip
Apa yang ada di Koh Lipe?
Menurut wikipedia, Koh Lipe is a small island in the Adang-Rawi Archipelago of the Andaman Sea, in the Satun Province of southwest Thailand, close to Malaysian border.

Pada hari ketiga percutian, kami semua bergerak ke Koh Lipe dengan menggunakan bot laju dari Telaga Harbour
koh lipe, thailand, langkawi, byrawlins, holiday, trip
Tetap camwhoring dalam bot laju ke Koh Lipe
Kalau ikutkan, memang ada perkhidmatan feri untuk ke Koh Lipe dan perjalanan biasanya akan mengambil masa sekurang-kurangnya dua jam untuk ke sana

Tetapi memandangkan masa kami bercuti off season (time tak ramai pelancong), maka perkhidmatan feri dihentikan sementara dan hanya akan disambung semula pada November 2012

But, Azam nie sangat resourceful
Setelah melakukan sedikit penyelidikan, kami berjaya mendapatkan pengangkutan menggunakan bot laju ke Koh Lipe dan berlepas dari Telaga Harbour

Perjalanan selama sejam menggunakan bot laju mengimbau zaman-zaman belajar dahulu


Jangan terkejut
Saya ni lulusan graduan Sains Laut dan memiliki sijil menyelam advanced level tau
Heheheheh
Tapi sekarang dah luput tarikh sebab lama tak diving
Sebagai pelajar Sains Laut, kami banyak mengembara ke pulau-pulau

Apabila menghampiri pulau, semua terpegun dengan kejernihan air laut yang berwarna hijau zamrud
Boleh nampak sampai ke dasar
Kedatangan kami disambut oleh seekor anjing yang sedang menyelam dan bermain air laut
Mau tak terkejut kami tengok anjing nie!


Selepas mendengar penerangan dari pegawai imigresen, kami terus bergerak ke lokasi penginapan kami, Varin Village
Varin Village nie unik sebab dia menyediakan penginapan yang sangat asas
Penginapannya berbentuk pondok dari buluh yang memuatkan ruang untuk katil queen dan meja untuk meletakkan kipas serta bilik air
Sewanya sangat murah uals, RM20 sahaja sehari
Lokasinya pula terbaik sebab menghadap lautan luas dan angin sentiasa bertiup mesra
koh lipe, thailand, langkawi, byrawlins, holiday, trip, varin village
Varin Village yang simple
koh lipe, thailand, langkawi, byrawlins, holiday, trip, varin village
Nie la rupa penginapan kami
Makan pula memang heaven
Seafood yang fresh dan boleh dikatakan murah
Halal food  tidak menjadi masalah sebab memang ada restoran halal di sini

Koh Lipe mungkin tidak begitu dikenali di kalangan warga Malaysia sepertimana Koh Samui atau Krabi tetapi warga asing begitu banyak mengunjungi Koh Lipe
Sepanjang penginapan di sana selama 3 hari 2 malam, ada warga Jepun, German, US dan Mexico yang datang menginap di sekitar Koh Lipe

Pulaunya adalah indah dan masih bersih
Pantainya memang putih dan pembangunan boleh dikatakan agak minima
Hampir lupa, Koh Lipe nie perkampungan nelayan ye

Well, just enjoy the pix yang saya ambil
Seperti saya katakan pada entry awal, saya lebih suka mengambil gambar
koh lipe, thailand, langkawi, byrawlins, holiday, trip, varin village
The buddies
koh lipe, thailand, langkawi, byrawlins, holiday, trip, varin village
Indahnya Koh Lipe

RAWLINS 
Facebook : www.facebook.com/rawlins.ichigo
E-mail : rawlins.una@gmail.com
Mobile : 012-2801977


You Might Also Like

3 GLAM People

  1. Woww!!! nice trip. If you can’t decide for your next trip…Phuket is the best choice for you!!
    I love here Hotels in Surin Beach This hotel is very nice clean and the people are friendly. VERY nice hotel with helpful staff.
    And I really love white sand, crystal clear waters at Surin Beach too.
    Thank again.

    ReplyDelete
  2. hai...berapa eh cost sume??

    ReplyDelete

Thanks for the GLAM write-ups


Click Me To Visit Bargain Shoppe

GLAM Comments

Recent GLAM

Recent Posts Widget

Top GLAM Friends

GLAM Tweet

Subscribe