Beautiful English Education

6:05 AM


Semalam ials meeting ngan lecturers nie semua
Membincangkan masalah keyakinan diri di kalangan graduan kita nie kan

Memasing bijak dah, pandai dah
Tapi bila disoal dalam English, memasing terpaku dan kelu seribu bahasa

Kalau sesaja tanya takpe le
Nie time interview nak dapat kerja terus out

Bila ditanya bakal majikan apakah sebabnya kadar pengangguran yang ada, berikut jawapannya

Tentang pengetahuan teknikal dan praktikal, bebudak nie semua bagus, malah ada yang melangkaui jangkaan
Tetapi bila disoal dalam English, terus semua jadi bisu, tak reti menjawab

Bukannya tak tau jawapan tetapi kebanyakannya malu mencuba untuk menjawab, malu untuk membuat kesilapan

Yang dapat kerja tu kekadang bukanlah pandai mana tetapi kerana mempunyai keyakinan diri dan karisma yang tinggi

There you go all my beautiful graduates

Bukannya uals tak dapat kerja sebab tak pandai ke bodoh ke

Realitinya, kebanyakan uals score giler-giler dalam bahagian teknikal dan praktikal

Tetapi bila sampai workplace skills and communication skills, korang merundum jatuh
Bukan disebabkan tak paham tetapi disebabkan malu untuk membuat kesalahan dalam mencuba

Ruginyer korang ye

Berbahasa English nie memang memerlukan kemahiran tetapi jika diperhatikan di kalangan rakyat Malaysia, ials boleh katakan ia lebih kepada keberanian dan keyakinan untuk melontarkan kata-kata itu lebih penting

Kekadang tu, bukannya betul pun grammar diorang tetapi maksudnyer sampai kepada yang mendengarnya itu yang penting

Amboi kau Jah
Panjang lebar kau bersyarah ye...
Tetiba je...

Sesaja memperingat sesama kita kan
Kongsi ilmu mudah-mudahan bertambah elok jadinya...

Sebagai santapan jiwa nan lara
Bergelaklah dengan video nie

You Might Also Like

7 GLAM People

  1. officialfyfy : betul kan...sorry..akan diusahakan...thanks komen

    ReplyDelete
  2. btl..dlm kelas pun same..kelas aku byk foreiner..malu untuk memalukan diri 4 learning..haha

    ReplyDelete
  3. bedal jer...dulu aku interview kerja, dua mamat yang masuk skali interview punya laa speaking berhabuk.. tapi, aku yang tunggang langgang speaking nie jugak yang lepas.. wakakakaka..

    ReplyDelete
  4. ubi : yang penting konfiden tu tau...jangan memalu...depan pun bukan pandai sangat

    ReplyDelete
  5. Aujinz : tahniah...tu mesti sebab konfiden kan...

    ReplyDelete
  6. bi msred mmg kelaut...sekolah dulu mala belajar....

    ReplyDelete

Thanks for the GLAM write-ups

GLAM Comments

Recent GLAM

Recent Posts Widget

Top GLAM Friends

GLAM Tweet


Click Me To Visit Bargain Shoppe

Subscribe